Πολιτική

Εξεταστική για Τέμπη: Τίτλοι τέλους με απουσία Μητσοτάκη, αναπάντητα ερωτήματα και «οσμή» συγκάλυψης

Εξεταστική για Τέμπη: Τίτλοι τέλους με απουσία Μητσοτάκη, αναπάντητα ερωτήματα και «οσμή» συγκάλυψης
Αυλαία και με τη βούλα ρίχνει σήμερα η εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, με τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της πλειοψηφίας και τις πορισματικές εκθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μια εξεταστική επιτροπή, η οποία κατά γενική ομολογία δημιούργησε νέα ερωτήματα λόγω της στάσης των βουλευτών της ΝΔ, αντί να απαντήσει ουσιαστικά για τις αιτίες που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία με τους 57 νεκρούς.

Με το 77% των πολιτών να βλέπει απόπειρα συγκάλυψης για τα Τέμπη (δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha 07/03) εντός και εκτός Βουλής, από την ανάλυση του πορίσματος της πλειοψηφίας, προκύπτει πως φταίει για όλα το ανθρώπινο λάθος, ότι οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά τον μοιραίο σταθμάρχη και τους δύο μηχανοδηγούς, βγάζοντας τελείως εκτός κάδρου πολιτικά πρόσωπα, τον Κώστα Καραμανλή για το δυστύχημα και τον Χρήστο Τριαντόπουλο για το μπάζωμα.

Η ΝΔ όμως κατέληξε σε αυτό συμπέρασμα «ξεχνώντας» πως σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις θέσεις των εισηγητών της αντιπολίτευσης:

1. Επί διακυβέρνησης ΝΔ, καταργήθηκαν δύο επιπλέον δικλείδες ασφαλείας που είχαν ενεργοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια ελλείψει συστημάτων σε όλη τη σιδηροδρομική γραμμή. Το κέντρο παρακολούθησης κυκλοφορίας στην Καρόλου (ένας σταθμάρχης και δύο συντονιστές έλεγχαν όλα τα τρένα σε όλη την Ελλάδα) καθώς και ο προϊστάμενος αμαξοστοιχίας.

2. Τον Ιούλιο του 2019, μετά από πυρκαγιά στο σταθμό Ζαχάρεως, κατεστράφησαν τα καλώδια και ο εξοπλισμός, με αποτέλεσμα η τηλεδιοίκηση Λάρισας να βγει ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας και να καταργηθεί.

3. Ο Κώστας Καραμανλής είχε επανειλημμένα προειδοποιηθεί για τον κίνδυνο δυστυχήματος, τόσο από το σωματείο μηχανοδηγών όσο και από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππο Τσαλίδη.
Δημιουργούνται λοιπόν οι εξής απορίες:

- Γιατί οι βουλευτές της ΝΔ έκλεισαν τα μάτια σε όλα τα παραπάνω για να καταλήξουν στο πόρισμα που κατέθεσαν;

- Πως είναι δυνατόν να βγαίνει εκτός κάδρου ο Κώστας Καραμανλής, ο πολιτικός προϊστάμενος δηλαδή των δικτύων μεταφορών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι και την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη;

- Ποιος ο λόγος που δεν κλήθηκαν μάρτυρες-«κλειδιά» για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως ο Κώστας Γενιδούνιας, ο Φίλιππος Τσαλίδης που ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή για τον «ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας» και ο Κώστας Σπηλιώπουλος;

- Γιατί δεν συναίνεσε η πλειοψηφία στην ανάγκη να εξεταστεί ο Χρήστος Τριαντόπουλος για το μπάζωμα, μετά τη δήλωση Αγοραστού «πως η περιφέρεια ενεργούσε κατόπιν εντολών του συντονιστικού»;

- Ποια είναι η αιτία που οδήγησε στο να παραλειφθεί (;) στην πορισματική έκθεση της ΝΔ, το κομμάτι της κατάθεσης του προέδρου της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Ιωάννη Χαλκιά, πως η μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη ήταν παράνομη, μετά την υπουργική απόφαση Καραμανλή που ήρε το ηλικιακό όριο;

- Γιατί απέρριψε η πλειοψηφία το αίτημα της αντιπολίτευσης για διαβίβαση της κατάθεσης Καραμανλή στην αρμόδια εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθεί για το αδίκημα της ψευδορκίας;

Απόντος Μητσοτάκη η συζήτηση στην Ολομέλεια

Με τα ερωτήματα αυτά να ζητούν απάντηση από την κυβέρνηση και τους χειρισμούς τους στην υπόθεση να καλύπτουν σύννεφα συγκάλυψης, θα διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί των πορισμάτων.

Στη συνεδρίαση το παρόν αναμένεται να δώσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μένοντας πιστός στην πρακτική που έχει υιοθετήσει από το 2019, να μην παρίσταται δηλαδή στις συζητήσεις πορισμάτων επιτροπών στην Ολομέλεια.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την παρουσία του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Χαρίτσης μάλιστα σε χθεσινή δήλωσή του, έκανε λόγο για μια συζήτηση που «κρίνει το μέλλον της Δημοκρατίας στη χώρα μας», καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «έρθει και να απολογηθεί για το έγκλημα των Τεμπών».

Ωστόσο την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσουν οι κ.κ. Πλεύρης και Βορίδης, θεωρώντας προφανώς στο Μέγαρο Μαξίμου, πως σε μια συζήτηση τέτοιας βαρύτητας και σημασίας, η παρουσία του κ. Μητσοτάκη θα τον έβαζε ακόμα περισσότερο στο κάδρο των ευθυνών.