Πολιτική

«Απειλές» Γεωργιάδη για τα κενά στο ΕΣΥ – Αποδέκτες οι ιδιώτες γιατροί

«Απειλές» Γεωργιάδη για τα κενά στο ΕΣΥ – Αποδέκτες οι ιδιώτες γιατροί Φωτογραφία: EUROKINISSI
Αυστηρή προειδοποίηση προς τους ιδιώτες γιατρούς, απηύθυνε από τη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Νάγιας Γρηγοράκου του ΠΑΣΟΚ αναφορικώς με τα προβλήματα υποστελέχωσης στο νοσοκομείο της Σπάρτης.

«Ένας γιατρός που κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του ελληνικού κράτους μέσω της ΗΔΙΚΑ στην πραγματικότητα είναι ένας κρίκος του συνολικού συστήματος Υγείας του ελληνικού κράτους», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας πως «δεν μπορεί ένας γιατρός που κάνει χρήση αυτής της συνταγογράφησης για τους δικούς του ασθενείς να αδιαφορεί αν δίπλα του το νοσοκομείο είναι έτοιμο να κλείσει».

Επί της ουσίας ο υπουργός Υγείας έστειλε τελεσίγραφο στους ιδιώτες γιατρούς απειλώντας όπως προκύπτει από τα παραπάνω με διακοπή της δυνατότητας να συνταγογραφούν αν δεν δείξουν ενδιαφέρον για τις προκηρύξει που αφορούν την πλήρωση κενών στα δημόσια νοσοκομεία, υπό το επιχείρημα πως το ΕΣΥ είναι ο βασικός πυλώνας και η ιδιωτική Υγεία είναι συμπλήρωμα του δημόσιου συστήματος.

«Δεν μπορώ να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή γιατί πριν φτάσω στη δική μου απόφαση θέλω να δώσω λίγες μέρες ακόμη περιθώριο μήπως υπάρξει κάποια αυτόβουλη κίνηση και κάνω έκκληση στον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας να μας πει τί προτίθεται να κάνει για να βοηθήσει το κράτος για να βγαίνουν οι εφημερίες στα νοσοκομεία και να μην έχουν πρόβλημα οι ασθενείς», πρόσθεσε.

Εν συνεχεία ο κ. Γεωργιάδης έστειλε τελεσίγραφο, λέγοντας πως «εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση καμίας συνεργασίας από κανένανμ σας διαβεβαιώ ότι ο νυν υπουργός Υγείας η περίπτωση να βλέπει νοσοκομεία να μένουν χωρίς γιατρούς, να βγαίνουν οι διαγωνισμοί άγονοι έως και 14 φορές σε ένα νοσοκομείο και έξω από το νοσοκομείο να ανθεί η ιδιωτική αγορά ιδιωτών ιατρών που καλύπτουν και με το παραπάνω τις ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού με τη δική τους αμοιβή θα μας βρουν απολύτως απέναντι».

Επεσήμανε δε πως «το κράτος, έχει πάρα πολλούς τρόπους να δράσει», κάνοντας μια τελευταία έκκληση στους οικείους ιατρικούς συλλόγους που «έχουν διαρκώς άδειες κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες» και οι οποίοι όπως είπε «θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα των εφημεριών και που ταυτοχρόνως διαθέτουν οι ειδικότητες αυτές πληθώρα ιδιωτών ιατρών πλησίον του νοσοκομείου να προτείνουν λύσεις σε εθελοντική βάση επ αμοιβή».

«Ειδάλλως», προειδοποίησε «το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει. Διότι η ιδιωτική υγεία είναι απαραίτητη ως συμπλήρωμα του δημοσίου συστήματος, άρα ο βασικός πυλώνας παροχής υγείας στην ελληνική Δημοκρατία ήταν είναι και θα είναι το δημόσιο σύστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας».