Πολιτική

Ο Κασσελάκης καταργεί όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και τα αντικαθιστά με νέα

Ο Κασσελάκης καταργεί όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και τα αντικαθιστά με νέα Φωτογραφία: Eurokinissi
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης φέρονται να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένα με αυτή την εξέλιξη, την οποία θεωρούν ότι ισοδυναμεί με κατάργηση της εσωκομματικής δημοκρατίας και ετοιμάζονται να απαντήσουν άμεσα στις ομιλίες τους κατά τις επόμενες ώρες.

Κατάργηση όλων των υφιστάμενων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και αντικατάσταση τους από νέα, τα οποία δεν θα έχουν είτε (εσωκομματική) εκλογική νομιμοποίηση είτε συχνή λειτουργία, πρότεινε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, αναλύοντας το σχέδιο του σε σχέση με τις καταστατικές αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στην Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης φέρονται να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένα με αυτή την εξέλιξη, την οποία θεωρούν ότι ισοδυναμεί με κατάργηση της εσωκομματικής δημοκρατίας και ετοιμάζονται να απαντήσουν άμεσα στις ομιλίες τους κατά τις επόμενες ώρες.

{https://www.facebook.com/100093770103899/videos/1146776216415548/}

Η κατάργηση της υφιστάμενης δομής

Σε ό,τι αφορά τος προτάσεις Κασσελάκη, αυτές περιλαμβάνουν:

  • Κατάργηση των Οργανώσεων Μελών και ενεργοποίηση Δημοτικών Επιτροπών Μελών, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος, τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και τις Προκριματικές Εκλογές.
  • Κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών και αντικατάσταση τους από Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
  • Κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος. Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών. Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.
  • Κατάργηση της πολιτικής Γραμματείας και αντικατάσταση της από το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη: Τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο. Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων.
  • Συγκρότηση Εθνικής Συνέλευσης Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.

Δεν θα γίνουν δημοψηφίσματα για τις καταστατικές αλλαγές

Παράλληλα, πρότεινε το Καταστατικο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το Σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου, αποκλείοντας την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων που σχετίζονται με το καταστατικό. Όπως ανέφερε, «μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο μπορούν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53». Πρόσθεσε, δε, ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν ο πρώτος που θα είχε αξιοποιήσει τέτοια δυνατότητα. Μάλιστα, πέταξε το γάντι στην τόνισε ότι η κοινωνία, αναφέροντας πως «δεν θέλει να δει άλλα παιχνίδια εσωκομματικής εξουσίας».