Πολιτική

Μητσοτάκης: Ζητά σεβασμό στις Πρέσπες, βλέπει πιο ψηλό κατώτατο μισθό λόγω «μαύρων»

Μητσοτάκης: Ζητά σεβασμό στις Πρέσπες, βλέπει πιο ψηλό κατώτατο μισθό λόγω «μαύρων»
Μίλησε επίσης, για την επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα, τις ευρωεκλογές αλλά και την ακρίβεια.

Η επικείμενη επίσκεψη στην Άγκυρα, οι ευρωεκλογές και η ακρίβεια βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου στον Alpha ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε νέο μήνυμα προσήλωσης στην δημοσιονομική σταθερότητα και υπογράμμισε πως εάν δημιουργηθούν πρόσθετες δυνατότητες στην οικονομία προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Τι είπε για την επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα και τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της προσεχούς Δευτέρας στην Άγκυρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην σκιά της πρόκλησης με την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την απόφαση της γειτονικής χώρας παντελώς αχρείαστη και σε ένα βαθμό προκλητική ενέργεια, επαναλαμβάνοντας ότι θα θέσει το ζήτημα στον κ. Ερντογάν και ότι θα διερευνήσει εάν υπάρχει δυνατότητα αντιστροφής. «Δεν ξέρω εάν αυτό είναι εφικτό, αλλά θα το θέσω», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αναγνωρίζει την ανάγκη να έχουμε ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας, σημειώνοντας ότι «είναι καλύτερο να μιλάμε, από το να έχουμε το δάχτυλο στην σκανδάλη».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται ότι έχουν μπει σε πιο ήρεμα νερά και έχει υπάρξει μία πρόοδος τον τελευταίο χρόνο, αναγνώρισε ωστόσο ότι δεν έχει αλλάξει τις δομικές θέσεις η Τουρκία.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο θωρακισμένη σήμερα και τόνισε ότι συζητούμε με την Τουρκία από θέση αυτοπεποίθησης, χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας.

Μητσοτάκης για Ράμα

Αναφορικά με την ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα και την αυριανή πολιτική συγκέντρωση στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, κανείς δεν θα απαγόρευε ποτέ σε ξένο ηγέτη να κάνει ιδιωτική επίσκεψη.

Εκτίμησε ωστόσο ότι η επίσκεψη αυτή πήρε μεγαλύτερη δημοσιότητα απ’ ότι της αξίζει και παρότι εκτίμησε ότι ο χρόνος πραγματοποίησής της δεν είναι ο πιο κατάλληλος, «από κει και πέρα, μην του δίνουμε και μεγαλύτερη σημασία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Βόρεια Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι παρακολουθεί με προβληματισμό κάποιες δηλώσεις αξιωματούχων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι περιμένει επίσημες δηλώσεις για να δει με ποιον τρόπο θα αναφερθεί ο εντολοδόχος πρωθυπουργός στην ονομασία της χώρας του.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε διαφωνήσει με την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά την δέχθηκε λόγω συνέχειας του κράτους και τόνισε ότι οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Θέλω να ελπίζω ότι όσα ακούστηκαν προεκλογικά δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση μετεκλογικά. Διότι εάν συμβεί αυτό θα έχουμε ζητήματα», πρόσθεσε.

Τι είπε για ακρίβεια, συντάξεις και κατώτατο μισθό

Αναφορικά με την ακρίβεια, που θα αποτελέσει βασικό ζήτημα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια, ενώ εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι πλησιάζουμε το τέλος του κύκλου του έντονου πληθωρισμού.

Επανέλαβε ότι η ακρίβεια πρωτίστως αντιμετωπίζεται με σταθερές και μόνιμες αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα, ενώ προϊδέασε για μία συμπληρωματική επιδοματική πολιτική με βασικό χαρακτηριστικό την σύνδεση δημογραφικής πολιτικής με κοινωνική πολιτική.

Ταυτόχρονα απέρριψε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα βασικά είδη στοιχίζει από μόνος του 2,3 δις ευρώ και έστειλε νέο μήνυμα προσήλωσης στην δημοσιονομική πειθαρχία.

Η χώρα έχει καταφέρει να κατακτήσει την δημοσιονομική σταθερότητα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή μου να διακινδυνεύσει την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν τα αντέχει, εκτός εάν υπάρχει μία ατζέντα νέων φόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα κατάσταση δεν υπάρχει θέμα επιστροφής 13ης και 14ης σύνταξης, υπογράμμισε το πιο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που υπάρχει πλέον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τόνισε πως εάν η οικονομία μας αποδίδει δημιουργούνται περισσότερες δυνατότητες και γνωστοποίησε ότι εφόσον αυτό συμβεί, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Επίσης, αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, είπε ότι στην πράξη είναι πιο ψηλός γιατί οι εργαζόμενοι παίρνουν και χρήματα στο χέρι, τονίζοντας πως δεν είναι κάτι που επικροτεί «αλλά είναι μια πραγματικότητα».

«Έχουμε πρώτο στόχο την μείωση της ανεργίας. Όσο μειώνεται η ανεργία τόσο αυξάνεται η δύναμη του εργαζόμενου. Η επιχείρηση πρέπει να πληρώσει περισότερο για να κρατήσει έναν καλό εργαζόμενο ή να προσελκύσει έναν. Για αυτό και βλέπετε τελικά λιγότερους εργαζόμενους στον κατώτατο μισθό. Και βέβαια υπάρχει και ένα πρόβλημα ακόμα που δεν έχουμε αντιμετωπίσει πλήρως γιατί έχουμε εργαζόμενους οι οποίοι φαίνεται να είναι στον κατώτατο μισθό αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι γιατί παίρνουν και στο χέρι. Και δεν επικροτώ αυτή την πολιτική. Πολεμούμε οποιαδήποτε μορφή εισφοροδιαφυγής, όμως είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα για τις ευρωεκλογές 

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές τόνισε ότι θα βγουν και πολιτικά μηνύματα.

Όπως είπε, η αντιπολίτευση λέει τους πολίτες στείλτε μήνυμα για να μην υλοποιήσει η κυβέρνηση το πρόγραμμά της και υπογράμμισε ότι ένα καθεστώς αστάθειας και αμφισβήτησης μόνο κακό θα κάνει στην χώρα. Έκανε παράλληλα λόγο για φωνές λαϊκισμού και για λόγο που παραπέμπει στις «πλατείες» των αγανακτισμένων, με εχθροπάθεια και πρόσθεσε ότι «δεν μας αξίζει αυτή η πολιτική αντιπαράθεση».

Ειδικά για την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «συνδυάζει τοξικότητα με έναν τελείως απλοϊκό πολιτικό λόγο».

«Πολύ απολιτίκ τοξικός λαϊκισμός που μπορεί να απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι θυμωμένοι. Προσωπικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναλώσω ενέργεια στο να απαντώ σε τέτοιου είδους επιθέσεις, σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και άφησε για μία ακόμη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο ίδιος τρίτη θητεία, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος τετραετίας, τότε θα θέσουμε το έργο μας στην κρίση του ελληνικού λαού και κάθε κόμμα εξουσίας διεκδικεί να κερδίσει την ψήφο του λαού με τον αρχηγό του.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

{https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/956343845961766/}