Πολιτική

O Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τον ανασχηματισμό - «Έλαβα το μήνυμα - Θα προβώ σε διορθωτικές κινήσεις»

O Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τον ανασχηματισμό - «Έλαβα το μήνυμα - Θα προβώ σε διορθωτικές κινήσεις» Φωτογραφία: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
«Το 41% δεν υπάρχει σήμερα, αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι θα γίνει ανασχηματισμός, αλλά δήλωσε πως αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί έως την Παρασκευή, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή θα γίνει με τη σημερινή σύνθεση, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Παράλληλα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. «Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027», υπογράμμισε. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών», συμπλήρωσε.

«Το 41% ήταν ποσοστό που μας έδωσε ο λαός σε μια χρονική στιγμή. Είναι 158 έδρες. Αυτό δεν υπάρχει πια σήμερα. Και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό σήμερα», επεσήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024.

«Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Κι αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι και προβληματισμένος, αλλά με έναν παράξενο τρόπο και ανακουφισμένος», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις απώλειες που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές 2024.

«Αν ο ελληνικός λαός ήθελε με τον τρόπο του να μας στείλει ένα μήνυμα, νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα. Γιατί έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας, είμαστε στην αρχή της δεύτερης τετραετίας και νομίζω ότι χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και, προφανώς, να προβώ σε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμά τους», συμπλήρωσε.

«Σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνετε καλύτεροι, πηγαίνετε πιο γρήγορα», είναι σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στην κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ένα εκατομμύριο πολίτες που ψήφισαν τη ΝΔ το 2023 αλλά όχι στις ευρωεκλογές «ως επί το πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού, έκατσαν σπίτι τους».

«Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά, είναι καιρός να τον δουν από χαμηλά»

Μέσω της συνέντευξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και ένα μήνυμα στα στελέχη της κυβέρνησής του, κάνοντας μια ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά- είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό», δήλωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, ότι πρέπει κάποιοι να παρκάρουν τα καλάμια, απάντησε: «Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει ότι αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά».

Τα ζητήματα που επηρέασαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024

Αναφερόμενος στα ζήτημα που επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε ότι χωρίς καμία αμφιβολία ένα από αυτά ήταν η ακρίβεια. «Όχι μόνο, θα έλεγα, τη δική μας κυβέρνηση, αλλά πολλές κυβερνήσεις. Οπότε και εμείς μάλλον συγκριτικά τα πήγαμε πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες κυβερνήσεις», σχολίασε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Tο λέγαμε και προεκλογικά, μας το είπαν και οι πολίτες με τον τρόπο τους, άρα ζητούν περισσότερα και γρηγορότερα. Αυτό σημαίνει και περισσότερες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς και μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και πραγματική εστίαση στις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουμε ολιγοπωλιακές συμπεριφορές», επεσήμανε.

«Μας είπαν οι πολίτες ξεκάθαρα ότι “η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά τα οποία κάνατε. Πρέπει να κάνετε περισσότερα”. Αλλά, να το τονίσω, τα περισσότερα στα πλαίσια των αντοχών του προϋπολογισμού», συμπλήρωσε και απέκλεισε κινήσεις πανικού, όπως η μείωση του ΦΠΑ.

«Θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί αυτό θα δημιουργούσε πολλαπλάσια προβλήματα στη συνέχεια», υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο, εξέφρασε την άποψη ότι τα Τέμπη, οι υποκλοπές και τα ζητήματα δημοκρατίας δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024. «Δεν τα υποτιμώ, δεν αισθάνθηκα όμως ότι ήταν καθοριστικά στην επιλογή των πολιτών», δήλωσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα»

Παράλληλα, σημείωσε ότι αποδοκιμάστηκε και «σύσσωμη η αντιπολίτευση». «Ειδικά η “αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων”. Δηλαδή, αυτοί που έταξαν 45 δισεκατομμύρια πήραν λίγο παραπάνω από 14,5% ποσοστό», συμπλήρωσε.

