Πολιτική

Χάρης Δούκας στο Dnews: Ο δήμος της Αθήνας χαλάει σε κάποιους το αφήγημα

Χάρης Δούκας στο Dnews: Ο δήμος της Αθήνας χαλάει σε κάποιους το αφήγημα
Γιατί πιστεύει ότι το μοντέλο συνεργασίας που ακολουθήθηκε στην Αθήνα αποτελεί παράδειγμα και για την κεντρική πολιτική σκηνή- Επιμένει ότι τα ξενοδοχεία της πόλης θα πρέπει να συμβάλουν στις ανάγκες της- «Μιλάμε με το έργο μας», το μήνυμα που αποστέλλει.

«Νομίζω ότι ο Δήμος της Αθήνας χαλάει σε κάποιους το αφήγημα», δηλώνει ο Χάρης Δούκας για τις κλιμακούμενες επιθέσεις που δέχεται από κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα.

Με συνέντευξη που παραχωρεί ο δήμαρχος Αθηναίων στο Dnews αναφέρεται και στο «μοντέλο Δούκα» που προέκυψε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί μοντέλο και για την προοδευτική παράταξη σε κεντρικό επίπεδο ενόψει των εθνικών εκλογών. «Βέβαιο είναι ότι, ό,τι συνέβη στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και ότι ακολούθησε, είναι άξιο της προσοχής, της σκέψης μας και προσφέρεται για συμπεράσματα. Δείχνει έναν δρόμοι συγκλίσεων στην βάση. Αυτό έχει την αξία του για όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής», απαντά σε σχετική ερώτηση, ενώ τονίζει ότι ο δήμος της Αθήνας θα μιλάει πλέον με τα έργα του.

Ο Χάρης Δούκας επιμένει πως τα ξενοδοχεία, σε μια εποχή υπερτουρισμού, θα πρέπει να συμβάλουν στις ανάγκες της πόλης, με τα σχετικά έσοδα να επανεπενδύονται στην πόλη για να βελτιωθούν υποδομές και υπηρεσίες. Αποκαλύπτει, μάλιστα, πως ο δήμος της Αθήνας το 2023 είχε 50% λιγότερα έσοδα από αυτά που είχε πριν από 17 χρόνια!

- Κύριε δήμαρχε τα βάζετε με τους ξενοδόχους; Είδαμε τις τελευταίες μέρες μια πρόταση σας που προκάλεσε αντιδράσεις, με την οποία ζητάτε να πληρώσουν για τις υπηρεσίες και τις υποδομές, που απαιτεί η αυξημένη τουριστική κίνηση.

Χ.Δ: Είπα το αυτονόητο. Σε μια πόλη που οι ξενοδοχειακές υποδομές την τελευταία δεκαετία αυξάνονται με ρυθμούς άνω των 20% και η βραχυχρόνια μίσθωση 475%, που η επισκεψιμότητα στην πόλη βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο, θα πρέπει ο δήμος από αυτό το προϊόν, το τουριστικό, να έχει κάποια έσοδα, τα οποία βεβαίως θα επανεπενδύσει στην πόλη για να βελτιωθούν υποδομές και υπηρεσίες. Ξέρετε στην Αθήνα, συμβαίνει και σε άλλους δήμους, η αναλογία τουριστικής κίνησης και έσοδα του δήμου, είναι αντιστρόφως ανάλογη. Ο δήμος της Αθήνας το 2023 είχε 50% λιγότερα έσοδα από αυτά που είχε πριν από 17 χρόνια.

- Παρ’ όλα αυτά, ζητάτε τελικά να επιβληθεί ένας νέος φόρος;

Χ.Δ: Αυτό που ζητώ είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι που έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή και να εφαρμοστεί η συνταγματική επιταγή που προβλέπει ότι αρμοδιότητες που ασκούνται από τους δήμους, χρειάζεται να συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητώ δύο πράγματα: Το τέλος παρεπιδημούντων που καταβάλλεται στον δήμο να αποδίδεται στο ποσοστό που αρχικά είχε προβλεφθεί, δηλαδή στο 2% και όχι στο 0,5% και τα έσοδα από το τέλος ανθεκτικότητας που έχει ψηφιστεί από την Βουλή και επιβάλλεται στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να μην αποτελεί έσοδο της κεντρικής διοίκησης, αλλά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Και πώς θα γίνουν αυτά;

