Πολιτική

Μητσοτάκης για Δικαστικό Χάρτη: «Ξέχασε» τα Τέμπη, προανήγγειλε επανεξέταση της απόφασης για Μάτι

Μητσοτάκης για Δικαστικό Χάρτη: «Ξέχασε» τα Τέμπη, προανήγγειλε επανεξέταση της απόφασης για Μάτι Φωτογραφία: INTIME/ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΜΣΗΣ
«Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Στην απόφαση της Δικαιοσύνης για το Μάτι αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για τον νέο δικαστικό χάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός είπε πως αυτή η απόφαση που δεν ικανοποιεί το κοινό αίσθημα, ούτε ευθυγραμμίζεται με την κοινή λογική, δεν είναι τελεσίδικη και οριστική και πως μπορεί να διορθωθεί με μια άλλη απόφαση της Δικαιοσύνης στο εφετείο.

«Οι κρίσεις δεν είναι τελεσίδικες, μπορούν, εφόσον το κρίνει η δικαιοσύνη, να επανεξεταστούν. Με τη σκέψη και παρότρυνση βέβαια οι εθνικές τραγωδίες να μην γίνονται κομματικά εργαλεία, με δύο μέτρα και δύο σταθμά», ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για στάση «σιωπής» του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα εν αντιθέσει με αυτό των Τεμπών.

Επισήμανε δε, ότι σε αυτήν τη δικαστική απόφαση οδήγησε το νομικό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ με τον ποινικό κώδικα που νομοθέτησε το 2019, ο οποίος σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ήταν εξαιρετικά επιεικής. Όπως είπε, αν είχε γίνει με το νέο πλαίσιο, τους νέους ποινικούς κώδικες που νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ και θα ξεκινήσουν να ισχύουν από αύριο, πολλοί από τους κατηγορούμενους για το Μάτι, αν όχι όλοι, θα ήταν σήμερα στη φυλακή.

«Τα αδικήματα της συγκεκριμένης υπόθεσης κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο πλαίσιο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ, αν κρινόντουσαν με το νέο πλαίσιο οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Δικαιοσύνη με αφορμή και την εναντίωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον νέο δικαστικό χάρτη, λέγοντας πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει όχι σε όλα και ναι σε τίποτα. Που από τη μια μιλάει για κράτος δικαίου με δύο υπουργούς καταδικασμένους, ενώ μιλάει για την δημοκρατία όταν ξέχασε να υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, θέτοντας το δικό του διακύβευμα και ξορκίζοντας τη χαλαρή ψήφο και την αποχή, τονίζοντας πως σηκώνουμε το γάντι των αληθινών διλημμάτων. Θέλουμε να ρισκάρουμε με νέα πειράματα και αψήφιστες αποφάσεις; Θα στείλουμε εκπροσώπους που κατηγορούν την πατρίδα με κάθε ευκαιρία; Είμαι αισιόδοξος ότι σε 40 μέρες θα επιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη στην ΝΔ».

{https://www.youtube.com/watch?v=XT02Nahq4k8}