Πολιτική

Η πρόταση δυσπιστίας φέρνει πιο κοντά την απαρχή αμφισβήτησης της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ

Η πρόταση δυσπιστίας φέρνει πιο κοντά την απαρχή αμφισβήτησης της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ
Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδείξει μέσα και από την τελευταία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου ως προτεραιότητα την ατζέντα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μένει χωρίς αντίκρισμα, καθώς η πραγματικότητα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως όχι μόνο έχει απωλέσει πλήρως το μεταρρυθμιστικό momentum, αλλά αρχίζει να θυμίζει ολοένα και περισσότερο κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε απαρχή αμφισβήτησης της πολιτικής κυριαρχίας της.

Θρυαλλίδα εξελίξεων αποτελούν οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις γύρω από την τραγωδία των Τεμπών οι οποίες ενισχύουν διαρκώς την αίσθηση περί συγκάλυψης. Μία αίσθηση που είναι κυρίαρχη στην κοινωνία παρά την πολύ επιθετική ρητορική της κυβέρνησης περί "σπέκουλας" και "εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου" από την αντιπολίτευση, η οποία συνοδεύεται πλέον και από προσφυγή σε θεωρίες συνωμοσίας περί προσπάθειας "αποσταθεροποίησης της χώρας" και "οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων" τα οποία, κατά το κυβερνητικό αφήγημα των τελευταίων ωρών, παίρνουν μέρος σε "πόλεμο φθοράς κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης".

Αυτή είναι και η γραμμή άμυνας- ή κατά κυβερνητικά στελέχη "αντεπίθεσης"- που σε πολύ υψηλούς τόνους- και αξιοποιώντας και την υπερβολή Κασσελάκη για τους "διεθνείς παρατηρητές"- αναμένεται να ακούσουμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από τα κυβερνητικά στελέχη στην Βουλή κατά την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που θα κατατεθεί σήμερα από την αντιπολίτευση , με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται φυσικά να κλονίσει την συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Βουλή, ο αντίκτυπος της όμως θα είναι μεγάλος στην κοινωνία και είναι πολύ πιθανό να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για την απόλυτη πολιτική κυριαρχία της ΝΔ την τελευταία πενταετία.

Με βάση τις χθεσινοβραδινές πληροφορίες η κυβέρνηση, η οποία χαρακτήρισε την πρόταση "καλοδεχούμενη", φαίνεται πιθανότερο να μην την μετατρέψει σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς η απόρριψη της πρότασης της αντιπολίτευσης- που θεωρείται δεδομένη από το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο πιστεύει μάλιστα πως η κυβέρνηση θα βγει συσπειρωμένη από αυτή την διαδικασία ενόψει και των ευρωεκλογών- ενέχει ούτως ή άλλως και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Τυχόν μετατροπή σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης θα έχει πάντως ως βασικό στόχο να μην επικεντρωθεί η συζήτηση αποκλειστικά στο ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά να επεκταθεί και σε άλλες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί σήμερα που επιστρέφει στην Αθήνα από τον Καναδά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εντολή του πρωθυπουργού είναι να μην μείνει τίποτα αναπάντητο και στόχος που τίθεται πολιτικά από το κυβερνών κόμμα είναι μετά από την συζήτηση αυτή και την επιχειρηματολογία που θα αναπτύξουν τα κυβερνητικά στελέχη, να καταστεί δυνατό να ανακοπεί η φθορά που προκαλεί στη ΝΔ το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι "θα πέσουν οι μάσκες" και θα αποκαλυφθεί ποιοί "εργαλειοποιούν την τραγωδία των Τεμπών."

Τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρωθυπουργός επρόκειτο να μιλήσει σε ομογενειακή εκδήλωση στο Τορόντο και αποτελεί ερώτημα εάν θα έχει κάνει κάποια άμεση αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, κάτι που απέφυγε σε αντίστοιχη ομιλία χθες στο Μόντρεαλ.

Οι χθεσινοβραδινές πληροφορίες συνέκλιναν ότι είναι πιθανό η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας να ξεκινήσει αύριο άμεσα ώστε η ψηφοφορία να γίνει μετά από τρεις ημέρες.
Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί πάντως- πριν τις τελευταίες εξελίξεις- συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της οποίας θα ανακοινωθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από 1ης Απριλίου.

Οι εξελίξεις σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών δημιουργούν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον που το μόνο βέβαιο είναι πως σε τίποτα δεν θυμίζει, πολιτικά και δημοσκοπικά, την θριαμβευτική για τη ΝΔ περίοδο του... 41% στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε ολόκληρη την χώρα και παραμένει ανοιχτό εθνικό τραύμα, η κυβέρνηση εισπράττει σοβαρό πολιτικό κόστος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών, για την στάση που τήρησε ως πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή, για την στήριξη που παρέχει στον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή απέναντι στην κριτική που δέχεται πλέον και σε εσωκομματικό επίπεδο.

