Πολιτική

Βορίδης: Αχρείαστη η ομιλία Ράμα, πυροβολεί τα πόδια της η Βόρεια Μακεδονία

Βορίδης: Αχρείαστη η ομιλία Ράμα, πυροβολεί τα πόδια της η Βόρεια Μακεδονία
Τα «αγκάθια» και οι επιφυλάξεις της Ελλάδας στις σχέσεις της με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη

«Αχρείαστη» χαρακτήρισε ο Μάκης Βορίδης την ομιλία του Εντι Ράμα στην Αθήνα, ενώ για τη Βόρεια Μακεδονία είπε ότι «πυροβολεί τα πόδια της».

«Δεν κατάλαβα πολύ τι ήρθε να κάνει, ήρθε να κάνει μια ομιλία και την έκανε. Τι φαντάστηκε ότι θα παθαίναμε κανέναν πανικό, επειδή θα μαζευτούν κάποιοι ομοεθνείς; Είναι γνωστό ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες Αλβανοί πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Ήθελε να το κάνει έναν χρόνο από την φυλάκιση του Μπελέρη αλλά δεν ξέρω αν αυτό έτυχε ή είναι σημειολογικό. Ηθελε να προκαλέσει κάποιον; Ποιον; Φαντάστηκε ότι θα αγχωθεί κανένας;», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Μπελέρη, τόνισε: «Πράγματι, το μεγάλο ζήτημα που έχουμε εμείς είναι το θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Από άλλες εποχές έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, υπάρχουν όμως και ζητήματα εκκρεμή, πολύ σοβαρά, τα οποία κυρίως έχουν να κάνουν με τις περιουσίες των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο, στο παραλιακό μέτωπο. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδεινώθηκε θεαματικά η σχέση με την Αλβανία, με τη φυλάκιση του Μπελέρη, κατά παράβαση κάθε αρχής κράτους δικαίου, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις από την πλευρά της αλβανικής δημόσιας διοίκησης».

Θα... μιλήσουν οι Ελληνες ψηφοφόροι για Μπελέρη

«Ο Φρέντι Μπελέρης είναι κρατούμενος ένα έτος ήδη και αυτό έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και γι΄ αυτό δεν καλέσαμε τον Ράμα στην διαβαλκανική.(...) Αυτό προκάλεσε το «πάγωμα» στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.(...) Η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη χώρα των δυτικών Βαλκανίων και παίζει τον ρόλο της όπως πρέπει: οι βαλκανικές χώρες να ενταχθούν κάποια στιγμή στην ευρωπαϊκή οικογένεια. (...) Οι απαντήσεις και η ευθαισθησία που δείχνουν οι Ελληνες πολίτες στα ζητήματα του κράτους δικαίου, θα φανούν και στις ευρωεκλογές, είναι υποψήφιος ο Μπελέρης με τη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε.

Η Βόρεια Μακεδονία «πυροβολεί τα πόδια της»

Για τη Βόρεια Μακεδονία και το γεγονός ότι η πρόεδρος της χώρας κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε την χώρα «Μακεδονία», τόνισε: «Το πρακτικό ορκωμοσίας περιείχε τον προσδιορισμό "Βόρεια", άσχετα που δεν το είπε. (...) Αν αύριο το πρωί αμφισβητηθεί το πλαίσιο αυτό, έχεις μία χώρα που δεν έχει όνομα γιατί όλες οι υπόλοιπες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα (Βόρεια Μακεδονία). Αυτοί με αυτό που κάνουν "πυροβολούν τα πόδια τους", δεν είναι δικό μας θέμα».

«Αυτό μας γυρνάει σε μία συζήτηση περί επιφυλάξεων για τη συμφωνία αυτή, όχι μόνο ως προς το περιεχόμενό της - που ξέρετε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν την ψήφισε - αλλά κυρίως ως προς την διάρθρωση και εφαρμογή της συμφωνίας αυτής. Μέσα στην κριτική που είχε ασκηθεί για αυτή τη συμφωνία είναι ότι στην πραγματικότητα έχει ελάχιστες προβλέψεις για τις ρήτρες δεσμευτικότητας που θα έπρεπε να υπάρχουν ώστε να την καταστήσουν αποτελεσμαστική και λειτουργική».

«Εγώ θα έδινα λίγο χρόνο», τόνισε. «Η αντίδραση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση. Δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν στη Βόρεια Μακεδονία», κατέληξε.