«Και αυτό είναι μία ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, ότι αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις. Ξεράθηκαν τα “λεφτόδεντρα”, για ακόμα μία φορά. Ελπίζω να μην επιχειρήσουν κάποιοι να τα ξαναφυτέψουν, διότι δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδας μας για τέτοιου είδους φυτά», συνέχισε.

«Παράθυρο» για διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα

Σε ό,τι αφορά στο τεκμαρτό εισόδημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε αυτή τη μεταρρύθμιση.

«Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, μπορούμε να τις κάνουμε, αλλά ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει», υπογράμμισε.

«Θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφωρες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει», συμπλήρωσε.

Η ΝΔ «σίγουρα υπέστη πολιτική ζημιά» από την πρωτοβουλία για την ισότητα στον γάμο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Ήμασταν ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό που άντεχε το κόμμα μας», συμπλήρωσε, ενώ απέκλεισε να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό το ζήτημα.

Τι δήλωσε ο Μητσοτάκης για τα επιδόματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επιδοματική πολιτική, τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική.

«Δεν θέλω εγώ, για παράδειγμα, το επίδομα ανεργίας να είναι αντικίνητρο για την εργασία», δήλωσε. «Διότι δεν θέλουμε τους ανθρώπους να είναι εθισμένοι σε κάποια επιδόματα, μόνο και μόνο για να μην δουλεύουν. Άρα, παραπάνω έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης», συμπλήρωσε.

«Απέτυχε το ΠΑΣΟΚ»

Στη συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι απέτυχε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές 2024, κάνοντας παράλληλα κριτική τόσο στον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη.

«Ο πολιτικός αρχηγός που προέταξε τα θέματα κράτους δικαίου στην προμετωπίδα του πολιτικού του λόγου, δεν κατάφερε καν να είναι δεύτερος. Διότι το ΠΑΣΟΚ είχε έναν ξεκάθαρο στόχο απέναντι, κατά την άποψή μου, σε έναν αδύναμο και νέο τουλάχιστον -για να μην τον χαρακτηρίσω- σε έναν νέο, άπειρο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ: να είναι δεύτερος. Και απέτυχε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σημαντική πτώση, δεν είναι ότι ανέβηκε», δήλωσε.

«Άρα, αυτό είναι ενδεχομένως κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει και τα άλλα κόμματα. Θέλω να ελπίζω ότι κάνουν αυτή τη συζήτηση και αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούν από τώρα», συμπλήρωσε.

«Τελείως λάθος η συζήτηση για δεξιά στροφή της ΝΔ»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τελείως λάθος και παντελώς αποπροσανατολιστική» τη συζήτηση περί «δήθεν δεξιάς στροφής» της Νέας Δημοκρατίας.

«Είναι μια συζήτηση η οποία πραγματικά δεν με αφορά καθόλου. Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε και γι’ αυτό θα λογοδοτήσουμε τελικά στον ελληνικό λαό μετά από τρία χρόνια, όταν θα γίνουν οι εθνικές εκλογές», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν οι ψηφοφόροι του έστειλαν το μήνυμα ότι είναι λιγότερο δεξιός από ό,τι θα ήθελαν, απάντησε «Όχι, όχι, δεν το εκλαμβάνω έτσι».

«Το ΑΣΕΠ δεν λειτουργεί»

Μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, δήλωσε ότι προτεραιότητά του είναι να γίνει κάτι με το ΑΣΕΠ. «Δεν λειτουργεί. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί», τόνισε.

Για το «Σπίτι μου», δήλωσε ότι αποτελεί προσωπικό στοίχημα «να βρούμε ακόμα ένα σημαντικό ποσό, για να τρέξουμε ένα νέο πρόγραμμα, όπως το πρώτο, για πολύ περισσότερους νέους, που είπαμε μάλιστα να το πάμε και μέχρι την ηλικία των 50, για να αποκτήσουν σπίτι».

Επίσης επανέλαβε ότι θα εξεταστεί αν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση.

{https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/869282568529699/}