Πολιτική

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Υποχρεωμένος ο Κασσελάκης να δώσει το Πόθεν Έσχες - Η απάντηση για το σπίτι στη Γλυφάδα

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Υποχρεωμένος ο Κασσελάκης να δώσει το Πόθεν Έσχες - Η απάντηση για το σπίτι στη Γλυφάδα
Μηνύματα Μητσοτάκη τόσο για στις τράπεζες όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, δεν προτίθεται να φορολογήσει τα κέρδη των τραπεζών, αλλά τρεις ημέρες προ των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να στείλει… αυστηρό μήνυμα για τις υπερβολικές προμήθειες των τραπεζών λέγοντας ότι «διαχωρίζουμε τα ζητήματα της φορολόγησης από τα ζητήματα λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς και στο μεν δεύτερο η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή» και να τονίσει παράλληλα την υποχρέωσή τους να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία.

Κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντ1 αναγνώρισε επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη την συζήτηση για ένα πρόγραμμα "Σπίτι μου 2", το οποίο προαναγγέλλεται την τελευταία εβδομάδα.

Όσον αφορά το αίτημα του κ. Κασσελάκη να καταθέσουν μαζί δήλωση πόθεν έσχες για το 2022 και το 2023, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο κ. Κασσελάκης «επέλεξε να κάνει το δικό του πόθεν έσχες θέμα της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής εβδομάδας, ενώ θα μπορούσε πολύ απλά να το έχει καταθέσει όπως είχε νομική υποχρέωση, ως καινούργιος αρχηγός.

Τόνισε ότι ο ίδιος καταθέτει 20 χρόνια πόθεν έσχες. «Έχει γίνει φύλλο και φτερό, διότι και εγώ και η σύζυγος μου στοχοποιηθήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αρχειοθετήθηκε ομόφωνα και με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες, στην οποία, αν δεν κάνω λάθος, συμμετείχε και ο κ. Βαρεμένος, ο οποίος απάντησε σε όλα αυτά τα οποία ειπώθηκαν», ανέφερε και πρόσθεσε: « Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι αυτή η συζήτηση, αν κάτι επαναφέρει, είναι ίσως κάποια ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο που κάποιοι αντιλαμβάνονται την παρουσία τους στην πολιτική. Δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης που καταθέτει το πόθεν έσχες του. Όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι».

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει να εννοηθεί ότι σε αυτή τη διετία μπορεί να υπάρχουν δραματικές αλλαγές στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: « Ναι, «δραματικές». Ναι, πράγματι, πουλήσαμε το οικογενειακό μας σπίτι στη Γλυφάδα. Ναι, γνωστό και δηλωμένο και στις αρχές και δηλωμένο στο πόθεν έσχες, από τη στιγμή που θα κάνουμε εμείς τη δήλωσή μας, με βάση τους κανόνες που θέτει η ίδια η Βουλή».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια τόνισε αναγνώρισε πως οι αυξήσεις των μισθών «ενίοτε δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξήσεις, γι’ αυτό και δεν αρκούμαστε μόνο σε αυτό, αλλά κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις στην ίδια την λειτουργία της αγοράς, για να έχουμε περισσότερο ανταγωνισμό και λιγότερη αισχροκέρδεια».

Τόνισε ότι η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και «όποιος την εισηγείται, από τη στιγμή που η χώρα πρέπει να πετύχει στόχους, οφείλει να υποδείξει ποιους φόρους θα αυξήσει ή ποια επιδόματα θα κόψει για να ισοσκελίσει τη μείωση του ΦΠΑ».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «τα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων, τα έχουμε ήδη φορολογήσει με 90% και γι’ αυτό και καταφέραμε και πετύχαμε να συγκρατήσουμε τις τιμές του ρεύματος τα τελευταία χρόνια» και σχολίασε ότι «παραβιάζουν, λοιπόν, ανοιχτές θύρες» όσο το λένε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική αξιοπιστία και πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο θέλω να καταδείξω ως το βασικό πολιτικό μήνυμα είναι ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές όπου τάζουμε παροχές, φοροαπαλλαγές και αυξήσεις, με χρήματα τα οποία πολύ απλά δεν υπάρχουν».

« Θα ήταν πολύ εύκολο και για εμένα να το κάνω. Μπορεί να ήμουν ευχάριστος πρόσκαιρα, όμως θα δημιουργούσα μεγάλο πρόβλημα στην αξιοπιστία και στη σταθερότητα της χώρας, που την έχουμε χτίσει με πολύ κόπο και δεν θέλουμε ποτέ να ξαναγυρίσουμε στις εποχές όπου η χώρα φλέρταρε με τη χρεοκοπία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις τράπεζες υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν τις φορολόγησε και «η Ιταλία που δοκίμασε να το κάνει, το πήρε πίσω άρον άρον».