Σε όλα αυτά προστέθηκαν τα τελευταία 24ωρα και οι αποκαλύψεις του Βήματος για την "μονταζιέρα" της συρραφής συνομιλιών προκειμένου να ενισχυθεί η εκδοχή του ανθρώπινου λάθους, πίσω από την οποία έχει στοιχηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο αντίκτυπος της τραγωδίας των Τεμπών επιδρά στην πραγματικότητα και προσθετικά σε μια σειρά αδυναμιών της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, στην αλαζονική στάση της σε ζητήματα για τα οποία θα μπορούσε να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις αλλά επέλεξε την επίδειξη ισχύος του...41%, καθώς και στις πενιχρές επιδόσεις της στην αντιμετώπιση κρίσεων που έχουν ανακύψει στην δεύτερη κυβερνητική θητεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπόβαθρο για την ραγδαία κυβερνητική φθορά- για την οποία η αίσθηση περί συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών λειτουργεί ως επιταχυντής- βρίσκεται επίσης:

Στην αδυναμία της να αντιμετωπίσει εγκαίρως την ακρίβεια. Η κινητικότητα που επιδεικνύει εσχάτως φέρνει πενιχρά μόνο αποτελέσματα όσον αφορά τα τρόφιμα, ενώ και οι πιο δραστικές παρεμβάσεις στο βρεφικό γάλα και σε είδη προσωπικής υγιεινής ήρθαν πολύ αργά για τους ήδη εξουθενωμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Στα θέματα κράτους δικαίου όπου για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικού ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο για το οποίο ουδείς φυσικά μπορεί να πιστέψει την κυβερνητική εκδοχή ότι ευρωβουλευτές του...ΣΥΡΙΖΑ έπεισαν όχι μόνο την Αριστερά στην οποία ανήκουν, αλλά τέσσερις ακόμη πολιτικές ομάδες (Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, ομάδα Μακρόν) να στραφούν για μικροπολιτικούς λόγους κατά της ελληνικής κυβέρνησης για να πλήξουν το ΕΛΚ.

Στις σοβαρές ρωγμές που έχει υποστεί η εικόνα της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας στην διαχείριση κρίσεων. Το περσινό καλοκαίρι δεν τα κατάφερε στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, το ίδιο και στις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία όπου υφίστανται ακόμη και σήμερα ζητήματα ταχύτητας καταβολής του συνόλου των αποζημιώσεων τα οποία συνέβαλαν μάλιστα και στο να βγουν στους δρόμους οι αγρότες, ενώ όλοι θυμούνται και το επιχειρησιακό φιάσκο στην υπόθεση των Κροατών χούλιγκανς.

Το δύσκολο πολιτικό σκηνικό για την κυβέρνηση συμπληρώνει και η αδυναμία της να καλλιεργήσει κλίμα μεταρρυθμιστικής ορμής όπως σχεδίαζε στις αρχές του χρόνου. Και τούτο όχι μόνο γιατί απασχολεί την επικαιρότητα κυρίως με αρνητικές συμπεριφορές, αλλά και διότι χειρίστηκε με αλαζονεία το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και της επιστολικής ψήφου, με αποτέλεσμα ειδικά στο πρώτο να παρατηρείται και μεταστροφή του κλίματος στην κοινωνία μετά την ψήφιση του νόμου.

Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια επέλεξε μια εσπευσμένη διαδικασία που διχάζει τις πολιτικές δυνάμεις, την πανεπιστημιακή κοινότητα, ακόμη και τους συνταγματολόγους, ενώ εάν ακολουθούσε τη διαχρονική θέση και της ίδιας της ΝΔ για δυνατότητα ίδρυσης μετά από αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι βέβαιο ότι θα είχε ευρύτερη στήριξη, δεδομένης της θέσης και του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη και στην οικονομία, που θεωρείται από την κυβέρνηση ισχυρό χαρτί και προβάλεται ως success story, είναι σαφές ότι τα δεδομένα διαφοροποιούνται καθώς δεν υφίσταται πλέον η δημοσιονομική χαλαρότητα των προηγούμενων ετών σε επίπεδο ΕΕ που επέτρεπε στην κυβέρνηση της ΝΔ να διαχειρίζεται κρίσεις και να ασκεί κοινωνική πολιτική μοιράζοντας επιδόματα.

Η επιστροφή της δημοσιονομικής αυστηρότητας οδηγεί ήδη σε αδυναμία υλοποίησης δίκαιων, κατά παραδοχή και της ίδιας της κυβέρνησης, αιτημάτων των αγροτών, αλλά και στην μη χορήγηση επιδόματος Πάσχα στους οικονομικά ασθενέστερους.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση, η οποία βλέπει την φθορά να αρχίζει να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τις ανησυχίες να αυξάνονται στο εσωτερικό της ΝΔ για το ποσοστό που θα καταγράψει η ΝΔ στις ευρωεκλογές.

Διότι, μπορεί η πρώτη θέση να μην αμφισβητείται από την στιγμή που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ που διεκδικούν την δεύτερη θέση καταγράφουν ισχυρή ανοδική δυναμική, μια σημαντική πτώση του ποσοστού της ΝΔ είναι βέβαιο όμως ότι θα κλονίσει την αίσθηση πολιτικής κυριαρχίας της, με ότι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τους πολιτικούς συσχετισμούς από κει και πέρα.