Πολιτική

Σπιράλ αποδρομής στο Μαξίμου, αδυναμία αλλαγής ατζέντας από Μητσοτάκη

Σπιράλ αποδρομής στο Μαξίμου, αδυναμία αλλαγής ατζέντας από Μητσοτάκη
Πληθαίνουν τα συμπτώματα κρίσης στην κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας ότι έναν μόλις χρόνο μετά το θριαμβευτικό 41% των εθνικών εκλογών, η ΝΔ βρίσκεται πλέον ξεκάθαρα σε τροχιά αποδόμησης της εικόνας της ως κυρίαρχης πολιτικής δύναμης.

Η απότομη προσγείωση στο 28% των ευρωεκλογών αποδεικνύεται «θρυαλλίδα» τον αντίκτυπο της οποίας το Μέγαρο Μαξίμου αδυνατεί να μετριάσει όσες πρωτοβουλίες και αν έχουν αναληφθεί μετά τις 9 Ιουνίου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο εσπευσμένος μετεκλογικός ανασχηματισμός όχι μόνο αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών της κοινωνίας, αλλά μάλλον ενέτεινε, αντί να αμβλύνει ακόμη και τις ανησυχίες στο εσωτερικό της ίδιας της ΝΔ.

Η προσπάθεια να αναδειχθεί ως πρώτη προτεραιότητα, μέσα και από τις επισκέψεις του πρωθυπουργού σε υπουργεία και χώρους εργασίας, μία ατζέντα καθημερινότητας, δεν φαίνεται να αποδίδει όχι μόνο πολιτικά, αλλά ούτε και επικοινωνιακά. Και τούτο διότι τα μηνύματα που εκπέμπει ο κ. Μητσοτάκης εν πολλοίς έχουν επισκιαστεί ήδη από την εσωστρέφεια που πυροδότησε η «θερμή» συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ και το αίτημα πολλών γαλάζιων βουλευτών για « επιστροφή στις ρίζες» της παράταξης, από την συντονισμένη παρέμβαση των δύο πρώην πρωθυπουργών που έθεσε υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τώρα από την πολιτική θύελλα που προκαλεί το επεισόδιο στο αεροδρόμιο με πρωταγωνιστή τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η υπόθεση αυτή αποδυναμώνει πλήρως και την εν εξελίξει προσπάθεια για αλλαγή ατζέντας, όπως αυτή εκδηλώνεται τα τελευταία 24ωρα στην σκιά της εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο, με τις προγραμματισμένες επισκέψεις του πρωθυπουργού, χθες στο υπουργείο Υγείας και σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και με τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις στο εφημερεύων Λαϊκό Νοσοκομείο και στο αμαξοστάσιο της Ο.ΣΥ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Την ίδια ώρα, η επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου που προβάλλει ο πρωθυπουργός ως ανταπόκριση της κυβέρνησης στο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις ευρωκάλπες, αμφισβητείται ακόμη και στο εσωτερικό της ίδιας της ΝΔ όπου ενισχύεται το αίτημα να αλλάξει και όχι να επιταχυνθεί η ίδια κυβερνητική πολιτική που σε αρκετές πτυχές της αποδοκιμάστηκε από τους ψηφοφόρους.

Το πολιτικά βαρύ μετεκλογικό σκηνικό για τη ΝΔ συμπληρώνεται από το γεγονός ότι παράλληλα με το… «κακό» που είναι η εσωστρέφεια, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη και με το «χειρότερο» που δεν είναι άλλο από την αποδοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας για αλαζονικές συμπεριφορές στους κόλπους της κυβέρνησης.

Η διάχυτη στους πολίτες αίσθηση περί αλαζονείας μετά το 41% των περσινών εκλογών είναι σαφές ότι εξελίσσεται σε ένα από τα βασικά προβλήματα στην δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ και αποτελεί στην πράξη μία διαρκή εστία φθοράς για την εικόνα μίας κυβέρνησης η οποία μέχρι πρότινος φαινόταν πολιτικά παντοδύναμη, αλλά σήμερα δίνει αφορμή ακόμη και για σενάρια πρόωρων εκλογών όσο και αν ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως οι κάλπες θα στηθούν το 2027.

Και δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία, ο πρωθυπουργός έφθασε να δηλώσει μετεκλογικά… ανακουφισμένος που «το 41% δεν υπάρχει πια» και που κάποιοι στην κυβέρνηση θα κοιτούν τώρα όχι από τόσο ψηλά, αλλά από το 28%. Μόνο που απεδείχθη ότι όσο και αν ο εκλογικός πήχης έπεσε, η αλαζονεία για κάποιους παρέμεινε στα ύψη.

Οι αλλεπάλληλες δοκιμασίες που μετά την αρχική ευφορία για το 41%, αποδυναμώνουν με ταχύτητα το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτυπώνονται και στις περιπτώσεις, που έχουν ήδη φθάσει τις οκτώ, απομακρύνσεων από την κυβέρνηση, παραιτήσεων ή διαγραφών στο κυβερνών κόμμα μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Πριν την διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ υπήρξαν οι παραιτήσεις των δύο πολύ στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, του Σταύρου Παπασταύρου από την θέση του υπουργού Επικρατείας και του Γιάννη Μπρατάκου από την θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ επειδή «έστειλαν λάθος μήνυμα» με την παρουσία τους σε κοινωνική εκδήλωση επιχειρηματία.

Ο Νότης Μηταράκης παραιτήθηκε από υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν αποκαλύφθηκε ότι βρισκόταν σε διακοπές εν ώρα έξαρσης πυρκαγιών, ενώ την πολιτική ευθύνη για δηλώσεις του σχετικά με την τραγωδία που Blue Horizon στο λιμάνι του Πειραιά ανέλαβε o Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραιτούμενος από την θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού από το υπουργείο Εσωτερικών οδήγησε στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ενώ παραίτηση υπέβαλε, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, ο πρώην γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, καθώς και ο γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ, Νίκος Θεοδωρόπουλος.