Πολιτική

«Ροντέο» η Βουλή μετά τα «δεν κρύβομαι» Καραμανλή: «Είστε αλαζόνες» - «Είστε κότες, ονείρωξή σας η θέση του λαϊκού κατήγορου»

Intime Intime
«Φωτιές» άναψε στη Βουλή η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο την τραγωδία των Τεμπών.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, είπε πως δεν κρύφτηκε ποτέ και δεν κρύβεται ούτε τώρα πίσω από τη βουλευτική του ασυλία και επανέλαβε όσα είπε ο πρωθυπουργός, πως αν η αντιπολίτευση έχει συγκεκριμένο κατηγορητήριο εναντίον του να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής.

Παράλληλα επανέλαβε τα όσα είχε πει και στην εξεταστική επιτροπή, πως από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, πως έκανε τα πάντα για να τρέξει τη σύμβαση 717, που την βρήκε κολλημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση της τραγωδίας για μικροπολιτικά οφέλη.

Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για συρροή ανθρώπινων λαθών το βράδυ του δυστυχήματος, ενώ αναγνώρισε πως επί ημερών του στο υπουργείο Μεταφορών, δεν κατάφερε να ξεριζώσει παθογένειες δεκαετιών.

Τα όσα υποστήριξε ο Κώστας Καραμανλής προκάλεσαν την έντονη αντίδραση καταρχάς του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο γαλάζιος βουλευτής δεν θα έπρεπε να είναι καν υποψήφιος και σχολίασε σκωπτικά το «γαλάζιο χειροκρότημα» μετά την ομιλία του, λέγοντας πως «με το χειροκρότημά σας είστε όλοι υπεύθυνοι για τη στάση του υπουργού σας και την απώλεια των 57 ψυχών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος έχει την ευθύνη κατάρτισης των ψηφοδελτίων, στα οποία συμπεριελήφθη ο πρώην υπουργός, αναφέροντας πως «δεν φταίει ο Κώστας Καραμνλής που ήταν ξανά υποψήφιος. Ο κ. Μητσοτάκης φτιάχνει τα ψηφοδέλτια».

Απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης περί «ταύτισής του με οικονομικά συμφέροντα», αναφέρθηκε σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο δύο στελέχη της κυβέρνησης βρέθηκαν με επιχειρηματία ιδιοκτήτη ΜΜΕ, λέγοντας πως «δεν ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή άλλων κομμάτων, οι δικοί σας υπουργοί ήταν».

Τον λόγο στη συνέχεια, πήρε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αναρωτήθηκε αν τελικά ο κ. Καραμαλής και ο κ. Μητσοτάκης είναι αθώοι. «Αυτό λέτε; Τολμάτε να αντικρύσετε τις οικογένειες των θυμάτων;», τόνισε και συνέχισε: «Δεν μας είπατε τι αποφασίσατε με τον κ. Μητσοτάκη μετά τον θάνατο των 57 ατόμων για την υποψηφιότητά σας. Μιλάτε για την οδική ασφάλεια;».

Είναι ζήτημα ονειρόξεως το να είστε λαϊκός κατήγορος

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Επικρατείας που επιτέθηκε ευθέως στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ξανά ανοιχτά πως έχει επιλέξει «συμμάχους εκδοτικούς και οικονομικούς».

«Δημιουργεί πράγματι απορία. Κύριε Ανδρουλάκη, δεν εχετε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για υποκλοπές, για τα προσωπικά δεδομένα και ξυπνήσατε την Κυριακή το μεσημέρι και καταθέσατε πρόταση για ένα δημοσίευμα εφημερίδας. Είναι ξεκάθαροι οι συνειρμοί της πράξεως σας με όσα εκπροσωπεί το συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

