Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Microsoft -Η επένδυση για το Data Center στο επίκεντρο

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Microsoft -Η επένδυση για το Data Center στο επίκεντρο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης τον κ. Smith για τη σύσταση στην χώρα μας Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η πρόοδος της επένδυσης για το Data Center της Microsoft στην Ελλάδα, μαζί με το εθνικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού και τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντιπρόεδρο ΔΣ και Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, στο περιθώριο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

Η συγκρότηση της εν λόγω Επιτροπής, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, είχε ανακοινωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στα μέσα Οκτωβρίου και η πρώτη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη του ίδιου μήνα, παρουσία και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε αυτήν είχε γίνει μία προκαταρκτική συζήτηση για τους στόχους της Επιτροπής και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το έργο της, με έμφαση σε πρακτικές εφαρμογές προς όφελος των πολιτών, μεταξύ άλλων για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, σε τεχνολογίες που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του κράτους και τη διαχείριση κρίσεων, όπως οι φυσικές καταστροφές, αλλά και στις προσαρμογές που απαιτούνται στην Παιδεία, ώστε τα παιδιά να αποκτούν από νεαρή ηλικία κατάρτιση στο νέο γνωστικό αντικείμενο.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η Επιτροπή θα παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Στο θέμα είχε αναφερθεί εκτενώς ο κ. Μητσοτάκης και στο πλαίσιο πρόσφατης συζήτησης στην Αθήνα με τον Αντιπρόεδρο Engineering και Research της Google, Yossi Matias, όπου μεταξύ άλλων είχε επισημάνει ότι "όραμά μου θα ήταν να διασφαλίσω ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε παγκόσμιο κέντρο σκέψης όσον αφορά στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης".