Πολιτική

Πόθεν Έσχες αρχηγών: Γιατί έχουμε μείνει στο 2021 και τι ισχύει για τον Κασσελάκη

Πόθεν Έσχες αρχηγών: Γιατί έχουμε μείνει στο 2021 και τι ισχύει για τον Κασσελάκη
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για το Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, μετά την παρουσίαση της περιουσιακής του κατάστασης και των εισοδημάτων που έκανε χθες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση τον κατηγορεί από τη μια ότι το έγγραφο που παρουσίασε δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση Πόθεν Έσχες και πως τα νούμερα που παρέθεσε δεν βγαίνουν και από την άλλη πως συμμετείχε -κατά παράβαση του νόμου - μέχρι 31.12.23 σε εταιρεία αλλοδαπής.

Περνώντας στην αντεπίθεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε σε αντιπαραβολή με τα δικά του στοιχεία, το Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2021, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2022 και 2023.

Γιατί έχουμε μείνει στο 2021

Η τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης που έχουν υποβάλλει οι πολιτικοί αρχηγοί – και όλοι οι υπόχρεοι - είναι για το έτος χρήσης 2021. Και αυτό γιατί ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα που θα αντλεί αυτόματα στοιχεία από τράπεζες, εφορίες, χρηματιστήρια κλπ.

Έτσι η μεταβατική περίοδος, χωρίς πλατφόρμα και χωρίς την «παραδοσιακή» διαδικασία (με κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων από τους ίδιους τους υπόχρεους), συνεχίζεται, τροφοδοτώντας τον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης με μη επικαιροποιημένα στοιχεία στην περίπτωση του πρωθυπουργού και μη ελεγμένα από τις αρμόδιες Αρχές σε αυτήν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι ισχύει για τον Κασσελάκη

Η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αν και δεν είναι βουλευτής, είναι υπόχρεος να καταθέσει Πόθεν Έσχες ως αρχηγός πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή.

Ο κ. Κασσελάκης ανέλαβε το «τιμόνι» του ΣΥΡΙΖΑ το 2023 και σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να υποβάλλει αρχική δήλωση Πόθεν Έσχες για το 2022, και δήλωση για το έτος χρήσης 2023. Πάντως η κυβέρνηση τονίζει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει υποβάλλει την αρχική του δήλωση καθώς το σύστημα προβλέπει πως « Όλες οι αρχικές δηλώσεις του έτους 2023 που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι την έναρξη λειτουργίας της νέας προσαρμοσμένης στον ν.5026/2023 ηλεκτρονικής εφαρμογής, θα θεωρούνται ισχυρές έστω κι αν υποβάλλονται με την ηλεκτρονική εφαρμογή του προηγούμενου νόμου ν.3213/2013 που είναι σε λειτουργία (σύμφωνα με την από 11-05-2023 απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου του ν.5026/2023)».

Ανοιχτή νέα – μεγάλη- παράταση

Η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των Πόθεν Έσχες ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο όπως μαθαίνουμε η πλατφόρμα παρουσιάζει ακόμα προβλήματα τα οποία δεν αναμένεται να έχουν λυθεί έως τη λήξη της προθεσμίας.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί νέα παράταση – με τροπολογία του Υπ. Δικαιοσύνης - , η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, δεν αποκλείεται να είναι μεγάλη σε διάρκεια, ώστε οι υπόχρεοι να καταθέσουν μαζί τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και για το έτος 2022 αλλά και για το έτος 2023.