Πολιτική

Στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών η πριγκίπισσα Kako της Ιαπωνίας

Στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών η πριγκίπισσα Kako της Ιαπωνίας
Την πριγκίπισσα Kako της Ιαπωνίας υποδέχθηκε η Σοφία Ζαχαράκη.

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ) επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης η πριγκίπισσα Kako, γνωστή και ως η Νταϊάνα της Ιαπωνίας.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα με αφορμή την ανακήρυξη του 2024 ως «Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας», η πριγκίπισσα Kako συναντήθηκε με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, την Πρόεδρο του ΕΙΚ Βενέττα Λαμπροπούλου και δυο κωφούς συνεργάτες του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών.

Η πριγκίπισσα Kako, δισέγγονη του Αυτοκράτορα Χιροχίτο, και κόρη του διαδόχου Ακισίνο, γνωρίζει την Ιαπωνική Νοηματική Γλώσσα καθώς υπήρξε εθελόντρια στην εθνική Οργάνωση Κωφών της Ιαπωνίας και είχε εκφράσει την επιθυμία να βρεθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών. Κατά την επίσκεψή της ενημερώθηκε για το έργο που επιτελείται στο ΕΙΚ, ξεναγήθηκε στις υπηρεσίες του Ιδρύματος, παρακολούθησε μάθημα στη σχολή εκμάθησης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, μίλησε μέσω της νοηματικής γλώσσας στους μαθητές της τάξης και φωτογραφήθηκε μαζί τους. Η πριγκίπισσα Kako επισκέφθηκε και το Κέντρο Έγκαιρης Παρέμβασης του ΕΙΚ για κωφά και βαρήκοα βρέφη, νήπια και τις οικογένειες τους.

Η πριγκίπισσα Kako φεύγοντας εξέφρασε την επιθυμία της στην υπουργό για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε θέματα παροχής υπηρεσιών για κωφούς και βαρήκοους πολίτες.

Σε δήλωση της η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε πως «Η επίσκεψη της πριγκίπισσας της Ιαπωνίας στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών εκτός από μεγάλη τιμή αποτελεί ένα σπουδαίο μάθημα για όλους μας. Όσο υψηλότερο είναι το αξίωμα τόσο μεγαλύτερη είναι η ηθική υποχρέωση και ευθύνη να υπηρετείς τον Άνθρωπο. Ως Πολιτεία έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να εξασφαλίσουμε στους κωφούς και βαρήκοους συμπολίτες μας απόλυτη ισότητα. Αλλά από εδώ και με αφορμή την ξεχωριστή αυτή επίσκεψη επαναλαμβάνω τη βούληση της κυβέρνησης που αποτυπώνεται στην εθνική μας στρατηγική για τα άτομα με αναπηρίες».

Η πριγκίπισσα έλαβε ως δώρο από την υπουργό και το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών πίνακα με το Δακτυλικό Αλφάβητο της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας φιλοτεχνημένο από τη ζωγράφο και διερμηνέα της Ελληνικής Νοηματική Γλώσσας Ουρανία Αναστασιάδου.

Η ανακήρυξη του 2024 ως «Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας» είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ιάπωνα ομολόγου του, στην επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ιαπωνία, τον Ιανουάριο του 2023.