Πολιτική

Μητσοτάκης στο ΥΠΕΝ: «Σύντομα οι εξαγγελίες για τη δασοπροστασία, γρήγορη αποζημίωση για τους πληγέντες από τις φωτιές»

eurokinissi eurokinissi
Για ταχεία καταγραφή των ζημιών και χορήγηση της κρατικής αρωγής στους πληγέντες από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απ' όπου προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα δεν έχουν περάσει».

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η στήριξη των πιο ευάλωτων απέναντι στις μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και προανήγγειλε συγκεκριμένες εξαγγελίες στην ομιλία του στην ΔΕΘ.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ευτυχώς δεν ήταν τόσοι πολλοί όσοι στην αρχή είχαμε φοβηθεί οι συμπολίτες μας που έχασαν περιουσίες στη διάρκεια αυτών των πυρκαγιών» και αφού επισήμανε ότι «έχουμε πια ένα επικαιροποιημένο, πολύ πιο αποτελεσματικό σύστημα κρατικής αρωγής», διαβεβαίωσε ότι «η καταγραφή των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει και θα κινηθούμε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι εκινείτο το κράτος στο παρελθόν, ώστε να μπορούν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε μία τάξη».

Σημειώνεται πως οι αυτοψίες από τα συνεργεία της Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικης Προστασίας προχωρούν για τις ζημιές και σε Λουτράκι, Μάνδρα και Μέγαρα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε νέο μήνυμα εγρήγορσης σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όπως μας είχαν προειδοποιήσει και οι ειδικοί, με δύσκολα φαινόμενα. Έχουμε μπροστά μας έναν ακόμα καύσωνα και την πιθανή, μετά, ενίσχυση των ανέμων, οπότε απαιτείται απόλυτη εγρήγορση, απόλυτη ετοιμότητα και τις επόμενες μέρες, καθώς τα δύσκολα είναι σαφές ότι ακόμα δεν έχουν περάσει», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο προσωπικό των Δήμων και στους χιλιάδες εθελοντές, για την υπεράνθρωπη προσπάθεια την οποία κατέβαλαν τις τελευταίες μέρες.

Ο πρωθυπουργός έδωσε παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των περιαστικών δασών της Αττικής λέγοντας ότι έχει δώσει κατευθύνσεις στο υπουργείο «για να υπάρξει μία αναδιάταξη των πόρων που έχουμε διαθέσιμους και για αναδασώσεις αλλά και για προληπτικές παρεμβάσεις, ώστε να υπάρχει ένα κατά προτεραιότητα ακόμα πιο επίκαιρο σχέδιο προστασίας των περιαστικών δασών της Αττικής, τα οποία τόσο σημαντικά είναι για το μικροκλίμα της πρωτεύουσας».

«Αυτό είναι μια εθνική μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε. Δεν θα την κερδίσουμε μόνοι μας, θα χρειαστούμε μεγάλη συμμετοχή και της κοινωνίας των πολιτών, θα χρειαστεί να τολμήσουμε με πιο καινοτόμες λογικές διαχείρισης, πιο τολμηρής θα έλεγα, επιθετικής διαχείρισης των δασών μας, που ενδεχομένως στο παρελθόν να έβρισκαν αντιστάσεις», σημείωσε.

«Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε αυτά τα βήματα, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών παρουσιάσεων και προτάσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα πηγαίνει πέρα από τα προφανή τα οποία πρέπει να γίνουν: την αποκατάσταση των καμένων περιοχών, την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και φυσικά την πολύ γρήγορη αποζημίωση των συμπολιτών μας, οι οποίοι επλήγησαν σε αυτές τις πυρκαγιές», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να κάνουμε και συγκεκριμένες εξαγγελίες ως προς τη δασική μας πολιτική όπου είναι απολύτως σαφές ότι όσο σημαντική κι αν είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου -αν όχι περισσότερο σημαντική- είναι και η πολιτική της πρόληψης και παρά τα βήματα που έχουμε κάνει σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει όμως να κάνουμε πολλά περισσότερα ως προς την ενεργή διαχείριση των δασών μας έτσι ώστε να μπορούμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη καύσιμη ύλη πριν αυτή, ενδεχομένως, καταστραφεί σε μια μεγάλη δασική πυρκαγιά».

Όπως είπε, «εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η ιεραρχία την οποία η κυβέρνηση έχει θέσει στην αντιμετώπιση κάθε δασικής πυρκαγιάς: πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά και η προστασία του ζωικού μας κεφαλαίου, η προστασία της περιουσίας, η προστασία των κρίσιμων υποδομών, και προφανώς η προστασία του δασικού μας πλούτου».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της διακυβέρνησης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να προσθέτουμε διαρκώς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, προσαρμοζόμενοι πάντα και στην πρόοδο της τεχνολογίας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε ζητήματα αποθήκευσης ενέργειας, ανοίγοντας καινούριες αγορές, όπως η αγορά των αιολικών στη θάλασσα και εκτίμησε πως η Ελλάδα «μπορεί να γίνει μία πρωταγωνίστρια σε αυτήν την πράσινη μετάβαση, κάτι το οποίο θα έχει όχι μόνο περιβαλλοντικό όφελος, αλλά θα οδηγήσει τελικά και σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά μας, για τις επιχειρήσεις μας, για τους αγρότες μας».

Διαβεβαίωσε τέλος ότι «μέριμνά μας παραμένει η σωστή λειτουργία της αγοράς και η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών».

Όπως είπε, «οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα τους όλο τον τελευταίο χρόνο και απέκρουσε στην πράξη τις μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να εξακολουθούμε να το κάνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα και θα υπάρχουν γι’ αυτά τα θέματα πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες στην ομιλία μου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης».