Πολιτική

Τσίπρας για τη Θράκη: «Εθνικό και θεσμικό ζήτημα, ωμός εκβιασμός της μειονότητας, εργαλειοποιείται η ΕΥΠ»

Τσίπρας για τη Θράκη: «Εθνικό και θεσμικό ζήτημα, ωμός εκβιασμός της μειονότητας, εργαλειοποιείται η ΕΥΠ» Φωτογραφία: INTIME
Για μείζον εθνικό και θεσμικό ζήτημα με την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ιωάννη Σαρμά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε το πρωί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, στο Μέγαρο Μαξίμου, την οποία ζήτησε στον απόηχο της πολιτικής αντιπαράθεσης για το θέμα των υποψήφιων βουλευτών στη Ροδόπη.

Εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου: «Ήρθα για εκφράσω την ανησυχία μου για τον τρόπο που ο κύριος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει στην προεκλογική αρένα, στην προεκλογική αντιπαράθεση, στο ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Γι' αυτόν το λόγο θεωρώ ότι δημιουργείται μείζον ζήτημα θεσμικό και εθνικό».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Εξέφρασα την ανησυχία μου για τη στοχοποίηση και τους εκβιασμούς έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, μια πρακτική η οποία διχάζει, πολώνει και μπορεί να δημιουργήσει εθνικούς κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια πρακτική η οποία έχει κάνει ήδη την Άγκυρα να τρίβει τα χέρια της. Εξέφρασα επίσης την ανησυχία μου και τον προβληματισμό μου για τον τρόπο με τον οποίο "εργαλειοποείται" η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με στοχευμένες, αποσπασματικές πληροφορίες που διαρρέονται σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, φιλικά προς τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις».

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έχει την ευθύνη της ΕΥΠ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μετατράπηκε σε μία υπηρεσία «αποκλειστικά για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εξουσίας της στενής του κυρίου Μητσοτάκη με παράνομες παρακολουθήσεις των πολιτικών του αντιπάλων, με παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών, ακόμα και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων». «Και τώρα αυτή την ΕΥΠ δεν διστάζει ο κύριος Μητσοτάκης να την εργαλειοποιεί στον προεκλογικό αγώνα. Είναι απαράδεκτο, άθλιο, εθνικά επιζήμιο», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του «σε σχέση με την τακτική του ωμού εκβιασμού και της στοχοποίησης» λέγονται ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και ιδίως η τουρκική επιρροή στη μουσουλμανική μειονότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με στοχοποίηση ούτε με διχασμό. «Μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τη θωράκιση και ενίσχυση της ισονομίας και της ισοπολιτείας στη Θράκη, μέσα από τις αποφάσεις που από κοινού λάβαμε στην ειδική διακομματική επιτροπή που συγκροτήθηκε το 2020», είπε.

«Ωμός εκβιασμός της κυρίας Μπακογιάννη»

«Θέλω όμως κλείνοντας να απευθυνθώ και να μιλήσω για ένα θέμα που ξεπερνάει το θέμα της Θράκης. Ένα θέμα που αφορά κάθε κοινωνική πολίτη, κάθε Έλληνα πολίτη. Οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη μπροστά στη μουσουλμανική μειονότητα, δηλαδή αυτός ο ωμός εκβιασμός, ότι αν δεν μας ψηφίσετε θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δεν αφορά αποκλειστικά τη μουσουλμανική μειονότητα. Έγινε εσκεμμένα μπροστά στις κάμερες για να περάσει αυτό το μήνυμα και να πάει σε κάθε σπίτι, σε κάθε κοινωνική ομάδα. Είναι μία πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει. Όποια κοινωνική ομάδα, όποιος πολίτης είναι αντίθετος, έχει σκέψεις αντίθετες με αυτές της απόλυτης και ανεξέλεγκτης κομματικής και οικογενειακής εξουσίας στο απώτερο μέλλον, θα βρίσκεται στο στόχαστρο.

»Θέλω να δηλώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απέναντι σε αυτό το ανατριχιαστικό μήνυμα που είναι μήνυμα εις βάρος της Δημοκρατίας, θα σταθούμε απέναντι. Θα είμαστε εγγυητές του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας, θα σταθούμε απέναντι, όρθιοι ώστε να μην περάσει ο φόβος σε κάθε κοινωνική ομάδα, σε κάθε σπίτι, σε κάθε πολίτη. Η Ελλάδα έχει ισχυρή Δημοκρατία, θα παραμείνει ισχυρή Δημοκρατία» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.