Πολιτική

Ο ανασχηματισμός που θα αργήσει λίγες μέρες και η παραδοχή Μητσοτάκη για την αλαζονεία του 41%

Ο ανασχηματισμός που θα αργήσει λίγες μέρες και η παραδοχή Μητσοτάκη για την αλαζονεία του 41%
Πριν τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε όσους πολιτικούς αντιπάλους μιλούσαν για «αλαζονεία του 41%», υποστηρίζοντας στις ομιλίες και στις συνεντεύξεις του ότι προσβάλλουν την επιλογή των πολιτών που έδωσαν στη ΝΔ αυτό το ποσοστό στις εθνικές εκλογές του 2023.

Μετά την ψυχρολουσία που επιφύλαξαν οι ευρωκάλπες για την ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι εκείνο το ποσοστό έγινε αφορμή αλαζονικών συμπεριφορών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά κατά την χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha δήλωσε και «ανακουφισμένος» που το 41% "που έδωσε ο ελληνικός λαός σε μία χρονική στιγμή δεν υπάρχει πια». Και προφανώς, θα αναγκαστούν να "παρκάρουν κάποια "καλάμια" τα οποία πράγματι υπάρχουν», όπως είπε χθες και η Ντόρα Μπακογιάννη.

" Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά- το 41% είναι πολύ ψηλά- είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό", διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η σύνθεση της οποίας παραμένει πάντως η ίδια, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής θα γίνει με την σημερινή σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Από κει και πέρα, το σήριαλ των κυβερνητικών αλλαγών δείχνει να μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς και η επί της ουσίας απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης ήταν τέτοια που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: "Μου κάνετε μία ερώτηση την οποία έχετε υποχρέωση να κάνετε και σας δίνω την απάντηση την οποία κι εγώ έχω υποχρέωση να σας δώσω".

Όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, «ο ανασχηματισμός είναι πάντα προνόμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί στο τέλος της εβδομάδας στην Ελβετία για την διεθνή διάσκεψη για την Ουκρανία, την προσεχή Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η άτυπη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες και οι όποιες εξελίξεις σε σχέση και με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετατίθενται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν αναμονή των αποφάσεων για τα πρόσωπα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι επί της ουσίας δεν θα αλλάξουν και βασικές πτυχές των πολιτικών που αποδοκιμάστηκαν στις κάλπες από τους πολίτες.

Παράδειγμα η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μόνο για "σημειακές αλλαγές", λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτή την μεταρρύθμιση» και ότι «ο πυρήνας δεν θα αλλάξει».

Αλλά και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας κατέστη σαφές ότι η «μάχη» θα συνεχίσει να δίνεται χωρίς μειώσεις ΦΠΑ.

«Αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο για να διαχειριστώ ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην ήταν το προσδοκώμενο, κάνουν λάθος», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι «θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα που έχουμε στην διάθεσή μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα γιατί αυτό θα δημιουργούσε πολλαπλάσια προβλήματα στην συνέχεια».

Μετά την επιστολή προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τις πρακτικές των πολυεθνικών που εστάλη προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης υψώνει και μετεκλογική «σημαία» στο εσωτερικό, απέναντι σε ολιγοπωλιακες συμπεριφορές" που, όπως είπε, " μπορεί να έχουμε εντοπίσει και πρέπει με μεγαλύτερη αυστηρότητα να τις κυνηγήσουμε , μαζί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού". Και το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι, αν έχουν εντοπιστεί γιατί χρειάστηκε μία εκλογική ψυχρολουσία προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιο αυστηρά;

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα «εστιάσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων αγορών, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια: τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ζητήματα των προϊόντων ταχείας κυκλοφορίας».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν θα ξεχάσει το ζήτημα των πολυεθνικών, αφού- όπως είπε- «η Ευρώπη έχει κανονιστική δυνατότητα «να βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι» στις πολυεθνικές εκείνες που ουσιαστικά βγάζουν λεφτά στην πλάτη κάποιων μικρότερων αγορών».