Πολιτική

Η προσωρινή εκεχειρία στην Κουμουνδούρου και η έναρξη της αντιπαράθεσης Κασσελάκη - Μητσοτάκη

Η προσωρινή εκεχειρία στην Κουμουνδούρου και η έναρξη της αντιπαράθεσης Κασσελάκη - Μητσοτάκη Φωτογραφία: Eurokinissi
Στα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα επιχειρεί να επικεντρωθεί η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που στο εσωκομματικό σκηνικό διαμορφώνεται μια κατάσταση πρόσκαιρης ανακωχής εν όψει της διπλής μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών τις επόμενες δύο Κυριακές.

Έτσι λοιπόν, κατά τη χθεσινή μέρα είδαμε τους σαφώς ήπιους τόνους της συνάντησης του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Φίλη, αλλά και την πρώτη κόντρα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εσωκομματική ανακωχή μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σε ότι αφορά των εσωκομματικό τοπίο στην Κουμουνδούρου, είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να πέσουν οι τόνοι προκειμένου να καταγραφεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε αυτό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και η συνάντηση Κασσελάκη - Φίλη και σε ανάλογο ύφος έγιναν αμέσως μετά οι δηλώσεις του δεύτερου στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Φίλης έκανε λόγο για μια «ειλικρινή συνάντηση» και για «κοινή στόχευση ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τη μάχη των αυτοδιοκητικών εκλογών» για να καταγράφει η αποδοκιμασία της κυβέρνησης στην κάλπη. Βεβαίως, υπενθύμισε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» σχετικά με την «αναδιοργάνωση» του κόμματος, αλλά και τον «προσανατολισμό» του Και όντως, η πραγματικότητα αναφορικά με αυτή την απόκλιση απόψεων είναι πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται δείγματα γεφύρωσης.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι εξαιρετικά πιθανό, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να ακολουθήσει περίοδος έντονων προστριβών ή ακόμη και ξεκαθαρισμάτων και αποχωρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον κύριο Φίλη, ο κύριος Κασσελάκης εξέφρασε τη βούληση το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος να πραγματοποιηθεί τον Γενάρη-Φλεβάρη, κάτι που δημιούργησε ανησυχία στην απέναντι πλευρά, καθώς μια διολίσθηση του χρόνου διεξαγωγής στον Μάρτη θεωρείται απαγορευτική για ουσιαστικό διάλογο, δεδομένου ότι θα αποκτήσει προεκλογικό χαρακτήρα, με μόλις δύο μήνες απόσταση από τις ευρωεκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαθέσεις όλων των πλευρών θα αποκαλυφθούν στις πρώτες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η πρώτη αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Κασσελάκη για το «κενό»

Πολύ πιο θερμό, στην παρούσα φάση, αποδεικνύεται το μέτωπο της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, στο οποίο παρουσιάστηκε η πρώτη προσωπική κόντρα Μητσοτάκη-Κασσελάκη. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον «Alpha», ο πρωθυπουργός δήλωσε για τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα κατέληγε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει και δεν νομίζω ότι είμαι ο μόνος που το λέει ουσιαστικό, τεκμηριωμένο, πολιτικό λόγο. Μέχρι στιγμής ειλικρινά δυσκολεύομαι γιατί δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό».

Επιπλέον, επισήμανε ότι θα αποτελέσει αρνητικό στοιχείο για την αντιπαράθεση επιχειρημάτων το γεγονός ότι ο κύριος Κασσελάκης δεν θα βρίσκεται στο κοινοβούλιο.

Λίγες ώρες μετά, την Τρίτη το πρωί, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε μέσω βίντεο που ανάρτησε στους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο κ. Μητσοτάκης ας αντιπαρατεθεί με το κενό της προσωπικής του ευθύνης. Ο κύκλος των πρωθυπουργών που υπόσχονται και παίρνουν πίσω τις υποσχέσεις τους σταματάει εδώ».

Η ανταπάντηση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη: «Ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει να προσπαθεί να καλύψει το πολιτικό κενό με βιντεάκια και επικοινωνιακά show. (…) Οι πολίτες δεν είναι ντεκόρ για φωτογραφίσεις. Έχουν ανάγκη από ουσιαστική στήριξη. Κι αυτό κάνει και θα συνεχίσει να κάνει η Κυβέρνηση: σε μια εποχή αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων, να προσπαθεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών».

Αν και δεν είναι γνωστό το κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να συντηρήσει την πολιτική κόντρα με τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, από την δική του πλευρά, ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιδιώξει να έχει προσωπικές αντιπαραθέσεις με τον πρωθυπουργό. Άλλωστε, το βασικό επιχείρημα του για την επικράτηση στο εσωτερικό του κόμματος του ήταν ότι αυτός μπορεί να τον ρίξει και να φέρει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.