Πολιτική

Ελληνογερμανική συμφωνία για τεθωρακισμένα: Το Βερολίνο απαντά πότε θα έρθουν τα «Marder» στην Ελλάδα

Ελληνογερμανική συμφωνία για τεθωρακισμένα: Το Βερολίνο απαντά πότε θα έρθουν τα «Marder» στην Ελλάδα Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι δεν μπορεί ακόμη να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για τον χρονικό ορίζοντα της μεταφοράς των τεθωρακισμένων Marder στη χώρα μας, όπως προβλέπει η συμφωνία Αθήνας - Βερολίνου.

Εδώ και μήνες η Γερμανία έχει επιλέξει το σύστημα της λεγόμενης κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων με χώρες όπως η Ελλάδα, η Πολωνία, η Tσεχία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Συγκεκριμένα σε σχέση με την Ελλάδα, όπως επιβεβαιώνεται και από την τελευταία ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, προ των πυλών βρίσκεται η παράδοση 40 σοβιετικού τύπου BMP στην Ουκρανία από τον ελληνικό στρατό με αντάλλαγμα 40 γερμανικών Marder.

Από εκεί και πέρα τόσο η γερμανική όσο και η ελληνική πλευρά είναι φειδωλές σε ανακοινώσεις, ενώ για τους απλούς πολίτες και μη ειδικούς παραμένουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα.

«Θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τις επιμέρους παραδόσεις τόσο από τη γερμανική πλευρά προς την Ελλάδα όσο και, πιθανώς, από την Ελλάδα στην Ουκρανία, όταν αυτές θα έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρώνονται. Προς το παρόν δεν μπορούμε να δώσουμε περαιτέρω πληροφορίες πέραν αυτών που έχουν δοθεί τις τελευταίες μέρες» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, Ντ. Χέλμπολντ.

Γιατί όχι Leopard;

Σύμφωνα με την DW, ένα δεύτερο ερώτημα που τέθηκε αφορούσε τα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου τύπου άρματος μάχης (Μarder) για τον ελληνικό στρατό, στο οποίο κατέληξαν οι διαβουλεύσεις Ελλάδας και Γερμανίας.

Γιατί τελικά η συμφωνία έκλεισε για την αποστολή στην Ελλάδα γερμανικών Marder και όχι, για παράδειγμα, των υπερσύγχρονων γερμανικών Leopard 2, τα οποία αυτή τη στιγμή θεωρούνται κορυφαία τεθωρακισμένα άρματα μάχης;

«Δεν μπορώ να πω κάτι δημόσια για τα συγκεκριμένα κριτήρια που ακολουθήθηκαν με την Ελλάδα. Έγιναν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς, οι οποίες κατέληξαν σε ένα αποτέλεσμα, για το οποίο είμαστε πολύ χαρούμενοi» ανέφερε ο εκπρόσωπος, χωρίς επίσης να θέλει να σχολιάσει τις επιλογές που εξετάστηκαν στο πλαίσιο των συζητήσεων.