Πολιτική

Εξεταστική για Τέμπη: Η κόντρα για τους μάρτυρες, το θερμό επεισόδιο και η ώρα Καραμανλή

Εξεταστική για Τέμπη: Η κόντρα για τους μάρτυρες, το θερμό επεισόδιο και η ώρα Καραμανλή
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να περάσει το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα αίτια που οδήγησαν στον δυστύχημα των Τεμπών, ο Κώστας Καραμανλής καθώς η εξέταση του πρώην υπουργού Μεταφορών είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 13, Φεβρουαρίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει και ο επιζήσας της τραγωδίας Ανδρέας Αλικανιώτης, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, ενώ στα μέλη της Επιτροπής θα μεταβιβαστούν και τα δεδομένα που είχαν ζητηθεί από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για την κατάσταση της υγείας του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον ορισμό της ημερομηνίας που θα κληθεί για κατάθεση ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, κατά του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, αναμένεται να δώσουν νέο ενδιαφέρον στην έρευνα για τη διαλεύκανση της τραγωδία, μετά από μια εβδομάδα που δεν συνέφερε και πολλά στο έργο της εξεταστικής.

Το πινκ πονκ της «καυτής πατάτας»

Οι μάρτυρες που κατέθεσαν στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, πέταγαν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, δήλωσε στου ουσία αναρμοδιότητα για την σύμβαση 717, λέγοντας πως μέχρι το 2019 δεν προβλεπόταν να παρεμβαίνει υπουργός Μεταφορών στη λειτουργία της της ΕΡΓΟΣΕ, και πως αν το είχε κάνει θα είχε διαπράξει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Κι ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης «έδειχνε» την ΕΡΓΟΣΕ ως προϊσταμένη αρχή για την 717, τα στελέχη της εταιρείας έριχναν το βάρος στο ανθρώπινο λάθος. «Τα αυτοματοποιημένα συστήματα είναι πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας, όμως ανεξαρτήτως αυτών, πρέπει να εφαρμόζεται με ευλάβεια ο Γενικός Κανονισμός Κίνησης, είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν αυτά τα συστήματα», υποστήριξε ο Χρόνης Ακριτίδης, πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο 2019 - 2020.

Ευθύνες για την μη υλοποίηση της σύμβασης 717 έριξε στον ΟΣΕ, από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ την περίοδο 2019-2023, Χρήστος Βίνης. «Εάν μιλήσουμε με όρους εμπορίου, ο πελάτης που έπρεπε να παραλάβει αυτό το έργο, ήταν ο ΟΣΕ. Από τη στιγμή λοιπόν που ο ΟΣΕ αδυνατούσε να «βοηθήσει» ή να κάνει αυτό το οποίο έπρεπε, για να ολοκληρωθεί η σύμβαση, και συνεχίζει με τη δική του ευθύνη, αρμοδιότητα και την δική του αντίληψη, την κυκλοφορία της γραμμής, δεν μπορώ ως ΕΡΓΟΣΕ να υπεισέλθω», επισήμανε.

Η κόντρα για τους μάρτυρες

Ο κ. Βίνης αναφέρθηκε και στις καταγγελίες του Χρήστου Κατσιούλη που είχε θέσει ζητήματα ασφαλείας και έχει καταθέσει επ ‘ αυτού και στην Ευρωπαία Εισαγγελέα, μάρτυρα που ζητά επίμονα η αντιπολίτευση να κληθεί ως μάρτυρας. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε πως ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που ζήτησε από το ΤΕΕ για να εξετάσει τις καταγγελίες, που τελικά τις κατέρριψε, προσελήφθη στη συνέχεια από την ΕΡΓΟΣΕ, αναφορά που προκάλεσε την έκπληξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Χρήστος Κατσιούλης είναι ένας από τους μάρτυρες που ζητά επιτακτικά η αντιπολίτυεση, με το θέμα της διεύρυνσης του καταλόγου των μαρτύρων να πυροδοτεί ένταση μέσα στην εβδομάδα. Αιτία για επαναφορά του αιτήματος στάθηκε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει σημαντική οπισθοδρόμηση της Ελλάδας σε θέματα λειτουργίας του κράτους δικαίου, κάνοντας ειδική αναφορά στη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών

Οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σταθήκαν στις αιχμές του ψηφίσματος για έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για το δυστύχημα, με την πλειοψηφία να κατηγορεί την αντιπολίτευση για μικροπολιτικό παιχνίδι ενόψει ευρωεκλογών.

Το «θερμό» επεισόδιο

Η ανταλλαγή αιχμών και οι κόντρες ήταν συνεχής και στις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, με αποκορύφωμα το θερμό επεισόδιο μεταξύ Δημήτρη Μαρκόπουλου και Νίκου Βρεττού. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Πέμπτης, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής έκανε παρατήρηση στον βουλευτή της Νίκης, πως επαναλαμβάνει ερωτήσεις στον μάρτυρα που έχουν ήδη απαντηθεί.

Ο κ. Βρεττός δεν δέχτηκε την παρατήρηση, και ξεκίνησε φραστικό επεισόδιο. Η ένταση χτύπησε κόκκινο, όταν ο βουλευτής της Νίκης σηκώθηκε από τη θέση για να κάνει… διατάσσεις, λέγοντας πως έχει πρόβλημα με τη μέση του, κίνηση που προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου της επιτροπής που τον κατηγόρησε ότι περιφρονεί το προεδρείο.

Σε εκείνο το σημείο τα μικρόφωνα έκλεισαν, η συνεδρίαση διακόπηκε με την ένταση να μεταφέρεται και να κλιμακώνεται εκτός αίθουσας και να χρειάζεται την πατέμβαση των ψυχραιμότερων για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το επεισόδιο, έληξε με την αποβολή Βρεττού από την συνεδρίαση.