Πολιτική

Χάρης Θεοχάρης: Κομβικής σημασίας η αναθεώρηση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Χάρης Θεοχάρης: Κομβικής σημασίας η αναθεώρηση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας
Οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις ανάμεσα στις μεγάλες καινοτομίες νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας.

Για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και τις αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο μίλησε ο υφυπουργός Οικονομίας, Χάρης Θεοχάρης, κατά την τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Σημείωσε ότι δεν είναι ξεκομμένος «από ένα ευρύτερο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, νομοθετικής ανασυγκρότησης και κωδικοποίησης των πολύ δύσκολων, στριφνών καμιά φορά, πολύ εξειδικευμένων διατάξεων, που έχουν σχέση με τη φορολογία, με τα τελωνεία και γενικότερα, με την διοίκηση τη φορολογική».

Ο Χάρης Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για έναν «κανόνα της καλής νομοθέτησης οι εξουσιοδοτικές διατάξεις να είναι όλες συγκεντρωμένες» Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο προ«επιτρέπει και στις πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες ελέγχουν τη διοίκηση για το κατά πόσον έχουν βγει αυτές οι εξουσιοδοτικές διατάξεις, αλλά και στους πολίτες να βλέπουν αν έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι διατάξεις του νόμου».

Δεύτερος στόχος του νομοσχεδίου είναι να μειωθούν οι δυνατότητες αυθαιρεσίας της διοίκησης, της ΑΑΔΕ, συγκεκριμένα. Γι’ αυτόν τον λόγο «αποσαφηνίζεται πλήρως η έννοια του μερικού και του πλήρους ελέγχου» σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης.

Πρόσθεσε ακόμα πως «Η αναμόρφωση και η ουσιαστική αναδιάταξη των άρθρων, το γεγονός ότι η παράβαση και το πρόστιμο έρχονται μαζί ώστε να υπάρχει η νοητική και νοηματική διασύνδεση μεταξύ των δύο, αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία για την απλότητα της συγγραφής και για την ικανότητα να καταλάβουν οι πολίτες τις υποχρεώσεις τους, αλλά και τις κυρώσεις που απορρέουν από τη μη τήρηση των υποχρεώσεων αυτών]

Η ψηφιοποίηση θα είναι ακόμα αλλαγή στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 για την τήρηση του ψηφιακού αρχείου που επιβάλλει πια στην ΑΑΔΕ θα τηρούνται όλα τα αρχεία ψηφιακά ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ψηφιοποίηση της επικοινωνίας με τους φορολογούμενους.

Παράλληλα, ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε και για την μεγάλη καινοτομία του νέου κώδικα, δηλαδή τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.

Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για τους φορολογούμενους, που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν την τροποποιήσει, υποβάλλοντας αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Καταλήγοντας ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε και για τη δυνατότητα διευθέτησης ρυθμίσεων οφειλών, οι οποίες είχαν πρακτικά χαθεί προς τη φορολογική διοίκηση, με την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων δόσεων, όσες και αν είναι αυτές, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου.

Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των ανωτέρω δόσεων, τότε οι φορολογούμενοι αρκεί να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση.