Πολιτική

Ακρίβεια, Τέμπη και διαρροή emails «πιέζουν» την κυβέρνηση και την «θετική ατζέντα» Μητσοτάκη

Ακρίβεια, Τέμπη και διαρροή emails «πιέζουν» την κυβέρνηση και την «θετική ατζέντα» Μητσοτάκη
Τα κυβερνητικά «αγκάθια» στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές. Απόψε η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Star.

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο για την επίτευξη του στόχου να υπερβεί το όριο του 33%, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αποφασισμένος να επικεντρώνει την προεκλογική του εκστρατεία στην προβολή της «θετικής ατζέντας» της κυβέρνησης σε Ελλάδα και Ευρώπη και στην δυνατότητα της χώρας να εξακολουθεί, με ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ, να μπορεί να διεκδικεί στις Βρυξέλλες.

Την ώρα που σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το βασικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς τους πολίτες εστιάζεται στο τρίπτυχο «σταθερότητα, συνέχεια και σκληρή δουλειά», η ίδια η πραγματικότητα φέρνει στο προσκήνιο και τις δύσκολες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, τις οποίες η ηγεσία της ΝΔ καλείται να διαχειριστεί προεκλογικά από θέση άμυνας, η οποία λαμβάνει πάντως, ενίοτε, και την μορφή... επίθεσης στους επικριτές της.

Αυτό γίνεται σαφές και από τους πολύ υψηλούς τόνους του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο καταγγέλλει «χυδαία προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης» από την αξιωματική αντιπολίτευση και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι «είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω».

Ακρίβεια και Τέμπη

Στο επίκεντρο αυτής της προειδοποίησης βρίσκεται η «μάχη» για την... φέτα, το λάδι και εν γένει για την ακρίβεια στα τρόφιμα που είναι σαφές ότι αποτελεί τον… «ελέφαντα στο δωμάτιο» και σε ότι αφορά τις αδυναμίες της κυβερνητικής πολιτικής.

Κοντά στην επίμονη ακρίβεια, διαρκές «αγκάθι» για την κυβέρνηση συνιστά η τραγωδία των Τεμπών, κάτι που διεφάνη και κατά την χθεσινή ομιλία του στην Κέρκυρα, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με το αίτημα για «δικαιοσύνη» στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και η απάντησή του σε πολίτη που το έθεσε ήταν πως «για όλα αυτά τα οποία έγιναν και μας πόνεσαν πολύ, έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και είναι αυτή που θα αποδώσει τελικά και τις ευθύνες». «Έτσι δουλεύουν οι δημοκρατίες, δεν αποδίδω ευθύνες ούτε εγώ, ούτε κανείς από εσάς», ανέφερε.

Σε αυτά προστίθεται και η διαρροή emails εκλογέων του εξωτερικού, το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά το πρόστιμο 400.000 ευρώ της Αρχής Προστασίας Δεδομένων στο υπουργείο Εσωτερικών και 40.000 ευρώ στην ευρωβουλευτή, Άννα Ασημακοπούλου, με αφορμή τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο και με το αίτημα της αντιπολίτευσης για ανάληψη πολιτικής ευθύνης με την απομάκρυνση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως.

Απασχόληση - μισθοί

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία με επίσκεψη στο Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα. Από εκεί αναμένεται να περιγράψει εκ νέου μία θετική πορεία της χώρας στους τομείς της απασχόλησης και των εξέλιξης των μισθών, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση- μπροστά μόνο από την Βουλγαρία- σε ότι αφορά την αγοραστική δύναμη.

Το κυβερνητικό αφήγημα πάντως σε αυτό πεδίο συνθέτουν η μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, η μείωση του αριθμού των ανέργων για πρώτη φορά από το 2011 κάτω από 900.000, καθώς και το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο.

Αναμένεται παράλληλα να επιχειρηματολογήσει εκ νέου για το ότι η ελληνική αγορά εργασίας σταδιακά απομακρύνεται από μια αγορά χαμηλών μισθών, καθώς πολυπληθέστερη μισθολογική κατηγορία γίνεται πλέον αυτή μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ, ενώ βάσει της πορείας της οικονομίας θεωρείται απολύτως εφικτή η επίτευξη των στόχων να φθάσει η χώρα τον μέσο όρο της ΕΕ στον δείκτη της ανεργίας και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ ως το τέλος της τετραετίας.

Η κυβερνητική αντεπίθεση εκδηλώνεται και με αυξανόμενους τόνους στην ρητορική της απέναντι «στις ψεύτικες και λαϊκίστικες υποσχέσεις» που καταλογίζει στην αντιπολίτευση, την ώρα που υποστηρίζει ότι, στον αντίποδα, αδιαπραγμάτευτη απόφαση της ΝΔ είναι να περιφρουρήσει, μέσα και από την δημοσιονομική υπευθυνότητα που θα χαρακτηρίζει την πολιτική της, την σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει με τους πολίτες.

Απαντήσεις για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας αναμένεται πάντως να δώσει ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της τηλεοπτικής συνέντευξης που θα παραχωρήσει σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.