Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτο Συνέδριο τον Φλεβάρη και εκλογή νέων Συντονιστικών σε Οργανώσεις και Νομαρχιακές

ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτο Συνέδριο τον Φλεβάρη και εκλογή νέων Συντονιστικών σε Οργανώσεις και Νομαρχιακές
Τη διοργάνωση Έκτακτου Συνεδρίου στα τέλη Φλεβάρη αποφάσισε χθες το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε μια αρκετά ήρεμη συνεδρίαση, χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις, όπως το προηγούμενο διάστημα.

Η εν λόγω απόφαση παραπέμπεται για οριστική έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου, η οποία επιδιώκεται από την ηγεσία του κόμματος να διεξαχθεί σε αντίστοιχο κλίμα. Ενδεικτική της προσπάθειας του Στέφανου Κασσελάκη να μείνουν πίσω οι θυελλώδεις συγκρούσεις, ήταν οι αναφορές του για «Συνέδριο επανεκκίνησης, συσπείρωσης και ανασυγκρότησης».

Εκλογή νέων Συντονιστικών σε Οργανώσεις και Νομαρχιακές

Παράλληλα, με την εκλογή συνέδρων για το Έκτακτο Συνέδριο από τη βάση του κόμματος θα γίνει και η εκλογή νέων Συντονιστικών των Οργανώσεων Μελών, καθώς και νέων Συντονιστικών των Νομαρχιακών Επιτροπών, πολλά από τα οποία έχουν αποψιλωθεί από τα πρόσφατα κύματα αποχωρήσεων, που ακόμη συνεχίζονται, αν και με μικρότερο ρυθμό.

Με την απόφαση για διενέργεια Έκτακτου Συνεδρίου και εκλογή νέων Συντονιστικών, μολονότι πρόσκεινται στην πλειοψηφία που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, διαφώνησαν οι Πάνος Ρήγας και Νίκος Σκορίνης, οι οποίοι ζήτησαν την διενέργεια Διαρκούς Συνεδρίου, δηλαδή συνεδριακής διαδικασίας με τους παλιούς συνέδρους του προηγούμενου Συνεδρίου του 2022.

Επίσης τοποθετήθηκαν υπέρ του να μην γίνουν εκλογές νέων Συντονιστικών για ΟΜ και ΝΕ. Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή νέων συντονιστικών και συνέδρων αναμένεται να αποτυπώσει τους καινούργιους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος μετά τις αποχωρήσεις των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και να αποτελέσει τεστ για την αποδοχή που χαίρει από τη βάση ο Στέφανος Κασσελάκης.

Με την παλιά Κεντρική Επιτροπή έως τις Ευρωεκλογές

Σε σχέση με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, αποφασίστηκε να γίνει μετά τις Ευρωεκλογές προκειμένου να έχει το κόμμα καθαρό πεδίο όλη την άνοιξη να ασχοληθεί με τις ευρωεκλογές των αρχών Ιουνίου. Με αυτή την επιλογή εξέφρασαν τη διαφωνία τους η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της ανάδειξης νέας ΚΕ αμέσως μετά το Συνέδριο.

Πάντως, υπέρ της εκλογής ΚΕ μετά τις ευρωεκλογές τοποθετήθηκαν και αρκετοί που δεν ανήκουν στο κασσελακικό στρατόπεδο, σημειώνοντας ότι, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης, μπορεί να μην επιβάλλεται μόνο εκλογή νέας ΚΕ, αλλά και άλλες διαδικασίες, υπονοώντας μια γενικότερη αλλαγή κατεύθυνσης ή σελίδας για το κόμμα.

Δεν υπήρξε ποτέ εντολή εμπάργκο στα τηλεοπτικά πάνελ

Σε ότι αφορά τη προχθεσινή διαρροή περί εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στα πάνελ, στα οποία θα είναι καλεσμένοι και εκπρόσωποι της Νέας Αριστεράς, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κανείς δεν στήριξε την εν λόγω απόφαση.

Μάλιστα, χρειάστηκε να παρέμβει, αν και δεν είναι μέλος της ΠΓ, η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, δώρα Αυγέρη, η οποία επισήμανε ότι δεν δόθηκε ποτέ τέτοια εντολή και ότι υπήρξε απλώς λάθος κατανόηση των οδηγιών από κάποιους βουλευτές.

Βεβαίως, θα ισχύει και για την Νέα Αριστερά ότι ισχύει και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βγαίνουν σε πάνελ μαζί τους χωρίς να υπάρχει νεοδημοκράτης στο πάνελ.

Κριτική σε δημοψήφισμα για υποψήφιους ευρωεκλογών

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ειπώθηκε από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό να γίνουν προκριματικές εσωκομματικές εκλογές για τους υποψηφίους των ευρωεκλογών, όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του κόμματος σε δημόσιες τοποθετήσεις του.

Εξήγησε, δε, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σκόπιμο μόνο αν άλλαζε ο νόμος και οι ευρωεκλογές διενεργούνταν με λίστα και όχι με σταυρό, διότι σε περίπτωση σταυρού θα ήταν σαν να υποδείκνυαν τα μέλη του κόμματος στους ψηφοφόρους μία συγκεκριμένη σειρά προτίμησης.

Διατήρηση της ιστορικής παράδοσης ζήτησε ο Τεμπονέρας

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ξεκαθάρισε χαρακτήρισε το Συνέδριο «ευκαιρία για ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική επανεκκίνηση και κατάθεση ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμα εξουσίας».

Σημείωσε, επίσης, πως απαιτείται «συμπερίληψη και σύνθεση», όχι μάχη τάσεων, τονίζοντας, πάντως, τη άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «αποκλίσεις από την ιστορική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ».

Νέες χρεώσεις και προπαρασκευαστικές Επιτροπές Συνεδρίου

Τέλος, κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ, δόθηκαν νέες χρεώσεις (τομείς πολιτικής ευθύνης) στα μέλη της και ορίστηκαν η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και η Επιτροπή Πολιτικής Απόφασης Συνεδρίου.

Οι δύο προπαρασκευαστικές Επιτροπές του Συνεδρίου θα λάβουν οριστική έγκριση από την ΚΕ του Σαββάτου.

NETWORK