Πολιτική

Παραδοχή Μητσοτάκη: Δεν έχουμε καταφέρει να τιθασεύσουμε την ακρίβεια

Παραδοχή Μητσοτάκη: Δεν έχουμε καταφέρει να τιθασεύσουμε την ακρίβεια
«Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τιθασεύσουμε πλήρως την ακρίβεια», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε προτάσεις για μηδενισμό ή προσωρινή μείωση του ΦΠΑ που γίνονται από την αντιπολίτευση, ενώ αναφορικά με τις νέες περιοριστικές παρεμβάσεις που έχει προαναγγείλει στην βραχυχρόνια μίσθωση υπογράμμισε ότι εξετάζεται ο συνολικός χρόνος που θα πρέπει να επιτρέπουμε στην διάρκεια του έτους να μπορεί να νοικιάζεται το ακίνητο.

Προανήγγειλε εξάλλου αποφάσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους για μείωση των εργοδοτικών εισφορών το 2025.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά , το οποίο χαρακτήρισε δομικό, λέγοντας ότι ξεκίνησε μετά την πανδημία και ακόμη δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τιθασεύσουμε πλήρως, με την ακρίβεια να επιμένει πρωτίστως στο σούπερ μάρκετ και στα τρόφιμα.

Όπως είπε, έχουμε ένα πληθωρισμό τροφίμων που είναι λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τέμνεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα τώρα βγαίνει από την οικονομική κρίση και τα εισοδήματά μας δεν έχουν συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πάντως ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχουν αποδώσει μερικώς και πρόσθεσε ότι πρέπει να κάνουμε και άλλα τόσο στην κατεύθυνση της περαιτέρω στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος, όσο και των παρεμβάσεων στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά και στον τρόπο που λειτουργούν οι πολυεθνικές, παραπέμποντας στην επιστολή που έχει απευθύνει στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Επανέλαβε ότι μαγική λύση για την ακρίβεια δεν υπάρχει και σίγουρα δεν είναι αυτά που υπόσχεται η αντιπολίτευση, τα οποία τόνισε ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και θα τίναζαν την μπάνκα στο αέρα, όπως είπε, προσθέτοντας ότι «πολύ απλά δεν υπάρχουν χρήματα για να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ στα βασικά προιόντα».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογείται 45 δις χωρίς να λάβουμε υπόψη και 13ο- 14ο μισθό που προστέθηκε στην πορεία και είναι άλλα 2 δις. Όπως υποστήριξε, «ουσιαστικά η αντιπολίτευση "δεν έχει αλλάξει καθόλου, καινούργιο περιτύλιγμα μπορεί να έχει, λίγο πιο σύγχρονο και μοντέρνο, είναι όμως ο ίδιος συνδυασμός τοξικότητας, λαϊκισμού και λεφτόδεντρων που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία».

Όπως είπε, μπορεί μερικές φορές να μην αισθάνομαι ευχάριστος, όμως έχουμε μία ευθύνη απέναντι στην χώρα να μην γυρίσουμε σε κρίση, ενώ πρόσθεσε ότι όποιος προτείνει οτιδήποτε το οποίο στερείαπό τον προϋπολογισμό πόρους οφείλει να πει ποιους φόρους θα αυξήσει ή ποια επιδόματα θα κόψει για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε εκ νέου παρεμβάσεις, σε λογική, κυρίως στην Αθήνα- όπως είπε- για να δούμε κατά πόσο μπορούμε να περιορίσουμε λελογισμένα την βραχυχρόνια μίσθωση για να απελευθερώσουμε περισσότερα ακίνητα για μακροχρόνια μείωση.

Όπως είπε, έχουμε ήδη βάλει περιορισμούς και υποχρεώσεις σε όσους το αντιμετωπίζουν ως μπίζνα και πρόσθεσε ότι θα δούμε και το πόσο χρόνο πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά στην διάρκεια του έτους να μπορεί να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα μέσα από πλατφόρμες.

Επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσουμε κατά μία μονάδα, σε πρώτη φάση, τις εργοδοτικές εισφορές και τόνισε ότι θα το συζητήσουμε το δεύτερο μισό του 2024, ενόψει του προϋπολογισμού του 2025, ενώ παρέπεμψε για ανακοινώσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική στην ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι για τα έκτακτα επιδόματα που δόθηκαν στο παρελθόν, με βάση το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, «όλα αυτά γίνονται πιο δύσκολα, γιατί υπάρχει μία οροφή δαπανών που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε.»

Ερωτηθείς εάν σκέφτεται η κυβέρνηση αύξηση στο επίδομα ανεργίας τόνισε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή την στιγμή είναι να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για εργασία.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του όσον αφορά ειδικά τους τρίτεκνους, λέγοντας ότι μελετάμε συνολικά τις αποφάσεις μας όσον αφορά την δημογραφική και οικογενειακή πολιτική, ενώ τόνισε ότι πρέπει να είναι συνολική η δημογραφική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι μελετώνται και θα γίνουν τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και τόνισε ότι δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά την Τουρκία.

Υπογράμμισε επίσης ότι είμαστε σε φάση συνολικής επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας . πως είπε, "θα θέλαμε τα 24 Rafale να τα κάνουμε 30, αυτή είναι και η εισήγηση της Αεροπορίας, πρέπει να δούμε εάν αυτό είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να γίνει για να το αντέξει ο προϋπολογισμός.

Τόνισε εξάλλου ότι σε μία εβδομάδα θα επισκεφθεί το ναυπηγείο της Λοριάν στο οποίο ναυπηγούνται οι 3 Bellhara, η πρώτη εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα παραδοθεί μέσα στο 2025.