Πολιτική

Σε ρυθμούς «πατριωτικής» αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, Πρέσπες και Ράμα

Σε ρυθμούς «πατριωτικής» αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, Πρέσπες και Ράμα
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Επικρίσεις σε υψηλούς και «πατριωτικούς» τόνους ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν χθες στην Άγκυρα και με αφορμή τα νέα φάλτσα του προέδρου της γείτονος σε σχέση με μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και τη μόνη της Χώρας.

Επιπλέον, τα δύο κόμματα συνεχίζουν να κινούνται σε ρυθμούς «πατριωτικής» αντιπολίτευσης για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τη Βόρεια Μακεδονία και την ομιλία Ράμα στο Γαλάτσι την Κυριακή. Διαφορετική γραμμή επιλέγει η Νέα Αριστερά, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν «ακούμπησαν» τα κρίσιμα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανίκανος πρωθυπουργός

Συγκεκριμένα, η πλευρά της Κουμουνδούρου, κάνει λόγο για «νέα επίδειξη της τουρκικής προκλητικότητας» από τον Πρόεδρο Ερντογάν, που μίλησε ξανά για “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη απέναντι σε έναν «άβουλο, αμήχανο Κυριάκο Μητσοτάκη». Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό και για «χλιαρή αντίδραση» στην πρόσφατη μετατροπή της μονής της Χώρας σε τζαμί, καθώς και ευρύτερα για τακτική αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας με την «υποβάθμισή της, σε μια λογική στρουθοκάμηλου». Επίσης, η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «ανίκανο» τον πρωθυπουργό «έστω να εκφράσει την δυσαρέσκεια του για την προκλητική διαμαρτυρία του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας για τα θαλάσσια πάρκα που εξήγγειλε η κυβέρνηση».

Η Κουμουνδούρου προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει στη βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη επαναφοράς της Βόρειας Μακεδονίας σε τροχιά εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, αμφισβητώντας τη δυνατότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη «να επιβάλει την επίσημη κυβερνητική θέση στα στελέχη του και να απεγκλωβιστεί από τα εσωτερικά προβλήματα της ΝΔ». Καλώντας τον, δε, να βάλει «οριστικά στο ντουλάπι του Μαξίμου τις περικεφαλαίες της πατριδοκαπηλείας» και τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα του κόμματός του, η Κουμουνδούρου προειδοποιεί ότι θα φέρει τα προβλεπόμενα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας που εκκρεμούν εδώ και 5 χρόνια προς ψήφιση στη Βουλή.

Ν Ανδρουλάκης: Αργά ξύπνησε για τη Μονή της Χώρας ο Μητσοτάκης, η Συνθήκη της Λωζάνης είναι γραμμένη σε πέτρα

Σε πολύ υψηλούς τόνους κριτική ασκεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη να αναφέρει ότι «ο Ερντογάν συνέχισε ακάθεκτος τις προκλήσεις του, επιβεβαιώνοντας ότι ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνεται χωρίς αυταπάτες». Επίσης, ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη απάντησε εμμέσως στον τούρκο πρόεδρο για το θέμα της μειονότητας, υπογραμμίζοντας πως «η συνθήκη της Λωζάννης είναι γραμμένη σε πέτρα και η μόνη πραγματικότητα στην Κύπρο είναι η κατοχή και βάρβαρη εισβολή του "Αττίλα"», Ακόμη, για το θέμα της μονής της Χώρας και της Αγίας Σοφίας, άσκησε επικρίσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «αργά ξύπνησε» και θα «έπρεπε πολύ νωρίτερα να έχουμε κάνει διάβημα στην Ευρώπη και βέβαια σε όλα τα διεθνή fora για να προστατεύσουμε αυτά τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση να διεθνοποιήσει το ζήτημα με τη Βόρεια Μακεδονία

Σε σχέση με την κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, να αποκαλέσει κατά την ορκωμοσία της τη χώρα της «Μακεδονία», ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας είπε πως «προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα», καλώντας την κυβέρνηση να διεθνοποιήσει το θέμα, ιδίως σε επίπεδο ΕΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρέλειπε να το κάνει το προηγούμενο διάστημα.

Ακόμη, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Δημήτρης Μάντζος, άσκησε επικρίσεις για το θέμα της ομιλίας Ράμα στην Αθήνα την επέτειο ενός χρόνου φυλάκισης του Φρέντυ Μπελέρη. Αναφέροντας, λοιπόν, πως «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να στηρίζεται στη δημιουργία εντυπώσεων και σε μικροκομματικούς υπολογισμούς», στηλίτευσε το γεγονός της παρουσίας Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, σημειώνοντας ότι «το κόστος το επωμίζονται οι Έλληνες πολίτες σε Ελλάδα και Βόρεια Ήπειρο».

Ν. Αριστερά: Δεν γίναμε σοφότεροι για τις σχέσεις με Τουρκία, καλοδεχούμενη η κωλοτούμπα Μητσοτάκη για Πρέσπες

Σε διαφορετική κατεύθυνση για τη συνάντηση στην Άγκυρα ασκεί κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Νέα Αριστερά, αναφέροντας πως «δεν γίναμε σοφότεροι μετά τις δηλώσεις» για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών σε ότι αφορά στις διαφορετικές προσεγγίσεις τους στα θέματα υψηλής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι κυριάρχησαν τα διμερή ζητήματα της θετικής ατζέντας, «τα οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, σε παρέμβαση του ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό «να φέρει τώρα» προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, κάνοντας λόγο για «καλοδεχούμενη κωλοτούμπα του κυρίου Μητσοτάκη» που λέει τώρα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα.