Πολιτική

Σκέρτσος για «πρώτο ένσημο»: Στόχος να «ασπρίσουμε» την αγορά εργασίας

Σκέρτσος για «πρώτο ένσημο»: Στόχος να «ασπρίσουμε» την αγορά εργασίας
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ στην Ελλάδα, στην ελληνική αγορά εργασίας, να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα και ταυτόχρονα να "ασπρίσουμε" την αγορά εργασίας»

Στο μέτρο του «πρώτου ενσήμου» αναφέρθηκε με τηλεοπτική παρέμβασή του ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, επικαλούμενος στοιχεία που είναι σε γνώση της κυβέρνησης και αποδεικνύουν μια βαθιά στρέβλωση στην αγορά εργασίας σε ό,τι αφορά την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας.

«Βλέπουμε ότι τα νέα παιδιά που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια, δεν μπορούν εύκολα να μπουν στην αγορά εργασίας διότι οι εργοδότες ζητούν να έχουν προϋπηρεσία. Αυτό, όταν δεν έχεις δουλέψει όσο σπουδάζεις, είναι ένα πρόβλημα. Δίνουμε ένα κίνητρο, ένα βοήθημα τόσο στο εισόδημα του νέου όσο και στον επιχειρηματία, να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος. Έτσι, ο επιχειρηματίας να προχωρήσει στην πρόσληψη του νέου και ο νέος ταυτόχρονα να απορρίψει μια πιθανή πρόταση για "μαύρη" εργασία, που δυστυχώς βλέπουμε ότι συμβαίνει συχνά στην ελληνική αγορά εργασίας», διευκρίνισε μιλώντας στο Star.

Εξειδικεύοντας, μάλιστα, την εξαγγελία του πρωθυπουργού, εξήγησε ότι «κάθε τρεις μήνες θα δίδονται από 300 ευρώ στον εργαζόμενο και τον εργοδότη, και στο επόμενο τρίμηνο το υπόλοιπο ποσό. Δηλαδή θα παίρνει 100 το μήνα στην τσέπη του ο εργαζόμενος και 100 ευρώ ο εργοδότης για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους».Όπως υπογράμμισε, μάλιστα, «το μέτρο αφορά τους νέους που δεν έχουν καθόλου προϋπηρεσία ώστε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «στους έξι μήνες θα σταματάει αυτή η δυνατότητα, αλλά το μέτρο λειτουργεί συμπληρωματικά με τις επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας για τις οποίες το κράτος έρχεται να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές. Αρα, εδώ έχουμε 150.000 θέσεις εργασίας όπου το κράτος επιδοτεί το μη μισθολογικό κόστος και μετά το εξάμηνο επομένως το κράτος θα στέκεται συμπαραστάτης στην επιχείρηση και τον εργαζόμενο, ώστε να συνεχίσει να δουλεύει με τη σχετική στήριξη». 

Σε ό,τι αφορά το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο Άκης Σκέρτσος κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής ότι «επιδιώκουν την αδράνεια».