Πολιτική

«Μύλος» μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Τα επόμενα βήματα

«Μύλος» μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Τα επόμενα βήματα Φωτογραφία: INTIME/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Αλλεπάλληλες σχάσεις στο πολιτικό σκηνικό έχει ήδη προκαλέσει η απόφαση «βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, σύμφωνα με την οποία ο νόμος της κυβέρνησης που «μπλόκαρε» την ενημέρωση του παρακολουθούμενου κρίνεται αντισυνταγματικός και καλεί σε ενημέρωσή του.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι η μη δυνατότητα ενημέρωσης του θιγόμενου, εν προκειμένου του πολιτικού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αντίκειται στο κράτος δικαίου, το Σύνταγμα και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, γι' αυτό και αναπέμπει την αίτηση του κ. Ανδρουλάκη περί ενημέρωσής του από την ΑΔΑΕ, πίσω στην Ανεξάρτητη Αρχή, για νέα κρίση. Επί της ουσίας, έκριναν ότι η ΑΔΑΕ και ο πρόεδρος αυτής, κ. Χρήστος Ράμμος οφείλουν να ενημερώσουν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για το υλικό που είχε συλλεγεί από την ΕΥΠ, μετά την άρση του απορρήτου του τηλεφώνου του και την παρακολούθηση αυτού.

Όλα «παίζονται» στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ

Μετά και την απόφαση αυτή το «μπαλάκι» επιστρέφει στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ, η σύνθεση της οποίας ωστόσο έχει μεταβληθεί από όταν έγινε η προσφυγή στο ΣτΕ, με την πρόσφατη αντικατάσταση των μελών της από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και με τη σύμπραξη ΝΔ και Ελληνικής Λύσης.

Το μείζον ερώτημα πλέον είναι κατά πόσο η Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής θα εγκρίνει ή όχι την ενημέρωση του θιγόμενου, εν προκειμένω του κ. Ανδρουλάκη, για τους λόγους «εθνικής ασφαλείας» που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΕΥΠ οδήγησαν στην υποκλοπή των τηλεφωνικών του συνδιαλλαγών την περίοδο που κατέβαινε για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και για τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σε δεύτερο επίπεδο, ένα ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα είναι κατά πόσο η ΕΥΠ θα έχει διατηρήσει τα αρχεία της παρακολούθησης, τα οποία οφείλουν να έχουν αρχειοθετηθεί ή θα έχει προβεί σε καταστροφή τους.

Αμηχανία Μαξίμου και παραπομπή στην ΑΔΑΕ

Η απόφαση, εκτός του ότι αν μη τι άλλο έρχεται σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία για το Μέγαρο Μαξίμου 60 σχεδόν μέρες πριν τις ευρωεκλογές και μεσούσης της δημόσιας συζήτησης για «συγκάλυψη» στην έτερη υπόθεση των Τεμπών, συνιστά «κόλαφο» για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και το μπλόκο που είχε βάλει η Βουλή στην ΑΔΑΕ με νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία εν τέλει κρίθηκε αντισυνταγματική.

Από το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπουν πλέον στην Ολομέλεια της ΑΔΑΕ που θα κρίνει την αίτηση του κ. Ανδρουλάκη, ισχυριζόμενοι πως:

«1. Η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο.

2. Η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη την οποία φέραμε το 2022, όπως είχαμε δεσμευθεί μετά τα γεγονότα. Για τη νεώτερη ρύθμιση το ΣτΕ αναφέρει μάλιστα ότι συνιστά ένα «σύστημα με εσωτερική συνοχή», άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του».

Ανδρουλάκης: Η πρώτη μεγάλη ήττα του παρακράτους των υποκλοπών

Ο άμεσα ενδιαφερόμενος κ. Ανδρουλάκης σε παρέμβασή του στη Βουλή έκανε λόγο για την «πρώτη μεγάλη ήττα του παρακράτους των υποκλοπών και των συκοφαντών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησαν να πλήξουν την πολιτική μου διαδρομή και αξιοπρέπεια», ανακοινώνοντας παράλληλα πως το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Χρήστο Ράμμο.

«Είναι μια ήττα της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του πρωθυπουργού που έφτιαξε έναν αντισυνταγματικό νόμο που μόνο στόχο είχε να καλύψει το παρακράτος των υποκλοπών» πρόσθεσε και σημείωσε πως «σήμερα είναι μία νίκη των θεσμών και του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών. Του κράτους δικαίου που υπονομεύσατε για να συγκαλύψετε τις ευθύνες σας. Σήμερα αποδείχθηκε ότι όποιος κινείται θεσμικά και σέβεται τους θεσμούς δεν είναι ευάλωτος».

Και αίφνης «πλακωμός» και με ΣΥΡΙΖΑ

Αν μέχρις εδώ οι εξελίξεις ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες μετά την απόφαση του ΣτΕ, η μετωπική σύγκρουση που προέκυψε μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνταζε εκ προοιμίου λογική, αλλά πυροδοτήθηκε από την συμπερίληψη του ΣΥΡΙΖΑ στο «κατηγορώ» του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή.

«Ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει την ανάγκη να προτάξει το μικροπολιτικό του συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων» ανέφερε σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να σηκώνει το γάντι απαντώντας πως «όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο υποψήφιος υπουργός του κ. Μητσοτάκη ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στο Delaware».

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να δίνει “νομικές συμβουλές” στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης πιάστηκε να παραβιάζει τον νόμο για το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, που έφερε το κόμμα που ηγείται», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη.

«Άλλωστε, την εποχή του σκανδάλου των υποκλοπών, όταν ο κ. Ανδρουλάκης αγωνιζόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας, ο κ. Κασσελάκης ασχολιόταν με τις επιχειρήσεις του στον φορολογικό παράδεισο του Delaware και ήταν υποψήφιος Υπουργός του κ. Μητσοτάκη. Άραγε, σε ποιους αγώνες του Προέδρου του αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ;» καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση, από Δευτέρα το θρίλερ των υποκλοπών περνά σε νέα επεισόδια, αρχής γενομένης από τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Ράμμο και εν συνεχεία την νέα Ολομέλεια της ΑΔΑΕ που θα κρίνει το αίτημά του.