Πολιτική

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Είναι αλήθεια ότι το κράτος δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πόσοι είναι οι νεκροί στα Τέμπη;

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Είναι αλήθεια ότι το κράτος δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πόσοι είναι οι νεκροί στα Τέμπη; Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
Τα ερωτήματα που θέτει ο Στέφανος Κασσελάκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει αν αληθεύει ότι το κράτος δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πόσοι είναι οι νεκροί από την τραγωδία των Τεμπών.

Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έγινε μετά τα όσα δήλωσε σήμερα ο ειδικός πραγματογνώμονας, Κώστας Λακαφώσης, για τα Τέμπη. «Ακόμα και στο αν ήταν 57 ή όχι δεν έχει απάντηση το κράτος», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

«Δείτε στο βίντεο τι λέει ο ειδικός πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης για τα Τέμπη. Παρακαλώ όμως να είστε ψύχραιμοι. Αυτά εμένα που ακούγονται εμένα με ξεπερνούν. Ως άνθρωπο, όχι ως πολιτικό», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στη συνέχεια, καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

- Είναι αλήθεια ότι το κράτος δεν μπορεί καν να επιβεβαιώσει πόσοι είναι οι νεκροί στο έγκλημα των Τεμπών;

- Γιατί αυτή η ανεξήγητη βιασύνη, κύριε πρωθυπουργέ, να τα μαζέψετε όλα άρον άρον, χωρίς καμία καταγραφή;

- Δώσατε ή όχι εντολή για μοντάρισμα των συνομιλιών των σιδηροδρομικών το ίδιο βράδυ του δυστυχήματος, προκειμένου το μονταρισμένο υλικό να δοθεί στο εκλεκτό site του Μαξίμου, το Πρώτο Θέμα;

- Δώσατε ή όχι εντολή στο δεξί σας χέρι, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλο, δύο μέρες μετά το έγκλημα, να οργανώσει σύσκεψη που έμεινε μυστική και αποκαλύφθηκε τώρα, κατά την οποία αποφασίστηκε το μπάζωμα των Τεμπών;

«Κύριε πρωθυπουργέ, δεν είναι αστείο. Είναι έγκλημα. Κοιτάξτε τον κόσμο στα μάτια και απαντήστε», καταλήγει ο Στέφανος Κασσελάκης.

{https://www.instagram.com/p/C71tBKNIZEN/}

Δυστύχημα στα Τέμπη: Τι είπε ο Κώστας Λακαφώσης για τα θύματα

Σε δηλώσεις που έκανε το πρωί της Τετάρτης σε εκπομπή του Mega, ο Κώστας Λακαφώσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αριθμό των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

Το κράτος δεν έχει καταγράψει τι βρέθηκε πού, από τραυματίες και θύματα και να βγάλει κάποιο συμπέρασμα ως προς τι συνέβη στον καθένα από τους 57, δήλωσε. «Ακόμα κι στο αν ήταν 57 ή όχι δεν έχει απάντηση το κράτος», τόνισε. «Δεν έγινε καταγραφή στο σημείο, γιατί υπήρχε μια ανεξήγητη βιασύνη για να τα μαζέψουμε όλα γρήγορα επειγόντως και να καθαριστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πραγματογνώμονας.

«Μέχρι το σημείο της σύγκρουσης και στα αίτια που οδήγησαν στη σύγκρουση έχουν βρεθεί τα πάντα και δεν μας λείπει τίποτα. Είναι ξεκάθαρα όλα. Υπάρχει και ένα πόρισμα από τον ΕΟΔΑΣΑΝ που είναι ο επίσημος φορέας διερεύνησης», σημείωσε αρχικά ο Κώστας Λακαφώσης.

«Αυτό που ακόμα έχει μείνει να ξεκαθαριστεί είναι το ζήτημα της φωτιάς και της έκρηξης το οποίο είναι αυτό που ψάχνουμε για λίγο ακόμα, να δούμε τι στοιχεία θα βρούμε», συμπλήρωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πείραμα για το πώς καίγονται τα έλαια σιλικόνης.

«Ψάξαμε και βρήκαμε το έλαιο σιλικόνης που χρησιμοποιείται στα τρένα και προσπαθήσαμε να κάψουμε με όλους τους τρόπους», δήλωσε. «Είναι η απόδειξη σε όποιον μπορεί να έχει μία άλλη θεωρία. Το έλαιο σιλικόνης δεν καίγεται, σαφώς κατηγορηματικά», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς αν υπήρχε παράνομο φορτίο, είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε τι υπάρχει αλλά τι δεν υπάρχει. Η αρχική εκτίμηση στην οποία βασίστηκε η ανάκριση, ότι αυτό δεν είναι κάτι σημαντικό γιατί είναι τα έλαια σιλικόνης, έχει πλέον απορριφθεί. Υπάρχει ένα κενό. Από την στιγμή που αποκλείεται μια πιθανή εξήγηση, πρέπει να βρεθεί μια άλλη. Δεν θα υποδείξουμε κάτι, γιατί δεν είμαστε υπεύθυνοι να κάνουμε αστυνομική έρευνα. Ξέρουμε τι δεν ήταν και πρέπει ο φάκελος όταν θα πάει στη δίκη πρέπει να περιέχει κάτι χρήσιμο», υπογράμμισε.

Τέλος, σε ερώτηση για την έκθεση του ΕΜΠ, εκτίμησε ότι «δεν θα καταλήξει σε κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο. «Το Πολυτεχνείο κλήθηκε έναν χρόνο μετά, δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει πρωτογενή έρευνα. Αλλά δεν έχουν στοιχεία από το μηδέν για να καταλήξουν κάπου», εξήγησε.