Πολιτική

Συνάντηση Σακελλαροπούλου- Μητσοτάκη με φόντο την προεδρολογία στο εσωτερικό της ΝΔ

Συνάντηση Σακελλαροπούλου- Μητσοτάκη με φόντο την προεδρολογία στο εσωτερικό της ΝΔ Φωτογραφία: EUROKINISSI
Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο εντάσσεται στο πλαίσιο των καθιερωμένων μηνιαίων ενημερωτικών συναντήσεών του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Εκείνο που διαφέρει ωστόσο σε σχέση με τις προηγούμενες φορές είναι ότι η συγκεκριμένη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά με φόντο την προεδρολογία που έχει ανοίξει για τα καλά στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και ήδη αποτυπώνεται στο αίτημα που εκφράζεται από ολοένα και περισσότερους γαλάζιους βουλευτές για επιλογή προσώπου από τον χώρο της κεντροδεξιάς.

Τουλάχιστον τρεις βουλευτές της ΝΔ, ο Νότης Μηταράκης αρχικά και εν συνεχεία ο Θόδωρος Καράογλου και ο Ανδρέας Κατσανιώτης έχουν και δημοσίως τοποθετηθεί ευθέως υπέρ της επιλογής κεντροδεξιού υποψηφίου. Ο Μίλτος Χρυσομάλλης έχει τονίσει πως και η κεντροδεξιά παράταξη έχει πολλά άξια στελέχη, ενώ και ένας υφυπουργός, ο Κώστας Κυρανάκης, έχει εκφραστεί σε συνέντευξή του πριν από λίγο καιρό, θετικά για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας ενός εκ των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Η παράταξη διαθέτει πρόσωπα που έχουν κατά καιρούς - και όποτε έχουν κυβερνήσει έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπόρεσαν να υπηρετήσουν εθνικούς σκοπούς πολύ καλύτερα από κομματικούς, έχει τονίσει χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως αυτή η συζήτηση είναι «εξαιρετικά πρόωρη» και πρέπει να ξεκινήσει σε έξι μήνες από σήμερα, στην πράξη αποτελεί μέρος του γαλάζιου εσωκομματικού...διαλόγου που εξελίσσεται μετά τις ευρωεκλογές, τόσο δημόσια, όσο και στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ.

Στην πολυσυζητημένη πρόσφατη ομιλία με την οποία αποδόμησε το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, ο Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε και αυτός εμμέσως στο συγκεκριμένο ζήτημα ξεκαθαρίζοντας- με αφορμή, προφανώς, την εμπλοκή και του ονόματός του σε σενάρια περί πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας- ότι τις θέσεις του, "για να μην έχουμε παρανοήσεις», όπως είπε, ποτέ δεν τις διαπραγματεύτηκα για “μεγάλα αξιώματα”. Κι ούτε πρόκειται... "

Με αφορμή τη συγκεκριμένη αναφορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εάν ο πρωθυπουργός έχει προτείνει κάτι στον κ. Σαμαρά και η απάντησή του ήταν: "Δεν γνωρίζω καμία πρόταση. Όχι. Και νομίζω ότι θα το γνώριζα. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο".

Αιτία της αυξανόμενης αντίθεσης γαλάζιων βουλευτών στην προοπτική εκ νέου επιλογής της κ. Σακελλαροπούλου είναι η επιθυμία να προταθεί από τον πρωθυπουργό υποψηφιότητα από την κεντροδεξιά, αφορμή ωστόσο για να αρχίσει να εκδηλώνεται από ορισμένους και δημόσια η διαφωνία ήταν η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στα επινίκια μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, τα οποία ενόχλησαν αρκετούς εκ των διαφωνούντων βουλευτών της ΝΔ- όπως οι ίδιοι είπαν στην ΚΟ- περισσότερο και από την ίδια την ψήφιση του νόμου.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε προ ημερών ότι το πρόσωπο του υποψηφίου θα περάσει από την ΚΟ της ΝΔ ακόμη και αν το προτεινόμενο πρόσωπο θα είναι ξανά η κ. Σακελλαροπούλου.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ έγινε σαφές το ρίσκο να υπάρξει σημαντικός αριθμός διαφοροποιήσεων σε περίπτωση που δεν επιλεγεί υποψηφιότητα από την κεντροδεξιά. Και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Μητσοτάκη να απαιτήσει συμμόρφωση όλων με την πρότασή του, την στιγμή που ο ίδιος έχει δώσει το παράδειγμα της διαφοροποίησης απέχοντας ως βουλευτής από την ψηφοφορία για την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ ήδη φέρνει στο προσκήνιο και σενάρια για άλλες επιλογές, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή που αφορά σε πιθανή υποψηφιότητα του σημερινού Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Ο κ. Μητσοτάκης, που πριν τις ευρωεκλογές δήλωνε ότι «έχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της», είναι σαφές ότι θα λάβει τις αποφάσεις του προς το τέλος του έτους σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα εκείνης της περιόδου.