Πολιτική

«Περιορισμένες οι ζημιές σε σχέση με το μέγεθος της απειλής από τις φωτιές», λέει ο Μητσοτάκης

«Περιορισμένες οι ζημιές σε σχέση με το μέγεθος της απειλής από τις φωτιές», λέει ο Μητσοτάκης Φωτογραφία: intime
Νέο μήνυμα ότι «τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας», εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εφιστώντας την προσοχή όλων μας «σε ένα καλοκαίρι που προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο».

Η αντιπυρική προετοιμασία βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης, μαζί την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και τα «συγκεκριμένα και αυστηρά» ορόσημα σε ότι αφορά την απορροφητικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αφού επισήμανε ότι βρισκόμαστε εν μέσω αναμέτρησης με πυρκαγιές οι οποίες και φέτος δοκιμάζουν την χώρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την σημασία που έχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των εμπλεκομένων και εκτίμησε ότι το κράτος ήταν παρών από την πρώτη στιγμή.

Έκανε λόγο για έναν εξαιρετικά δύσκολο Ιούνιο από πλευράς καιρικών συνθηκών και αφού ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής «για την πολύ σπουδαία δουλειά που έκαναν», υπογράμμισε ότι αυτές τις μέρες είδαμε πολύ καλύτερο συντονισμό.

Τόνισε επίσης την μεγάλη σημασία των drones για τον εντοπισμό των πυρκαγιών και επισήμανε ότι παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν οι καμμένες εκτάσεις και οι ζημιές να είναι περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος της απειλής. Όπως είπε, σε Πάρνηθα και Σταμάτα φαίνεται ότι σε καθεμία κάηκαν λιγότερα από 1000 στρέμματα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η μάχη θα διαρκέσει καθώς "μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα της αντιπυρικής περιόδου και σίγουρα δεν θα κερδηθεί χωρίς την συνδρομή και των πολιτών ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης".

Αναφέρθηκε για τον λόγο αυτό στην παράταση 15 ημερών που δόθηκε για καθαρισμό οικοπέδων, ενώ συμπλήρωσε πως είναι πιο έτοιμες οι δυνάμεις του κράτους φέτος, το νομικό οπλοστάσιο πιο ισχυρό, όμως τίποτα δεν είναι πιο χρήσιμο από την έγκαιρη προετοιμασία και την συμμετοχή του πολίτη στην συλλογική άμυνα απέναντι στους φυσικούς κινδύνους.

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συγκεκριμένα και αυστηρά ορόσημα που πρέπει να τηρηθούν», αναδεικνύοντας μάλιστα προς τους υπουργούς και την σημασία επίτευξης ατομικών οροσήμων για την συλλογική πρόοδο.

Στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης για τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επόμενη πενταετία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι όσο πιο επιτυχημένη και με μετρήσιμα αποτελέσματα είναι η διαχείριση τόσο πιο πολύ θα ενισχύεται και η επιχειρηματολογία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αποκτήσει και διάδοχο στο μέλλον.

Όπως ανέφερε, πρέπει να αποδείξει σε αυτούς που είναι πιο φειδωλοί ότι πράγματι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να πιάνουν ουσιαστικά τόπο

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ φέρνοντας ως ενδεικτικά παραδείγματα αλλαγών ότι οι υποψήφιοι θα δηλώνουν εξαρχής την θέση που ενδιαφέρονται, τα δικαιολογητικά θα ελέγχονται ψηφιακά μέσω εσωτερικών διασταυρώσεων και επίσης ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να κάνει τα χαρτιά του και να περνά τα σχετικά τεστ ανεξάρτητα εάν εκείνο το διάστημα τρέχει κάποιος σχετικός διαγωνισμός.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι έχουμε εντοπίσει τις ιστορικές παθογένειες που εμποδίζουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και επισήμανε ότι η ετήσια κατανομή διορισμών στην πράξη υπονομεύεται από περίπλοκες διαδικασίες, δυσκίνητες εν πολλοίς που δεν ανταποκρίνονται στα επείγοντα χαρακτηριστικά τους.

Έκανε λόγο για παρεμβάσεις για να αρθούν τέτοιου είδους εμπόδια που οδηγούν σε καθυστέρηση ανάληψης καθηκόντων και τόνισε ότι επιδίωξη είναι να γίνονται όλα πολύ πιο σύντομα.