Χ.Δ: Όπως ήδη είπα, με την συμβολή όλων. Ο δήμος είναι υπο-χρηματοδοτημένος, τα έσοδα του από τους ΚΑΠ αντιστοιχούν σε 700.000 κατοίκους ενώ ο πραγματικός πληθυσμός που καθημερινά ζει, δραστηριοποιείται, επισκέπτεται την Αθήνα είναι περίπου δεκαπλάσιος. Παρ’ όλα αυτά εμείς ως δημοτική αρχή, εξαντλούμε κάθε σπιθαμή δυνατότητας μας να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργεί η λειτουργία πολλών και μεγάλων ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης. Θα πρόσθετα ότι εξαντλούμε και τα όρια της αντοχής, αλλά και της ανοχής μας. Ξέρετε υπάρχουν ξενοδοχεία – όχι λίγα – που απαιτούν τρία και τέσσερα καθημερινά δρομολόγια απορριμματοφόρων για την αποκομιδή των απορριμμάτων τους. Και για να ανταποκριθούμε, καταλαβαίνεται ότι αυτά τα δρομολόγια από κάπου λείπουν. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει σεβαστή η προσπάθεια της πόλης και από τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Να οργανώσουν για παράδειγμα σωστούς χώρους μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, καθώς οι υφιστάμενοι δεν πληρούν τις σωστές προδιαγραφές, με συνέπεια να έχουμε και αρκετά εργατικά ατυχήματα. Επίσης συχνά γινόμαστε όλοι μάρτυρες της κατάστασης που επικρατεί έξω από μεγάλα ξενοδοχεία, με διπλές λωρίδες στάθμευσης, που επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αυτά για να επιλυθούν, απαιτείται η συνεργασία – επί του πεδίου – όλων μας και βεβαίως θέλουμε τους φορείς των επαγγελματιών, μαζί μας σε αυτά που δικαίως ζητούμε από την κυβέρνηση.

- Μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα για τη διπλή ανάπλαση; Τι μπορεί να γίνει στη διάρκεια της θητείας σας τόσο για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, όσο και για τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας;

Χ.Δ: Παραλάβαμε μεγαλόπνοα χρονοδιαγράμματα και μεγαλεπήβολες δηλώσεις ότι το έργο θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, πριν δηλαδή αναλάβουμε. Παραλάβαμε έναν μεγάλο σκουπιδότοπο στον Ελαιώνα. Τρέχουμε για να εκδώσουμε την οικοδομική άδεια, να αποκτήσει το έργο τεχνικό σύμβουλο – ούτε αυτό δεν είχε – και ήδη έχουν πιάσει δουλειά οι πρώτες μπουλντόζες. Γι’ αυτό το εμβληματικό για την πόλη έργο, η δημοτική μας αρχή έχει υιοθετήσει μια διαφορετική τακτική: πρώτα θα κάνουμε και μετά θα μιλάμε.

M_M05980.jpg

- Είδαμε μια πρωτοβουλία σας με άλλους δήμους για την ενεργειακή φτώχεια. Θα μας εξηγήσετε τι επιδιώκετε;

Χ.Δ: Αυτό που επιδιώκουμε είναι η παραγωγή από τους δήμους πράσινης ενέργειες, που θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά, να μειώσουμε το κόστος ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και λειτουργίες και βεβαίως να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα και να συνεισφέρουμε στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Ιδρύσαμε την Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία, με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και την συμμετοχή - σε πρώτη φάση – οκτώ ακόμη δήμων. Το εγχείρημα έχει αρκετές δυσκολίες, εκ των οποίων η σημαντικότερη, είναι το νομοθετικό πλαίσιο που έχει φτιάξει η κυβέρνηση. Δυστυχώς οι δήμοι δεν βρίσκονται μεταξύ αυτών που έχουν προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο για να διοχετεύουν την ενέργεια που παράγουν, προτεραιότητα έχουν όσοι παράγουν ενέργεια για εμπορικούς σκοπούς. Με πρωτοβουλία μας η ΚΕΔΕ υιοθέτησε ομόφωνο ψήφισμα που ζητά από την κυβέρνηση να δοθεί στους δήμους η προτεραιότητα για την σύνδεση στο δίκτυο. Και συνεχίζουμε για την ενεργειακή δημοκρατία.

- Το τελευταίο διάστημα δέχεστε κλιμακούμενες επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη και από τα φιλοκυβερνητικά μέσα για σειρά θεμάτων. Πού το αποδίδετε;

Χ.Δ: Νομίζω ότι ο δήμος της Αθήνας, χαλάει σε κάποιους το αφήγημα. Η αποτίμηση του έργου μας τις πρώτες 100 μέρες στον δήμο, είναι θετική. Δείξαμε ότι μπορούμε να λειτουργούμε γρήγορα, αποφασιστικά, αποτελεσματικά. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες σε μεγάλους τομείς, όπως είναι το πράσινο, η ενέργεια, η ασφάλεια στις γειτονιές. Προχωράμε στα επόμενα βήματα, με σταθερότητα, με ωριμότητα, με την εμπειρία από τις επιτυχίες αλλά και από τις δυσκολίες των πρώτων ημερών. Προχθές είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά.101 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια της Αττικής, θα χρηματοδοτήσουν 40 σημαντικά έργα και δράσεις, ενώ αποφασίσαμε την σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, με στόχο τον συντονισμό μίας σειράς ζητημάτων.

- Η συνεργασία στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Αθηναίων και την ΚΕΔΕ θα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον προοδευτικό χώρο ενόψει των εθνικών εκλογών; Και με ποια φόρμουλα;

Χ.Δ: Βέβαιο είναι ότι, ό,τι συνέβη στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και ότι ακολούθησε, είναι άξιο της προσοχής, της σκέψης μας και προσφέρεται για συμπεράσματα. Δείχνει έναν δρόμοι συγκλίσεων στην βάση. Αυτό έχει την αξία του για όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής.