Πολιτική

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: «Οι εργαζόμενοι να ανατρέψουν τα αντεργατικά εκτρώματα»

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: «Οι εργαζόμενοι να ανατρέψουν τα αντεργατικά εκτρώματα»
Η παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο των επιχειρηματικών ομίλων ΗΠΑ και Κίνας

«Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τη πάλη τους με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους, με στόχο να ανατραπούν τα αντεργατικά εκτρώματα, όπως ο Νόμος Χατζηδάκη» ανέδειξε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση σχετικά με «τις συνθήκες εργασίας, τα δικαιώματα και την κοινωνική προστασία των εργαζομένων σε διαδικτυακές πλατφόρμες».

Στην παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ανέφερε ότι «η παρούσα έκθεση μαρτυρά ότι δεν σας προβληματίζουν οι τραγικοί όροι εργασίας των εργαζομένων στις πλατφόρμες, αλλά το γεγονός ότι οι όμιλοι ΗΠΑ και Κίνας καρπώνονται την μερίδα του λέοντος των κερδών στον κλάδο της ψηφιακής οικονομίας. Γι' αυτό προωθείτε το αίσχος της λεγόμενης «ευέλικτης εργασίας», με στόχο να ενισχύσετε την κερδοφορία των ευρωπαϊκών ομίλων».

«Αυτό που είναι ανάγκη να κατοχυρωθεί για τους εργαζόμενους είναι τα πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, 7ωρο-5ημερο-35ωρο με αύξηση των αποδοχών. Η ελευθερία συνδικαλιστικής δράσης, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το δικαίωμα της απεργίας, ειδικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας ανάλογα με τη φύσης της εργασίας. Oλα όσα δηλαδή η ΕΕ συστηματικά ξηλώνει, και είναι οι «βέλτιστες πρακτικές» της που αποτυπώνονται σε νομοθετικά εκτρώματα, όπως ο νόμος Χατζηδάκη της Κυβέρνησης της ΝΔ» πρόσθεσε ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος και κατέληξε στην παρέμβασή του λέγοντας: «Μπροστά στις απαιτήσεις των ομίλων, με όπλο και την τηλεργασία, για εξουθενωτική δουλειά χωρίς δικαιώματα που υλοποιούν όλα τα αστικά κόμματα, οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους φέρνοντας στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες τους, για να μείνουν στα χαρτιά τα αντεργατικά εκτρώματα, να μπουν εμπόδια στον εργασιακό μεσαίωνα που προετοιμάζετε».