Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η συνεδρίαση της ήπιας αλλά πολύπλευρης κριτικής... και των διαψεύσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Η συνεδρίαση της ήπιας αλλά πολύπλευρης κριτικής... και των διαψεύσεων Φωτογραφία: Eurokinissi
«Πάμε παρακάτω» είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Στέφανος Κασσελάκης

Κριτική ήπιων τόνων και σε πολιτικά πλαίσια, αλλά και για πολλά θέματα, φέρεται να διατυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με παριστάμενους, τα περισσότερα μέλη του οργάνου εξέφρασαν διαφωνίες με αρκετές δηλώσεις ή χειρισμούς του Στέφανου Κασσελάκη το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί ένταση.

Κριτική για πολλά, αλλά «μαλακά»

Μάλιστα, η κριτική ξεκίνησε από πρόσωπα του Κασσελακικού στρατοπέδου, τα οποία έχουν, όμως, αντίληψη των Διεθνών ζητημάτων. Πέρα από τα θέματα της Μέσης Ανατολής και τη συνάντηση με την οργάνωση AIPAC, που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, εκφράστηκε, επίσης, η άποψη ότι θα έπρεπε να έχει γίνει προσεκτικότερο σκανάρισμα των υποψήφιων ευρωβουλευτών προκειμένου να αποφευχθούν φάλτσα, όπως του Δημήτρη Παπανώτα, ενώ το θαύμα της βάφτισης αναφέρθηκε μόνο ακροθιγώς.

Ανησυχία και στους κασσελακικούς

Παρά τους χαμηλούς τόνους της κριτικής το νόημα ήταν ότι θα πρέπει να αποφευχθούν λάθη τα οποία ενδέχεται να στοιχίσουν στις ευρωεκλογές, με τον Στέφανο Κασσελάκη ουσιαστικά να μην απαντά, αλλά να εκπέμπει το μήνυμα… πάμε παρακάτω. Πάντως, το γεγονός ότι σε ένα όργανο που έχει δημιουργηθεί για να αποφευχθεί η σκληρή κριτική στην ηγεσία, τελικά οι άνθρωποι του προέδρου εξέφρασαν με εξόχως μαλακό τρόπο αντιρρήσεις για χειρισμούς του, φαίνεται να αποτελεί σαφή ένδειξη οριζόντιας ανησυχίας.

Ο Κασσελάκης διαψεύδει ότι δέχθηκε κριτική

Το εντυπωσιακό με τη χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι αυτή η εικόνα κριτικής, έστω απαλής, επιχειρήθηκε να διαψευστεί από πηγές του κόμματος, οι οποίες έκαναν λόγο για «απολύτως ψευδή» δημοσιεύματα, χωρίς να εξηγούν τι ακριβώς δεν ισχύει. Στη συνέχεια, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, με απόλυτη σαφήνεια αυτή τη φορά, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε στο «X»: «Σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήσαμε για την αυριανή μας εκδήλωση και τις ευρωεκλογές. Το Μαξίμου έδωσε στα site που χορηγεί την εντολή να γράψουν πανομοιότυπα άρθρα περί «έντονης κριτικής στον Κασσελάκη και εσωστρέφειας». Ευθεία μέθοδος, όπως η μονταζιέρα για τα Τέμπη. Δε χαίρονται με την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ - γιατί φοβούνται ότι η χώρα θα αποκτήσει ισχυρή αντιπολίτευση που δε φοβάται τα συμφέροντα. Είναι βέβαιο ότι ως τις ευρωεκλογές, το σύστημα προπαγάνδας Μαξίμου - Γκρίνμπεργκ θα παίξει τα ρέστα του. Ζητώ από τον δημοκρατικό κόσμο να είναι σε εγρήγορση και να φιλτράρει όσα φτάνουν στα μάτια και τα αυτιά του». Κατά τις πληροφορίες του «Dnews», πράγματι το κλίμα δεν ήταν σε καμία περίπτωση φορτισμένο, αλλά οι αναφορές για λάθους χειρισμούς έγιναν και μάλιστα από τους περισσότερους.

«Προσωπική μου απόφαση η αποπομπή Παπανώτα»

Πηγές της Κουμουνδούρου, ανέφεραν επίσης, ότι αποφασίστηκε η αυριανή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου να έχει θετικό χαρακτήρα και να μην επικεντρωθεί στην αντιπολιτευτική κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ. Ακόμη, σημείωναν ότι στη συνεδρίαση έγινε θετικός απολογισμός για τις προκριματικές του ευρωψηφοδελτίου, αλλά και πως η αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα ήταν αμιγώς προσωπική επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη, όπως εξήγησε ο πρόεδρος το κόμματος στο Εκτελεστικό Γραφείο, κάτι που πάντως δεν φαίνεται να ταυτίζεται με όσα δήλωσαν δημόσια ο ίδιος ο παραλίγο υποψήφιος και η Σοφία Μπεκατώρου.

Δεν τον άφησαν να τους αποκαλύψει έναν ακόμη υποψήφιο

Τέλος, στη χθεσινή συνεδρίαση έλαβε χώρα ένα περίεργο στιγμιότυπο, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε να περιγράφει τον έναν από τα τους 5 υποψήφιους ευρωβουλευτές που έχει επιλέξει ο ίδιος, αλλά ορισμένα μέλη του οργάνου τον απέτρεψαν από το να αποκαλύψει την ταυτότητα του, προκειμένου να μην διαρρεύσει στον Τύπο. Το περίεργο, όμως, είναι ότι αφενός αυτή η λογική ισοδυναμεί με αυτοκατάργηση του του οργάνου και αφετέρου ότι το μυστικό πρόκειται να αποκαλυφθεί ούτως ή άλλως σήμερα το βράδυ, οπότε δεν υπήρχε λόγος για τόση μυστικοπάθεια…