Πολιτική

Στο Μαξίμου οι αγρότες - Τσάι, συμπάθιο και μικρό «καλάθι» Μητσοτάκη στη συνάντηση

Στο Μαξίμου οι αγρότες - Τσάι, συμπάθιο και μικρό «καλάθι» Μητσοτάκη στη συνάντηση
«Ανοιχτός» στο διάλογο εμφανίστηκε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με αντιπροσωπεία αγροτών, βάζοντας όμως στη συζήτηση τα «δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας» που όπως είπε είναι «συγκεκριμένα και περιορισμένα».

Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις, πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόνισε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους και στη συνέχεια να σας παρουσοασω τις προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί.

«Μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που θα συνυπολογίζει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα. Καθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της» είπε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε λέγοντας πως: «Γνωρίζετε ότι πολλοί κλάδοι πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες και η κυβέρνηση πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν την διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται να συζητήσουμε τα θέματα εκτενώς αλλά προκειμένου να μπορείτε να τοποθετηθείτε όλοι θα ήθελα να είσαι λίγο συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις σας για να μπορούμε να απαντήσουμε» κατέληξε ο πρωθυπουργός κατά την εισηγητική του τοποθέτηση.

Εκ μέρους της κυβέρνησης εκτός από τον πρωθυπουργό παρόντες είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, οι Υπουργοί Επικρατείας κύριοι, Άκης Σκέρτσος, Μάκης Βορίδης, Σταύρος Παπασταύρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος αλλά και ο διοικητής του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Τα μέτρα που αναμένεται να «προσφέρει» το Μαξίμου

Με εμπροσθοβαρή επιστροφή μέρους του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, με παρέμβαση στο ενεργειακό κόστος πέραν της έκπτωσης 10% από την ΔΕΗ κατά τους μήνες της αυξημένης αγροτικής κατανάλωσης και ενδεχομένως με κάποια ακόμη πρωτοβουλία που δεν έχει προεξοφληθεί, ευελπιστεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει σήμερα προϋποθέσεις για συμφωνία με τους αγρότες.

Τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι επί της ουσίας τριπλό: Η κυβέρνηση θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί, «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού», κατά την προσφιλή έκφραση του πρωθυπουργού, αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα, ενώ προϋπόθεση για τον διάλογο είναι ότι οι δρόμοι θα παραμένουν ανοιχτοί και θα εξασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών.

Οι ίδιοι οι αγρότες διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις εάν δεν λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου και μένει να φανεί εάν τα βήματα που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση θα γίνουν αποδεκτά από τους εκπροσώπους τους ως βάση για εκτόνωση της κατάστασης, παρά το γεγονός ότι απέχουν από την ικανοποίηση αιτημάτων όπως το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και τα 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα.