Πολιτική

Στάση αναμονής από την κυβέρνηση, μηνύματα συνέχισης των κινητοποιήσεων από τους αγρότες

Στάση αναμονής από την κυβέρνηση, μηνύματα συνέχισης των κινητοποιήσεων από τους αγρότες Φωτογραφία: intime
Στην πιο κρίσιμη καμπή εισέρχονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις μετά την χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου από την οποία δεν βγήκε "λευκός καπνός" με συνέπεια οι αγρότες να παραμένουν στα μπλόκα και να "ζεσταίνουν" τις μηχανές των τρακτέρ για την Αθήνα.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα και για προκαταβολή επιστροφής του 40% του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, έχει γίνει σαφές από τις πρώτες κιόλας αντιδράσεις, ότι δεν ικανοποιούν σημαντικό μέρος των αιτημάτων των αγροτών οι οποίοι ξεκίνησαν να συσκέπτονται από χθες στα μπλόκα για να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις για την μετέπειτα πορεία του αγώνα τους.

Τα δεδομένα όσον αφορά την στάση της κυβέρνησης έχουν ως εξής:

Η ίδια θεωρεί ότι έχει προχωρήσει, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις, σε γενναιόδωρο πακέτο παρεμβάσεων για το κόστος παραγωγής και ξεκαθαρίζει από χθες το απόγευμα ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο πάνω στο τραπέζι.
Το ίδιο είχε διαμηνύσει βέβαια και μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην Βουλή αλλά αναγκάστηκε τελικά, μπροστά στην ανυποχώρητη στάση των αγροτών, να κάνει ένα ακόμη βήμα.

Εκτιμάται ωστόσο ότι τουλάχιστον σε αυτή την φάση τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί σε δημοσιονομικό επίπεδο, ενώ υφίσταται πάντα και η ανησυχία ότι μια αίσθηση διαρκούς υποχωρητικότητας έναντι των αγροτών μπορεί να πυροδοτήσει ντόμινο διεκδικήσεων και από άλλες κοινωνικές ομάδες. Και δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των αγροτών να λάβουν υπόψη ότι υπάρχουν πολλές κοινωνικές ομάδες που έχουν αιτήματα και προσδοκίες και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν και την διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση δηλώνει διατεθειμένη να συνεχιστεί ο διάλογος αλλά μόνο σε ότι αφορά θεσμικά ζητήματα, όπως είναι η ήπια προσαρμογή της ΚΑΠ και η πολιτική κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Θα υπάρξει επόμενη συνάντηση αλλά θα έχει στο επίκεντρο αποκλειστικά τα ζητήματα της Θεσσαλίας, όπως η επιτάχυνση καταβολής των αποζημιώσεων.

Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί κλείσιμο των εθνικών δρόμων και διαμηνύει ότι "δεν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία, να διακινδυνεύσουμε την ελεύθερη διέλευση των πολιτών".

"Πιστεύουμε στον διάλογο, ο διάλογος αυτός νομίζω είχε σημαντικά αποτελέσματα και δεν μπορεί να συνεχιστεί με κλειστούς δρόμους", δήλωσε χθες το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός στην διάρκεια της σύσκεψης χαρακτήρισε "λελογισμένες" τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις των αγροτών σημειώνοντας πάντως ότι ήταν αρκετές για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η προοπτική των αγροτικών κινητοποιήσεων δείχνει να βρίσκεται σε ένα "σταυροδρόμι" όπου είτε θα οδηγηθούν σταδιακά σε αποδυνάμωση- αφού προηγηθεί ενδεχομένως και ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα- είτε θα επέλθει σύγκρουση με την κυβέρνηση εφόσον αποφασιστεί κλιμάκωση με αποκλεισμό πλέον και οδικών αξόνων.

Από την δική του πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής για τις αποφάσεις των αγροτών, ευελπιστώντας ότι δεν θα επικρατήσουν τελικά οι απόψεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.