Πολιτική

Από την «ευρωπαϊκή ατζέντα» Μητσοτάκη στην μετωπική σύγκρουση για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Από την «ευρωπαϊκή ατζέντα» Μητσοτάκη στην μετωπική σύγκρουση για το πόθεν έσχες Κασσελάκη Φωτογραφία: intime
Πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την έναρξή της έχει αποκτήσει και η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ λίγες ημέρες πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Μία προεκλογική περίοδος ευρωεκλογών η οποία ξεκίνησε με πρόθεση να επικρατήσει στον δημόσιο διάλογο μια εν πολλοίς ευρωπαϊκή ατζέντα, οδεύει προς την ολοκλήρωσή της μέσα σε κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης που θυμίζει... εθνικές εκλογές, με εγχώρια ατζέντα και με αυξανόμενη τα τελευταία 24ωρα την πόλωση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το ζήτημα του πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την έναρξή της έχει αποκτήσει και η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ λίγες ημέρες πριν τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Το διακύβευμα της «σταθερότητας» που ήταν κεντρικό στην πρώτη φάση της γαλάζιας προεκλογικής ρητορικής, έχει υποχωρήσει μπροστά στο εύλογο ερώτημα «σε τι μπορεί να επηρεαστεί η σταθερότητα την στιγμή που όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να επηρεάσει σε τίποτα τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς»;

Η «μάχη» του κυβερνώντος κόμματος για ένα ποσοστό που ο κ. Μητσοτάκης έχει προσδιορίσει στο 33%, δίνεται πλέον με βασικό επιχείρημα να μην δοθεί «πάτημα» στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει το βράδυ των εκλογών την πολιτική δυναμική του 41% των εθνικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, η θετική ατζέντα που στις πρώτες συνεντεύξεις και ομιλίες του πρωθυπουργού αποτελούσε βασικό στοιχείο, έχει επίσης υποχωρήσει, αφήνοντας έδαφος για προειδοποιήσεις περί κινδύνου επιστροφής σε... μνημόνια εάν ποτέ εφαρμοστεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ .

Οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ χαρακτηρίζονται ωστόσο πάνω από όλα, από μία μετωπική σύγκρουση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

Η ΝΔ σηκώνει τους τόνους απέναντι στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ζήτημα του πόθεν έσχες που στην Πειραιώς θεωρούν ότι εξελίσσεται σε «φιάσκο» για την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία χρειάστηκε για τον λόγο αυτό να βγάλει χθες εννέα ανακοινώσεις.

Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να τονίζουν ότι «αυτό δεν είναι πόθεν έσχες αλλά ένα μονοσέλιδο excel στο πλαίσιο ενός προεκλογικού σόου», να θεωρούν ότι υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας και να μιλούν για πανικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γνωρίζουν ωστόσο πως αυτή η συζήτηση ενέχει πολιτικό ρίσκο και για το κυβερνών κόμμα καθώς φέρνει στο προσκήνιο και ζητήματα όπως τα συσσωρευμένα χρέη της ΝΔ που κάθε άλλο παρά ευνοούν το μήνυμα του κυβερνώντος κόμματος. Και ίσως λειτουργήσει στο τέλος της ημέρας αρνητικά και για την ίδια τη ΝΔ σε μια στιγμή που αυτή βρίσκεται ούτως ή άλλως αντιμέτωπη με την σημαντική φθορά που προκαλεί η λαϊκή δυσαρέσκεια για την συνεχιζόμενη ακρίβεια.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι παρά την πολύ σκληρή κριτική που άσκησε στο «μονοσελιδο excel του κ. Κασσελάκη», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες το μεσημέρι ότι δεν θεωρούμε πως είναι το βασικό θέμα που απασχολεί τους πολίτες ενόψει της τελευταίας εβδομάδας των ευρωεκλογών", ενώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη το απόγευμα τόνισε ότι "το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τους πολίτες ενόψει ευρωεκλογών είναι μια αντιπαράθεση για τα πόθεν έσχες".

Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε εξάλλου πως είναι ψέμα ότι δεν μπορεί ο κ. Κασσελάκης να κάνει δήλωση πόθεν έσχες τώρα γιατί δεν λειτουργεί η πλατφόρμα και αντιτείνουν ότι όφειλε να υποβάλει αρχική δήλωση σε 90 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του και ηυπάρχουσα πλατφόρμα είναι ανοιχτή και δέχεται κανονικά αρχικές αιτήσεις.

Σχολιάζουν επίσης το γεγονός ότι ενώ είπε στη συνέχεια, «ανοίξτε την πλατφόρμα και θα τα καταθέσω άμεσα», ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι του λείπουν έγγραφα από την αμερικανική φορολογική αρχή και διερωτώνται πως γίνεται να ισχύουν και τα δύο;

Εκείνο που δεν φαίνεται πάντως να έχει αλλάξει είναι η στάση των ψηφοφόρων έναντι μίας εκλογικής αναμέτρησης που αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα από το εκλογικό σώμα. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ακόμη και αυτό το σκηνικό αυξημένης πολιτικής έντασης θα σταθεί ικανό να ξορκίσει τον φόβο της...παραλίας και της αποχής που διακατέχει όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Δεν λείπουν μάλιστα και εκείνοι που εκτιμούν ότι μία πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων προεκλογικών ημερών με επίκεντρο υψηλά εισοδήματα εκατομμυρίων, μεγάλες ακίνητες περιουσίες, κομματικά χρέη κ.ο.κ ενδεχομένως να λειτουργήσει στο τέλος αρνητικά και για τα δύο κόμματα που πρωταγωνιστούν σε αυτήν.

Η προεκλογική εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχιστεί σήμερα με την κεντρική προεκλογική ομιλία στην Θεσσαλονίκη.