Πολιτική

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση: Τι συζητήθηκε για νέα μέτρα

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση: Τι συζητήθηκε για νέα μέτρα
Σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου.

Συζητήθηκε, ακόμη, η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.

Υπενθυμίζεται πως την σύσκεψη είχε προαναγγείλει ο Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη» να συνεχίσει το πρόγραμμα στήριξης.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τον σημαντικό δημοσιονομικό χώρο που προέκυψε από την «εντυπωσιακή» ανάπτυξη του τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα αναφερθεί στην πλειάδα μέτρων στήριξης των πολιτών στην ενέργεια αλλά και σε μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη στέγαση, είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ΕΕ απαντά με μέτρα στον «ενεργειακό πόλεμο του Πούτιν»

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές», τόνισε λίγο νωρίτερα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίνοντας μια «γεύση» από τα νέα μέτρα της ΕΕ για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε πως «ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές».

Θα αποτύχει, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη θα επικρατήσει.H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:

  • Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο
  • Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα
  • Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια.