Πολιτική

Το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ο ενεργός ρόλος της Ελλάδας και η εγρήγορση σε μεταναστευτικό και οικονομία

eurokinissi eurokinissi
Ενεργό ρόλο της χώρας μας στις διεργασίες για αποτροπή μιας περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή και για αποφυγή μίας ανθρωπιστικής κρίσης θα συνεχίσει να επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Στον απόηχο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ τη Δευτέρα, αλλά και της παρουσίας του το περασμένο Σάββατο στην Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη, στο Κάιρο, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι στα μεγάλα ζητήματα η Ελλάδα «δεν έχει πλέον τον ρόλο του θεατή».

Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογραμμίσει με σαφήνεια διά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, και την ετοιμότητά της να συμβάλει, σε συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ, σε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε κατά την χθεσινή συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την ελληνική θέση υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η χώρα μας, η οποία διατηρεί στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, θεωρεί ότι εκτός από την θέση της ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, έχει κατοχυρώσει και έναν ρόλο έντιμου συνομιλητή των χωρών της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ενώ έχει συνομιλήσει μετά το ξέσπασμα της κρίσης τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι και με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Τα πεδία στα οποία είναι στραμμένη η προσοχή της Αθήνας για πιθανές επιπτώσεις από μία κλιμάκωση της κρίσης, αφορούν στο μεταναστευτικό, αλλά και στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη τονίσει ότι η χώρα μας θα επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό και της Αιγύπτου και της Ιορδανίας οι οποίες επωμίζονται μεγάλο βάρος και δικαίως ανησυχούν πολύ για την πιθανότητα αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας.

Το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων εκτιμάται ότι προσφέρει αυξημένη δυνατότητα συνεννόησης εφόσον υπάρξει σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων, ενώ σε ότι αφορά μεταναστευτικό, σε εξέλιξη βρισκονται οι συζητήσεις και με την Τουρκία.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης βρέθηκε χθες στην Άγκυρα όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, οι οποίες διεξήχθησαν μέσα σε θετικό κλίμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι παραμένουν απολύτως δεσμευμένοι στην επίλυση του προβλήματος της παράνομης διακίνησης, ενώ προχώρησαν και στη διερεύνηση επιπλέον μορφών συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ενόψει της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στη Θεσσαλονίκη, τον προσεχή Δεκέμβριο.

Όσον αφορά το οικονομικό πεδίο, στην ουσία τηρείται στάση αναμονής, καθώς δεν έχουν διαφανεί μέχρι τώρα κάποιες επιπτώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, όλοι ωστόσο αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση «μπορεί να αλλάξει από την μία στιγμή στην άλλη», όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Την συγκεκριμένη στιγμή πάντως, η αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι διάχυτη ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης της S&P και της επίτευξης του εθνικού στόχου της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και των θετικών νέων στο τραπεζικό τομέα με την, πρώτη μετά από 17 χρόνια, επένδυση από μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.