Όπως είπε, «οι δικές μας τράπεζες έχουν και ένα τεχνικό ζήτημα, που είναι ο αναβαλλόμενος φόρος, μία λογιστική μεταχείριση των προηγούμενων ζημιών που, ουσιαστικά, ακυρώνει την όποια έννοια φορολόγησης των κερδών των τραπεζών».

Τόνισε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή «οι τράπεζες θα πρέπει να αναλογιστούν ότι οι προμήθειές τους είναι πολύ υψηλές -να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός στις τράπεζες και αυτό είναι ευθύνη της Επιτροπής Ανταγωνισμού- και να αντιληφθούν, επίσης, ότι πέραν του κράτους, το οποίο βγάζει προγράμματα όπως το «Σπίτι μου», έχουν και οι τράπεζες μια υποχρέωση να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία και να κάνουν, παραδείγματος χάρη, προγράμματα οι ίδιες, χωρίς κρατική στήριξη, για νέα ζευγάρια τα οποία θέλουν να αποκτήσουν σπίτι».

«Καταλαβαίνω γιατί οι τράπεζες από πλευράς ισολογισμού χρειάζονται λογιστικά αυτά τα κέρδη, αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για πρακτικές οι οποίες ενίοτε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέχρι και καταχρηστικές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και σε αυτά τα ζητήματα».

Όπως είπε, «η κυβέρνηση θέτει και στη διάθεση των πολιτών ένα σύστημα πληρωμών που λέγεται IRIS, το οποίο είναι δωρεάν, χωρίς προμήθειες, έτσι ώστε να πιέσει και τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειές τους εκεί που θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά υψηλές».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το πολιτικό μήνυμα των εκλογών πρέπει να έχει ένα μήνυμα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, ενώ υπογράμμισε ότι εμείς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Τόνισε εξάλλου πως όταν κάποιοι μιλούν υποτιμητικά για το 41% μιλούν υποτιμητικά για τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, ενώ απευθυνόμενος σε όσους σκέφτονται να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας τόνισε ότι «τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας τα έχω ήδη λάβει και δεν περιμένω τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για να τα εμπεδώσω καλύτερα».

« Ξέρουμε πού πονάμε, ξέρουμε τι ζητούν οι πολίτες, ξέρουμε ότι και οι πολίτες οι οποίοι μπορεί σήμερα να σκέφτονται να μην μας ψηφίσουν, κάποιοι μπορεί να το κάνουν για να μας πουν «σας στέλνουμε ένα μήνυμα να τρέξετε πιο γρήγορα».

"Τους διαβεβαιώνω ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν, να μας στείλουν αυτό το μήνυμα. Το έχω πάρει το μήνυμα, ότι πρέπει να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα, γιατί ξέρω, ειδικά τώρα που κάνουμε τις ευρωπαϊκές συγκρίσεις, πόσο έδαφος χάσαμε τα τελευταία χρόνια και πόσο πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα", ανέφερε και συμπλήρωσε: "Δεν συμβιβάζομαι ούτε με χαμηλούς ρυθμούς ούτε με οριακή πρόοδο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει άλματα εκσυγχρονισμού. Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας, δεν θα έχουμε εκλογές για τρία χρόνια, οι εκλογές θα γίνουν το 2027 στο τέλος της τετραετίας».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες διορθωτικές αλλαγές και στη σύνθεση της κυβέρνησης τόνισε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο είναι στη δική μου κρίση».

«Κάποια στιγμή θα γίνουν, αλλά δεν θα σας έλεγα ότι είναι το πρώτο ζητούμενο», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι «ζητήματα όπως η ακρίβεια, η υγεία, είναι ζητήματα που θα περιμένετε ακόμα μεγαλύτερη, θα έλεγα, δική μου προσωπική ανάμιξη».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το κόμμα της Αριστεράς ως «το άλλο άκρο της ακροδεξιάς», με το οποίο δεν συνομιλεί κανείς, όπως είπε.

«Δεν είναι μέρος των αποφάσεων, θεωρείται άκρα. Όπως θεωρείται το κόμμα του ID ακραίο δεξιό κόμμα, έτσι και η Αριστερά θεωρείται άκρο. Δεν συνομιλεί κανείς ουσιαστικά με την Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε.

Την ίδια ώρα διαχώρισε την Τζόρτζια Μελόνι από ακραίες δυνάμεις λέγοντας «ότι έχει ένα συγκεκριμένο ιστορικό. Έχει πορευθεί, όμως, κι αυτό είναι κοινός τόπος, θα έλεγα, και πολλών ηγετών Σοσιαλιστών, ότι έχει πορευθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Εγώ δεν ξέρω πώς θα καταλήξουν οι συσχετισμοί την επόμενη μέρα, αλλά θα έλεγα ότι είναι πολύ πιθανό να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να έχουμε μία συμμαχία των τριών δυνάμεων οι οποίες διαμόρφωσαν την πλειοψηφία και στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.