Πολιτική

Γιάννης Οικονόμου: Αύριο οι ανακοινώσεις για τα καύσιμα, στις 3 το μεσημέρι η εξειδίκευση των μέτρων

Γιάννης Οικονόμου: Αύριο οι ανακοινώσεις για τα καύσιμα, στις 3 το μεσημέρι η εξειδίκευση των μέτρων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι αύριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις και η εξιδείκευση των μέτρων για τα καύσιμα.

Αύριο, στο υπουργικό συμβούλιο, αρχικά, θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις των μέτρων για το Fuel Pass 2 και στη συνέχεια, στις 3 το μεσημέρι, θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων από τον αρμόδιο υπουργό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε επίσημα πριν από λίγο ότι την Τρίτη θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» των νέων μέτρων στήριξης για τις αυξήσεις στα καύσιμα σημειώνοντας παράλληλα ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα η σχετική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, των αρμόδιων υπουργών και των γενικών γραμματέων.

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η επένδυση στην πράσινη ενέργεια. «Πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημείωσε ότι η χώρα μας αποτελεί πρότυπο προς μίμηση αναφορικά με τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, καθώς δαπανά περισσότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφορικά με το Power Pass υπογράμμισε ότι μέχρι πριν από λίγο είχαν κατατεθεί 250.000 αιτήσεις.

Νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας

Ακόμα, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ, μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, που προβλέπει παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, που ουσιαστικά εξουδετερώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από 70% έως 90%.

Ειδικότερα:

-Στα περίπου 500.000 νοικοκυριά κοινωνικού τιμολογίου θα απορροφάται το 100% της αύξησης.
Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια (όλες οι κατοικίες) η απορρόφηση της αύξησης θα φτάνει έως και το 85%.

-Σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα απορροφάται έως και το 82% της αύξησης.

-Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια η μείωση θα κυμαίνεται από το 90% έως 95% της αύξησης.

Η ρύθμιση μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές, οι οποίες θα οριστούν με Υπουργική απόφαση, που θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον ορισμό της ανώτατης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη, όπου υπάρχει, τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο έκτακτος αυτός μηχανισμός θα μπορεί να εφαρμοστεί για διάστημα έως και ενός έτους.

Στόχοι του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ

Ανάμεσα στ’ άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης έργων ΑΠΕ και τη θεσμοθέτηση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Οι βασικοί στόχοι της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας συνοψίζονται ως εξής:

-Μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ σε 14 μήνες από 5 χρόνια που είναι τώρα.

-Προσέλκυση μέχρι το 2030 επενδύσεων για νέα έργα ΑΠΕ άνω των 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να έχουμε επιπλέον παραγωγή 15 GW ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να φτάσουμε συνολικά τα 25 GW.

-Ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.

-Αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.

-Χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι 10 πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών τους έργων σε χερσαίο και θαλάσσιο χώρο εκτός των λιμανιών.

Απάντηση στην Τουρκία και σε όσους «αβαντάρουν τους συκοφάντες»

Για το ναυάγιο ανοιχτά της Μυκόνου, είπε ότι πάνω από 108 μετανάστες διασώθηκαν, μεταξύ αυτών παιδιά, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Κανείς δεν έφερε σωσίβιο και δεν υπήρχαν σωστικά μέσα στη λέμβο, όπως πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση συγχαίρει δημοσίως τους διασώστες και το Λιμενικό. Η επέμβαση αυτή αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους συκοφάντες και σε όσους αβαντάρουν τους συκοφάντες. Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη και άδικη κριτική που κάποιοι κάνουν με λόγια», ανέφερε ο Γ. Οικονόμου.

«Ας στρέψουν προσοχή στα κυκλώματα διακινητών. Ένα δράμι πράξης αξίζει όσο τόνοι θεωρίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σφράγιση πρατηρίων

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι στην αγορά, ανέφερε ο Γ. Οικονόμου. Στο πλαίσιο αυτό με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρά η σφράγιση πρατηρίων, που κατέχουν, διακινούν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα, ενώ θα υπάρχει και δημοσιοποίηση των στοιχείων τους για να ενημερώνεται η κοινωνία και το καταναλωτικό κοινό, διευκρίνισε.

Ακόμη, τόνισε ΄ότι ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων που θα προκύπτουν από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι μέρες σφράγισης θα κυμαίνονται από τις 10 μέχρι και τις 90 ημέρες.

«Σημειώνεται ότι σε κάθε πρατήριο που θα σφραγίζεται λόγω νοθείας θα μπαίνει ταινία στην οποία θα αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας», πρόσθεσε.

{https://www.youtube.com/watch?v=dbyCgskVvO8&feature=youtu.be}