Πολιτική

Το κυβερνητικό αφήγημα δοκιμάζεται σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το κυβερνητικό αφήγημα δοκιμάζεται σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οκτώ μήνες μετά την ευρεία νίκη στις εθνικές εκλογές , η κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο πολλαπλών δοκιμασιών όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ.

Στο εσωτερικό μέτωπο είναι αντιμέτωπη με τις αγροτικές κινητοποιήσεις που όπως και αν εξελιχθούν μετά την συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των αγροτών την Δευτέρα το απόγευμα ή την Τρίτη το πρωί, έχουν αναδείξει σειρά από αδυναμίες του κυβερνητικού έργου: Τις καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα καταβολής αποζημιώσεων, στην αποκατάσταση ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, ακόμη και σε αντιπλημμυρικά έργα, ενώ τα αιτήματα που απέστειλαν οι αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποκαλυπτικά και γενικότερων ελλειμμάτων στην κυβερνητική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα.

Η κυβέρνηση συνδέει προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες σε σχέση με την ΚΑΠ με υπερβολικές απαιτήσεις από μέρους των σοσιαλιστών και της ευρωπαϊκής Αριστεράς όσον αφορά την πράσινη μετάβαση στην γεωργία. Η προσπάθεια ωστόσο να αποστασιοποιηθεί από πράσινες πτυχές της αγροτικής πολιτικής συγκρούεται και με τις μέχρι πρότινος διακηρύξεις και του ίδιου του πρωθυπουργού, συχνά και σε διεθνές ακροατήριο, περί πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ σε ότι αφορά συνολικά την "πράσινη μετάβαση".

Αλλά και αναφορικά με την ΚΑΠ ο κ. Μητσοτάκης τόνιζε ήδη από τον Ιούλιο του 2021 πως η νέα ΚΑΠ "επιβάλει μία σημαντική προσαρμογή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε συνολικά την αγροτική παραγωγή, με μία σειρά από άξονες τους οποίους προσωπικά τους θεωρώ όλους σωστούς".

Η συνάντηση θα γίνει Δευτέρα απόγευμα ή την Τρίτη πρωί λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελιγράδι όπου την Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να θέτει ως προϋπόθεση τους ανοιχτούς δρόμους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ξεκαθαρίζει ότι "εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παρακώλυση των συγκοινωνιών και την παρεμπόδιση στη διέλευση των πολιτών", θεωρώντας πάντως ότι "δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο".

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προσέλθει στην συνάντηση με τους αγρότες συζητώντας την επίσπευση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα και για το 2024, με συγκεκριμένες απαντήσεις για τους αγρότες της Θεσσαλίας, με διαβεβαιώσεις όσον αφορά την έμφαση που δίνει στο ζήτημα των ελληνοποιήσεων, με συγκεκριμένες θέσεις για τις δυνατότητες και τις επιδιώξεις της χώρας όσον αφορά την αναθεώρηση της ΚΑΠ και εν γένει εμφανίζεται να συζητά τα αιτήματα των αγροτών που δεν έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Την ίδια ώρα οι συνεχιζόμενες φοιτητικές κινητοποιήσεις και η πολύ μεγάλη συμμετοχή στα φοιτητικά συλλαλητήρια, όπως το χθεσινό, καταδεικνύουν ότι η προμετωπίδα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης που είναι η λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, προκαλεί αντιδράσεις πολύ μεγαλύτερες εκείνων που περιγράφονται από την κυβέρνηση ως "μειοψηφίες".

Τα "αποκαλυπτήρια" του νομοσχεδίου το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση φέρνουν όμως στο προσκήνιο και πλήθος συγκεκριμένων ενστάσεων για την ουσία των προϋποθέσεων που τίθενται για την λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Μεγάλη πολιτική δοκιμασία για την κυβέρνηση προκύπτει όμως και από το Ευρωκοινοβούλιο όπου το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα συνιστά μία εξέλιξη που φέρνει σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τέτοιας κριτικής και η κυβερνητική αντίδραση που επιχειρεί να αποδώσει σε πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες των σοσιαλιστών και της Αριστεράς για να πλήξουν το ΕΛΚ , δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί πειστική την στιγμή μάλιστα που το ψήφισμα υπερψηφίστηκε και από φιλελεύθερους, από ευρωβουλευτές του κόμματος Μακρόν, ακόμη και από μικρό αριθμό ευρωβουλευτών του ΕΛΚ.

Η άμυνα της κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την εξέλιξη θα εξακολουθήσει πάντως να οικοδομείται γύρω από το επιχείρημα περί πολιτικών σκοπιμοτήτων ενόψει ευρωεκλογών σε βάρος του ΕΛΚ, μέσω Ελλάδος διότι η χώρα μας αποτελεί το πιο επιτυχημένο παράδειγμα κεντροδεξιάς διακυβέρνησης και η ΝΔ είναι το ισχυρότερο εκλογικά κόμμα στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα αυτά κατά την σημερινή ομιλία του στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αθήνα το ΕΛΚ και η ΝΔ, παρουσία και του Προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ με τον οποίο είχε χθες συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.