Πολιτική

Η Αθήνα «κλείνει» την υπόθεση Σούνακ: «Ουδέν σχόλιο» για τις νέες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού

Η Αθήνα «κλείνει» την υπόθεση Σούνακ: «Ουδέν σχόλιο» για τις νέες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Φωτογραφία: Intime
Σε ένα λιτό σχόλιο προχώρησε η Αθήνα έπειτα από τις νέες δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μη θέλοντας να δώσουν περαιτέρω διάσταση στο θέμα της χθεσινής διπλωματικής απρέπειας του Βρετανού πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο Ρίσι Σούνακ υπεραμύνθηκε - μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο - της απόφασής του να ματαιώσει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε πως είχε συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου να μην συζητηθεί το ζήτημα των γλυπτών, γεγονός το οποίο η Ελλάδα αρνήθηκε.

«Είναι προφανές πως ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν για να συζητηθούν σημαντικά θέματα για το μέλλον αλλά για να αναμοχλευτούν ζητήματα του παρελθόντος.

»Και αυτό ήταν μη θεσμικό. Επιπλέον, όταν έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό και στη συνέχεια αθετήθηκαν, μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν κάποιες δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν».

Ο ηγέτης των Εργατικών, ακούγωντας τον Σούνακ δήλωσε «Ο πρωθυπουργός τα έχασε».

Ο Κιρ Στάρμερ, μάλιστα τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ένας οικονομικός μας σύμμαχο, ένας σημαντικός μας εταίρος στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει (ο Σούνακ) αυτήν τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή».