Πολιτική

Αλέξης Χαρίτσης: Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και τα μέτρα στήριξης των αγροτών

Αλέξης Χαρίτσης: Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και τα μέτρα στήριξης των αγροτών Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας αφορά όλη τη χώρα είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο της Νέας Αριστεράς για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, παρουσίασε ο Αλέξης Χαρίτσης σε εκδήλωση του κόμματος στη Λάρισα. Το σχέδιο της Νέας Αριστεράς στηρίζεται σε 4 άξονες:
-Αποκατάσταση των ζημιών
-Συγκράτηση του πληθυσμού στον τόπο του
-Θωράκιση των υποδομών και των οικοσυστημάτων
-Αναβάθμιση – οικολογική και ψηφιακή – της παραγωγικής διαδικασίας

Η τετράδα των στόχων σύμφωνα με το πρόγραμμα ττης Νέας Αριστεράς που παρουσίασε ο Αλέξης Χαρίτσης εξυπηρετείται από μέτρα άμεσης παρέμβασης, όπως η ενίσχυση των πληγέντων και η τριετής απόλυτη προστασία τους:

- βραχυπρόθεσμα, όπως τα έργα και οι δράσεις διασφάλισης της ανθεκτικότητας «με βάση τη φύση» και
-μακροπρόθεσμα –τελικός στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού-καταναλωτικού υποδείγματος / το ιδιαίτερο θεσσαλικό brand που θα σχεδιαστεί δημοκρατικά και συμμετοχικά.

Αυτό σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση θα γίνει:
-με τη συμμετοχή αγροτών και επιχειρήσεων, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, αναπτυξιακού κράτους και αυτοδιοίκησης
-με επίκεντρο την επιστημονική-τεχνική γνώση. Και θα στηριχθεί στη δημιουργία νέων θεσμών, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Θεσσαλίας και τον Μηχανισμό Διαχείρισης Τεχνογνωσίας και Τεχνικής.
«Στο σχέδιο αυτό -που θα υποστηριχθεί από την κινητοποίηση πόρων από διαφορετικά ταμεία- είναι κεφαλαιώδους σημασίας σε δύο διαστάσεις] όπως είπε και διευκρίνισε πως «αφενός η διαχείριση των νερών –με τεχνικές εξοικονόμησης και επανάχρησης, με δίκτυα μικρών λιμνοδεξαμενών, με διάνοιξη ποταμών και νέες χρήσεις γης, έργα ορεινής υδρονομία, και αναδασώσεις–,
-και αφετέρου η αγροτική ανάπτυξη –με επανατοπικοποίηση της παραγωγής και ενίσχυση της κτηνοτροφίας, με βραχείες αλυσίδες αξίας, χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, λειτουργικές διακλαδικές συνδέσεις και προέκταση μέχρι την γαστρονομία και τον τουρισμό».
«Ας γίνει, λοιπόν, η Θεσσαλία οδηγός και «πιλότος» για ένα άλλο αναπτυξιακό υπόδειγμα, για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, με διεκδικήσεις ριζοσπαστικές στα χνάρια των αγωνιστών του Κιλελέρ», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης και τόνισε τη στήριξη της Νέας Αριστεράς στους αγρότες και στους παραγωγούς.

Τόνισε ακόμα πως «σήμερα που ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται διεθνώς σε κρίσιμο σταυροδρόμι, σήμερα που η Θεσσαλία έχει δοκιμαστεί, που οι παραγωγοί της έχουν απαξιωθεί, που νιώθουν αβοήθητοι τόσους μήνες μετά την καταστροφή».

«Οι αγρότες δεν ζητιανεύουν παρωχημένες παροχές» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης και υπογράμμισε πως «χρειάζονται και απαιτούν:
- θεσμική ενίσχυση απέναντι σε μεσάζοντες και προμηθευτές και έλεγχο των καρτέλ
- αναδιανεμητικές πολιτικές υπέρ των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, υπέρ των νέων παραγωγών
- απλούστευση της γραφειοκρατίας
- στήριξη και κίνητρα σε συλλογικά σχήματα
- κοινωνικά δίκαιη πράσινη μετάβαση.