Αίσθηση προκάλεσε και η οξύτατη επίθεση του Μάκη Βορίδη στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία και χαρακτήρισε ως την «επιτομή της απόλυτης χυδαιότητας», λέγοντας της χαρακτηριστικά πως «δεν έχω μιλήσει ποτέ ξανά με άνθρωπο σε κοινοβούλια ή αλλού που να μετέρχεται τέτοιου είδους φρασεολογία μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτεί τη στιγμή. Είστε η επιτομή της χυδαιότητας. Άνευ προηγουμένου η χυδαιότητά σας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Μάλιστα είπε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, πως «είναι ζήτημα ονειρώξεως της η θέση του λαϊκού κατηγόρου. Με εσάς η δίκη θα ήταν γρήγορες, θα τον βλέπατε, θα τον κρίνατε και θα τον στέλνατε ισόβια, ελλείψει θανατικής ποινής».

Η κ. Κωνσταντοντοπούλου επανήλθε, χαρακτηρίζοντας «κανιβαλική» της στάση της πλειοψηφίας απέναντι στα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών. « Εγώ δεν κουβαλούσα τσεκούρια, δεν περπάτησα στη ζωή μου με τις πλάτες και τις τσέπες κανενός. Εσάς σας νοιάζει η πολιτική σας επιβίωση. Σήμερα κάνατε την πιο κυνική σας ομολογία, είπατε ότι έχει κριθεί το κατηγορητήριο, με τις ψήφους της ΝΔ», είπε, ενώ την ώρα του διαπληκτισμού ακούστηκε από τα πίσω έδρανα πιθανότατα από τον Παύλο Πολάκη.

«Είστε κότες»

Πυρά προς τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος κάλεσε τον πρώην υπουργό Μεταφορών να δηλώσει ευθέως στη Βουλή ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας. « Ο ίδιος να το πει. Για να είναι καθαρό το μέτωπό του, να μην υπάρχει καμία σκιά, κανένα άγος, όχι μόνο για τον ίδιο, για όλη την κυβέρνηση. Θα το κάνει;», διερωτήθηκε.
Σε εκείνο το σημείο ο βουλευτής της ΝΔ, Ιάσωνας Φωτήλας φώναξε εκτός μικροφώνου τη λέξη «κότες» προς του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας τους γιατί δεν καταθέτουν πρόταση για τη σύσταση πρανακριτικής επιτροπής, ενώ την ζήτησε ο ίδιος ο Καραμανλής στην ουσία.

Χαμός και με Γεωργιάδη

Συνέχεια στην κόντρα που είχε ξεκινήσει νωρίτερα έδωσαν Αδωνις Γεωργιαδης και Ζωή Κωνσταντοπουλου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε το Σώμα πως ο πατέρας του Σπύρου Βούλγαρη, του νεκρού μηχανοδηγού της μοιραίας αμαξοστοιχίας, επικοινώνησε μαζί του και του ανέφερε ότι οι κατηγορίες της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας εις βάρος του, υπήρξαν ακραία προσβλητικές. Νωρίτερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστήριξε ότι ο μηχανοδηγός υπήρξε κατά το παρελθόν εθελοντής στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τη Ζωή Κωνσταντοπουλου να επικοινωνήσει με τον πατέρα του νεκρού μηχανοδηγού και να ζητήσει συγγνώμη. Η προεδρος της Πλεύρης ελευθερίας απαντησε πως θα το πράξει, προσθέτοντας μάλιστα πως ο υπουργός Υγείας με αυτές τος αναφορές επιβεβαίωσε ότι το παιδί του υπήρξε εθελοντής στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ζητήστε συγγνώμη απο τον κύριο Βουλγαρη. Θα μάθετε να σέβεστε τους νεκρούς, κυρία Κωνσταντοπούλου, που θα μας κάνετε και μάθημα», ανταπάντησε, διαψεύδοντας τα περί επιβεβαίωσης της εθελοντικής εργασίας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου άρχισε να φωνάζει ειρωνικά «ναι, εσείς είστε αθώοι», με τον υπουργό να απαντά πως «κάθε φορά που πετάγεστε από κάτω και φωνάζετε, δείχνετε πόσο άσχετη είστε με τα ανθρώπινα δικαιώματα και πόσο χυδαία ψεύτρα».