Πολιτική

Νέα Αριστερά: «Ναι» σε ανασύνθεση με «κόκκινες γραμμές» για εναλλακτική ενωτική Αριστερά, όχι πασαρέλα και μεσσιανισμός

Νέα Αριστερά: «Ναι» σε ανασύνθεση με «κόκκινες γραμμές» για εναλλακτική ενωτική Αριστερά, όχι πασαρέλα και μεσσιανισμός
Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη η αριστερά να σηκώσει το γάντι. Να συγκροτηθεί μια εναλλακτική ενωτική Αριστερά. «Μια Alt-Left που θα συγκρουστεί στο πεδίο των ιδεών και των εφαρμοσμένων πολιτικών με την επελαύνουσα Alt-Right και τις κάθε λογής ελίτ που την ανέχονται ή και την χειροκροτούν».

Μετά από ένα διήμερο ανοιχτής συζήτησης και αποτίμησης στο Πανελλαδικό Συντονιστικό η Νέα Αριστερά προχωρά συντονισμένα στα επόμενα βήματα της.

Τόσο όσον αφορά την οργανωτική της πορεία όσο και σε σχέση με την στρατηγική για την ανάγκη μετώπου απέναντι στην δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και στην άλλη όψη του αυταρχισμού, την ακροδεξιά στα δεξιά του όπως αυτή εκφράστηκε χθες από τον Α. Σαμαρά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε με παρέμβαση του την επιτακτική ανάγκη η αριστερά να σηκώσει το γάντι. Να συγκροτηθεί μια εναλλακτική ενωτική Αριστερά. «Μια Alt-Left που θα συγκρουστεί στο πεδίο των ιδεών και των εφαρμοσμένων πολιτικών με την επελαύνουσα Alt-Right και τις κάθε λογής ελίτ που την ανέχονται ή και την χειροκροτούν» . «Εκεί θα κριθούμε όλοι και όλες μας. Οι στιγμές είναι ιστορικές και άρα και η ευθύνη μας ανάλογη», υπογράμμισε στην παρέμβαση του στον απόηχο των ομιλιών των δυο πρώην πρωθυπουργών στην εκδήλωση του Μανολη Κοττάκη στο Πολεμικό Μουσείο.

Αυτό που σημειώνουν στη Νέα Αριστερά είναι ότι παρά το αρνητικό αποτέλεσμα, η συμμετοχή ήταν μεγάλη και έντονο το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις με κοινό τόπο τον ειλικρινή και ανοιχτό απολογισμό με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Την ώρα που σε όλο το πολιτικό σύστημα, τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στην κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές έχουν ανακύψει σεισμικές αναταράξεις, και έχουν τεθεί θέματα ηγεσίας στα κόμματα, η Νέα Αριστερά προχωρά με συγκροτημένο, συλλογικό και συντροφικό τρόπο στα επόμενα βήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος στις αρχές του φθινοπώρου, πιθανότατα τον Οκτώβριο. Ένα συνέδριο που όπως ακούστηκε πολλές φορές, δεν θα αφορά μόνο τους φίλους και τα μέλη της Νεάς Αριστεράς, αλλά στους πολίτες που θέλουν να υπάρξει μια αριστερή και προοδευτική εναλλακτική.

Παρούσα με «κόκκινες γραμμές» στην ανασύνθεση

Σε ότι αφορά την στρατηγική για το μείζον ζήτημα που δεν είναι άλλο από αυτό της ανασύνθεσης και της ανασύνταξης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, η Νέα Αριστερά βάζει μια διπλή οριοθέτηση: Τον σεχταρισμό και την ρευστοποίηση σε έναν κεντροαριστερό «χυλό». Και μια βασική προυπόθεση: Πρόγραμμα και πολιτική, όχι λογικές πασαρέλας και μεσσιανισμού.

Το υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης:

«Πρέπει να προστατεύσουμε το κόμμα μας από δύο μεγάλους κινδύνους.

Ο πρώτος κίνδυνος είναι να παγιδευτούμε στην αλαζονική αυτάρκεια της μειοψηφίας, να βυθιστούμε στον σεχταρισμό της ιδεολογικής καθαρότητας, να θεωρήσουμε ότι δεν φταίμε εμείς για το αποτέλεσμα, αλλά ο λαός που δεν ήταν αρκούντως αριστερός και ψήφισε λάθος.

Ο πειρασμός του σεχταρισμού είναι μεγάλος, αλλά πρέπει πάση θυσία να τον αποφύγουμε

Να μην υψώσουμε τείχη λοιπόν, να μη φοβηθούμε τη «μόλυνση» από την κοινωνία, να μη θεωρήσουμε επικίνδυνη την επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλους πολιτικούς χώρους.

Να ανοίξουμε τις πόρτες της Νέας Αριστεράς, να επιδιώξουμε τη «μόλυνση» από την κοινωνία, να θεωρήσουμε ευκαιρία την ώσμωση και τη συνεργασία με άλλους πολιτικούς χώρους.

Υπάρχει όμως κι ένας δεύτερος κίνδυνος τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Να μπούμε σε ένα γαϊτανάκι περί ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς, από το οποίο απουσιάζουν τόσο το πολιτικό περιεχόμενο όσο και οι κοινωνικές αναφορές.

Ένα γαϊτανάκι στο οποίο περισσεύουν η έωλη διαδικασιολογία, ο μεσσιανισμός, οι προσωπικές στρατηγικές, η μεταπολιτική. Φαινόμενα, λογικές και πρακτικές που δικαίως απωθούν τους πολίτες.

Το αίτημα λοιπόν του αριστερού και προοδευτικού κόσμου να πέσει η κυβέρνηση της Δεξιάς είναι γνήσιο. Είναι ένα αίτημα που εμείς ασφαλώς υιοθετούμε και είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την ευόδωσή του.

Γιατί εμείς δεν παραπέμπουμε τις αγωνίες της κοινωνίας στον μακρινό και άπιαστο ορίζοντα ενός νεφελώδους ερυθρού μέλλοντος.

Ο Μητσοτάκης και η Δεξιά θα πέσουν μόνο αν βρεθεί αντιμέτωποι με ένα μέτωπο που θα εκφράζει κάτι τελείως διαφορετικό: ιδεολογικά, αξιακά, πολιτικά, κοινωνικά».