Πολιτική

Η απρέπεια Σούνακ και οι πάγιες ελληνικές θέσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Το παρασκήνιο του βρετανικού «φάουλ»

Η απρέπεια Σούνακ και οι πάγιες ελληνικές θέσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Το παρασκήνιο του βρετανικού «φάουλ»
Μία πολιτική απρέπεια εκ μέρους του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε στο "παρά πέντε" την προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη, στις 12.45, συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ντάουνινγκ Στριτ λόγω ενόχλησης για δηλώσεις που είχαν προηγηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, οδήγησε χθες βράδυ σε απροσδόκητη κατάληξη την τριήμερη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο.

 

Την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για την πρωτοφανή αυτή κίνηση ακύρωσης της συνάντησης από τον Βρετανό πρωθυπουργό, εξέφρασε με δημόσια δήλωσή του και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύοντας ότι "όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων"

Η συνάντηση των δύο ηγετών είχε οριστικοποιηθεί στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και είχε ανακοινωθεί και επισήμως και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την περασμένη Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του BBC επρόκειτο να διαρκέσει 45 λεπτά.

Η Αθήνα ενημερώθηκε για την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη, χθες το απόγευμα, η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος εμφανίζεται να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ευελιξία το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε έκτακτη αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ και πρότεινε μάλιστα να γίνει συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό. Η πρόταση αυτή εισέπραξε φυσικά αρνητική απάντηση από ελληνικής πλευράς.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν χθες βράδυ "φάουλ" και "πολιτικά απρεπή" την ακύρωση της συνάντησης, την οποία απέδιδαν στην ενόχληση του Ρίσι Σούνακ για όσα είχε πει ο πρωθυπουργός την Κυριακή στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο BBC. Σημείωναν ωστόσο ότι επί της ουσίας δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε θέσει άλλωστε το ζήτημα αυτό και στον Μπόρις Τζόνσον κατά την συνάντηση που είχαν με τον τότε πρωθυπουργό τον Νοέμβριο του 2021, σημειώνοντας ότι "πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης".

Σε συνέντευξη μάλιστα που είχε παραχωρήσει και τότε παραμονή της συνάντησης, στο δίκτυο ΙTV, είχε τονίσει ότι "θέλουμε τα Γλυπτά πίσω και δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους".
Είχε επισημάνει παράλληλα τότε ότι αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι μία διευθέτηση δια της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μίας συλλογής όπου θα εκτίθεται εκ περιτροπής".

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πάντως μετά την πρωτοφανή χθεσινή εξέλιξη ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο "κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε", όπως λένε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μετά την περσινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο για το ίδιο επενδυτικό συνέδριο, είχαν γίνει γνωστές επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού για το ζήτημα αυτό με τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζ. Όσμπορν.

Κατά την συζήτηση που είχε με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών, Kevin Featherstone, ο πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει μάλιστα πέρυσι ότι "μπορεί να βρεθεί μία αμοιβαία ωφέλιμη λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη και τις ανησυχίες που μπορεί να έχει το Βρετανικό Μουσείο".

Πριν την ματαίωση της συνάντησης η Ντάουνινγκ Στέιτ είχε φροντίσει να διαρρεύσει χθες το απόγευμα την αντίθεση του Βρετανού πρωθυπουργού στο αίτημα του Έλληνα ομολόγου του. Είναι η δεύτερη φορά που παρεμβαίνει αρνητικά στο ζήτημα αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς μήνυμα ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον σχετικό νόμο είχε εκπέμψει ο κ. Σούνακ και τον περασμένο Μάρτιο.

Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις επισκίασαν πάντως και την οικονομική πτυχή της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο και της παρουσίας του στο επενδυτικό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως ήταν έντονο το ενδιαφέρον που έδειξαν οι διεθνείς επενδυτές και στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι με τα αποτελέσματα του περασμένου Ιουνίου διαλύθηκε το σύννεφο που είχε να κάνει με τις εκλογές του 2023 και την απλή αναλογική.