Πολιτική

«Ξέρω ποιος έδωσε την εντολή, ντροπή σας»- Η επίθεση του Βούτσιτς στην Μπακογιάννη

«Ξέρω ποιος έδωσε την εντολή, ντροπή σας»- Η επίθεση του Βούτσιτς στην Μπακογιάννη Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε την Ντόρα Μπακογιάννη ότι άλλαξε στάση, στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της, αναφορικά με την εισήγησή της για την ένταξη του Κοσόβου, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Σερβίας κατηγόρησε την Ντόρα Μπακογιάννη ότι έπειτα από ένα τηλεφώνημα παραιτήθηκε από τον όρο να εφαρμόσει η Πρίστινα την Ένωση Σερβικών Δήμων (ZSO), αλλάζοντας τη στάση της.

Στο διάγγελμά του, ο Αλεξάνταρ Βούτσις υποστήριξε ότι ξέρει ποιος «έδωσε» την εντολή». «Ξαφνικά μετάνιωσε (...) Μετά θυμήθηκε ότι η ZSO δεν είναι σημαντική. Θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση ήταν σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ακόμα, σημείωσε ότι δυτικοί νομικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η ZSO δεν είναι εσωτερικό ζήτημα, αλλά διεθνής νομική υποχρέωση της Πρίστινα. «Στη συνέχεια έλαβαν μια επιστολή από τον Κούρτι και τον Οσμάνι με την οποία αναλαμβάνουν να σχηματίσουν τη ZSO, μόλις γίνουν δεκτοί ως μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Λένε ψέματα για χιλιοστή φορά. Και η ουσία είναι ότι όσοι το εγκρίνουν, ξέρουν ότι λένε ψέματα», συνέχισε.

Η ZSO είναι ένα σχέδιο για αυτοδιοικούμενη ένωση δήμων με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόταση που προήλθε από τη Συμφωνία των Βρυξελλών που υπέγραψαν το 2013 οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

«Δείτε το παράδοξο, όπως και με το πρώτο ραντεβού. Είναι πιθανό η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να πραγματοποιηθεί την 11η επέτειο, στις 18 ή 19 Απριλίου, 11 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Βρυξελλών και τη μη συγκρότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακριβώς για να δείτε ότι το παιχνίδι με τα ''ραντεβού'' δεν είναι τυχαίο: Νομίζουν ότι μπορούν να ταπεινώσουν τους Σέρβους για πάντα», πρόσθεσε στο διάγγελμά του.

Αυτή την εβδομάδα, η έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων. Επόμενο βήμα είναι η ψήφιση από την κοινοβουλευτική συνέλευση, τον Απρίλιο.

Αν ψηφιστεί, τότε θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών τον Μάιο, για την τελική απόφαση. Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την αποχή στην ψηφοφορία στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων.