Πολιτική

Μεταναστευτικό: Η Γαύδος εκπέμπει SOS, το υπουργείο στέλνει κουβέρτες και η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο 7,4 δισ. για την Αίγυπτο

Μεταναστευτικό: Η Γαύδος εκπέμπει SOS, το υπουργείο στέλνει κουβέρτες και η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο 7,4 δισ. για την Αίγυπτο
Μόνο από το περασμένο Σάββατο περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν καταφύγει στη Γαύδο, ενώ χθες 91 μετανάστες εντοπίστηκαν στην παραλία Τρυπητή: Ανέτοιμη για την υποδοχή προσφυγών και πάλι η Ελλάδα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει προς όλες τις κατευθύνσεις ο Δήμος Γαύδου, καθώς στο νησί καταφεύγουν από τον Οκτώβρη εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες μέσω της θαλάσσιας οδού της Αιγύπτου.

«Έχουμε ενημερώσει το υπουργείο από τον Οκτώβριο, ενώ τον Ιανουάριο ο Δήμος Γαύδου απέστειλε έγγραφο ζητώντας βοήθεια αφού η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσων ανθρώπων».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη, η δήμαρχος του νησιού Μανωλία Στεφανάκη έκανε λόγο για ένα φαινόμενο που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα: «Εχουν αυξηθεί οι καραβιές, φτάνουν σε ένα απομακρυσμένο σημείο του νησιού κι έπειτα ξεκινά η δική μας συνδρομή, να τους περισυλλέξουμε και να τους φροντίσουμε μέχρι να έρθει το Λιμενικό να τους μεταφέρει» - κάτι που συχνά μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά λόγω των καιρικών συνθηκών.

«Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε υποδομές στο νησί, δεν μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε, ειδικά όταν τον χειμώνα με μεγάλη προσπάθεια καταφέρνουμε να επιβιώσουμε κι εμείς οι ίδιοι».

Η δημάρχος εξήγησε πως δεν υπάρχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό - για παροχή πρώτων βοηθειών και φύλαξη - ενώ όταν ζητήθηκαν είδη πρώτης ανάγκης το υπουργείο έστειλε... 100 υπνόσακους και 100 κουβέρτες. «Το υπουργείο δεν είχε καταλάβει τι συμβαίνει, χρειαζόμαστε λιμενικό φυλάκιο στη Γαύδο και προσωπικό να αναλάβει τη διεκπεραίωση αυτού του έργου».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Γαύδος αντιμετωπίζει πρώτη φορά τόσες πολλές αφίξεις, όπως άλλωστε και ολόκληρη η νότια Κρήτη, γεγονός που αποδεικνύει πως αυτό είναι πλέον είναι το κύριο πέρασμα των προσφυγικών ροών από Γάζα και Σουδάν.

Πακέτο 7,4 δις για την Αίγυπτο ετοιμάζει η ΕΕ

Υπενθυμίζεται πως χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυπτε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισεκ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο συνοδευόμενη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Βελγίου.

«Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο την Τετάρτη.

Απαντώντας στα επικριτικά σχόλια ευρωβουλευτών ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται να συνάψει συμφωνία στο μεταναστευτικό με την Αίγυπτο, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τυνησία, ο Ερίκ Μαμέρ σχολίασε:

Γνωρίζουμε την κριτική σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτές τις χώρες και αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητάμε με τις χώρες αυτές. Όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σπάσουμε τους δεσμούς μας; Ή μήπως πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας με αυτές τις χώρες προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση επί τόπου;.