Πολιτική

«Άδειασμα» Γεραπετρίτη σε Ντ. Μπακογιάννη για το Κόσοβο: Η Ελλάδα εκφράζεται από την κυβέρνησή της

«Άδειασμα» Γεραπετρίτη σε Ντ. Μπακογιάννη για το Κόσοβο: Η Ελλάδα εκφράζεται από την κυβέρνησή της Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην ένταξη του Κοσόβου», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σαφείς αποστάσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη για τη θετική εισήγησή της σχετικά με την «είσοδο» του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών «αν θεωρεί πως είναι για το καλό της χώρα μας η διπλή πολιτική, της εισήγησης της κ. Μπακογιάννη και της υπερψήφισής της από το ευρωκοινοβούλιο χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις της Διεθνούς Συμφωνίας των Βρυξελλών».

«Το τι έπραξε ο κάθε βουλευτής είναι θέμα βουλευτικής ανεξαρτησίας. Η Ελλάδα όμως εκφράζεται από την κυβέρνηση της», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως «για το Κόσοβο η στάση μας είναι διαυγής και καθαρή» και πως «είπαμε ότι δεν μπορεί το Κόσοβο να ενταχθεί στους διεθνείς οργανισμούς».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην ένταξη του Κοσόβου», επανέλαβε, ενώ σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Κύπρο από την στάση της Ντόρας Μπακογιάννη στο ζήτημα του Κοσόβου, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την Κύπρο για όλα τα ζητήματα και έχουμε σημαντικές επιτυχίες όπως η συμπερίληψη στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου».

«Θέμα κόμματος και όχι κυβέρνησης ο Μπελέρης»

Η κ. Αναγνωστοπούλου έθιξε και τη συμμετοχή Μπελέρη στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, σημειώνοντας πως η αίσθηση που κυριαρχεί για την απόφαση, είναι «πως η κυβέρνηση είναι όμηρος της ακροδεξιάς». Εν συνεχεία, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών «αν θεωρεί επιτυχία τη συμπερίληψη Μπελέρη «με το γνωστό παρελθόν», την ώρα μάλιστα που «είναι ανοιχτά όλα τα θέματα με την Αλβανία, όπως η ΑΟΖ».

«Το ζήτημα της υποψηφιότητας του κ. Μπελέρη αφορά το κόμμα και όχι την κυβέρνηση. Είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να έχει τους υποψήφιους που θέλει», απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης που έκανε πλέον λόγο για ένα θέμα ευρωπαϊκό, σημειώνοντας πως «σε ζητήματα Κράτους Δικαίου η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις και όταν έρθει η ώρα η Ελλάδα θα έχει πολύ δυνατό λόγο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας».

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις κατηγορίες της κ. Αναγνωστοπούλου πως «είναι στο αέρα καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα να τελευταία 5 χρόνια», ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι «αποδεχόμαστε την συμφωνία», διαβεβαιώνοντας πως «θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της».

«Για να κυρωθούν τα πρωτοκολλά θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις επιταγές της συμφωνίας», κατέληξε για το ζήτημα.