Πολιτική

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Να χρησιμοποιούν το όνομα Βόρεια Μακεδονία και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Να χρησιμοποιούν το όνομα Βόρεια Μακεδονία και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών Φωτογραφία: EUROKINISSI
Όπως τόνισε, «σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία».

Μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία έστειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, το πρωί του Σαββάτου (18/5).

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την συνέντευξή του με αναφορά στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «καταρχήν θέλω να είμαστε πολύ σαφείς και προσεκτικοί σε αυτό που λέμε. Μιλάμε για δηλώσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού. Θα αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, όμως τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά αρνητικά. Στον πυρήνα της συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η έννοια της ονομασίας. Αυτό το οποίο λέμε erga omnes στο όνομα Βόρεια Μακεδονία να ισχύει έναντι όλων, να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών, διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα».

«Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία. Στο ζήτημα όμως του ονόματος υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα και θέλω για ακόμα μια φορά να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση, να αλλάξει από τώρα τη γραμμή της. Να σεβαστεί αυτή την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν γίνονται αναφορές στον βόρειο γείτονά μας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία. Διότι θέλω να καταδείξω εδώ ότι ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες, αυτά δεν έγιναν από μόνα τους. Έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την Πρόεδρο της Επιτροπής και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα θα ασκηθεί πιστεύω, μια συνολική πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μην κάνουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα» συνέχισε.

Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να καταγγείλει τη συμφωνία επεσήμανε: «Αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητος είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη συμφωνία και τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δικιά μας στάση να καθυστερήσουμε αυτήν την κύρωση διότι εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία, ακούγαμε αυτόν τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRΟ, ξέραμε ότι το VMRΟ θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε κι εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν. Και θεωρώ αδιανόητο στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που μας φόρτωσε αυτή τη συμφωνία με τα προβλήματά της και να ζητάει τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μία τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό, πραγματικά δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ. Το δεύτερο το οποίο θα κάνουμε είναι -ήδη το έχουμε κάνει- ότι θα καταστήσουμε τελείως σαφές ότι καμία πρόοδος σε αυτή τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη δεν μπορεί να συντελεστεί αν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος».

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για τρίτη θητεία

Επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδιώξει το 2027 και τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός, άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερωτηθείς εάν θα επιδιώξει τρίτη θητεία τόνισε ότι «θα επιδιώξουμε ως ΝΔ και τρίτη θητεία και στον βαθμό που είμαι πρόεδρος της ΝΔ και εν ενεργεία πρωθυπουργός, η απάντηση είναι γιατί όχι;»

Διερωτήθηκε ωστόσο γιατί να μας απασχολεί το ζήτημα αυτό τώρα, τονίζοντας ότι το βρίσκω και λίγο αλαζονικό να συζητάμε δέκα μήνες μετά τις εκλογές για το τι θα κάνει ο Μητσοτάκης το 2027. Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί στην Ευρώπη διότι τιμά την εμπιστοσύνη που τον περιέβαλλαν οι Έλληνες πολίτες και ότι δεν τον αφορά αυτή η συζήτηση.

«Θα παραμείνω εκεί που με έταξαν οι Έλληνες πολίτες. Αλλά το 2027 είναι ακόμα μακριά και αυτή την στιγμή η προσοχή μου είναι εστιασμένη στο πως θα υλοποιησουμε το έργο για το οποίο μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες», πρόσθεσε.

Τι είπε για ακρίβεια, νοσοκομεία, ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε για μία ακόμη φορά ότι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια, τονίζοντας ότι προσπαθούμε να το διαχειριστούμε, αλλά και αναγνωρίζοντας ότι «μπορεί να μην καλύπτουμε πάντα τις προσδοκίες των πολιτών, εκεί όμως είναι στραμμένη όλη μας η προσοχή».

Υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι μία διαρκώς προσαρμοζόμενη πολιτική, ενώ προανήγγειλε παρεμβάσεις «με ακόμη πιο έντονο τρόπο» σε ότι αφορά την πρακτική αλλαγής συσκευασιών από εταιρείες οι οποίες προχωρούν σε μείωση του περιεχομένου σε προϊόντα τους.

«Αλλάζεις συσκευασία; Θα μου το λες με μεγάλη ένδειξη στο ράφι. Να ξέρει ο καταναλωτής ότι αυτό που φαίνεται ότι είναι το ίδιο με εκείνο που αγόρασε, είναι μικρότερο, άρα η πραγματική τιμή μονάδος έχει αυξηθεί», τόνισε.

Με αφορμή εξάλλου την επιστολή που έχει προαναγγείλει προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα της τιμολόγησης από πολυεθνικές τόνισε ότι πολλές πολυεθνικές παίζουν παιχνιδάκια και τιμολογούν διαφορετικά και αφού σημείωσε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες, υπογράμμισε ότι ζητά περισσότερη επαγρύπνηση από τις Βρυξέλλες και ότι θεωρεί ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε εκ νέου τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση φόρων επαναλαμβάνοντας ότι «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν» και πως το να τάζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν είναι ο ορισμός του λαϊκισμού που οδήγησε την χώρα σε χρεοκοπία.

Υπογράμμισε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου η οποία θα κοστολογηθεί από το ΓΛΚ για να δούμε το μέγεθος του λαϊκισμού. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης η ανάταξη της Υγείας σε ορίζοντα τετραετίας.

Όπως είπε, οι πολίτες θα δουν τα έργα που γίνονται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε 12 με 18 μήνες.

Τόνισε ότι προσλήψεις γίνονται, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες ελλείψεις (αναισθησιολόγοι, παθολόγοι , νησιά , απομακρυσμένες περιοχές) και σημείωσε ότι κοιτάμε τι πρόσθετα κίνητρα μπορούμε να δώσουμε στους γιατρούς για να πάνε στις περιοχές αυτές.

Αναφερόμενος στην βία των ανηλίκων ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την λειτουργία σύντομα ενός panic button για εφήβους για τα φαινόμενα μπούλινγκ εκτός σχολείου

Επανέλαβε εξάλλου την πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινό αμυντικό ταμείο 100 δις ευρώ το οποίο πρέπει να ξεκινήσει χρηματοδοτώντας μία κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα.

Αναφερόμενος στον στόχο των ευρωεκλογών υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει στο να μην δοθεί «πάτημα» στην αντιπολίτευση να πει το βράδυ των εκλογών ότι δεν υπάρχει αυτή η πολιτική νομιμοποίηση που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές.

Εκτίμησε ότι μπορεί η ΝΔ να πιάσει, ενδεχομένως και να ξεπεράσει το 33% που έχει θέσει ως πήχη, επισήμανε την πολύ μεγάλη σημασία της συμμετοχής στις εκλογές, ενώ επανέλαβε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα έρθει στην Βουλή και το θέμα της επέκτασης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές του 2027 για τους διαμένοντες εκτός Ελλάδας

Αναφερόμενος στις πολιτικές δυνάμεις στα δεξιά της ΝΔ τόνισε πως «η Νίκη νομίζω ότι αποκαλύφθηκε αυτή η χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης που έκανε», ενώ για την Ελληνική Λύση σχολίασε ότι η εργαλειοποίηση του πατριωτισμού και οι υψηλές κορώνες συγκρούονται με την σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα και με μία κυβέρνηση η οποία έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να υπηρετήσει τον υπεύθυνο πατριωτισμό και όχι τον φτηνό λαϊκισμό.