Πολιτική

Υποστελέχωση ΕΣΥ στα νησιά: Νέο μπόνους και δωρεάν σπίτια στους γιατρούς τάζει το υπουργείο Υγείας

Υποστελέχωση ΕΣΥ στα νησιά: Νέο μπόνους και δωρεάν σπίτια στους γιατρούς τάζει το υπουργείο Υγείας
Νέα κίνητρα για την προσέλκυση περισσότερων γιατρών στα νησιά ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Περίπου μία εβομάδα μετά τον τραγικό θάνατο ενός 42χρονου τραυματιοφορέα στην Σαντορίνη - που συνοδεύτηκε από σοβαρές καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ - ο Άδωνις Γεωργιάδης «διαβεβαιώνει» πως φέτος το καλοκαίρι στα νησιά «θα είμαστε καλύτερα από πέρσι».

«Είμαστε αρκετά καλύτερα οργανωμένοι δεν σημαίνει θα είμαστε ιδανικά» διευκρινίζει, καθώς... «ιδανικό δεν υπάρχει».

Όπως ανακοίνωσε, παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο μια νέα διάταξη που αυξάνει τα κίνητρα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θέλουν να πάνε σε νησί το καλοκαίρι.

«Θα τους δίνουμε 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και θα μπορεί ο κάθε Δήμος να τους πληρώνει και την έξτρα κατοικία τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό στην τσέπη.

»Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν και το ιδιωτικό έργο των γιατρών, άρα θα τους επιτρέπει να κάνουν αν θέλουν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα τους συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο εισόδημα».

Ο Γεωργιάδης διευκρίνισε παράλληλα πως αυτές οι αυξήσεις θα ψηφιστούν πολύ σύντομα.

«Υπάρχει έλλειμμα γιατρών. Πολλοί γιατροί θεωρούν όχι ελκυστικό το να πάνε να δουλέψουν σε ένα νησί, κυρίως γιατί αυτό κατά τη δική τους οπτική γωνία, τους μειώνει την εξέλιξη που έχουν ως γιατροί. Άρα κατ’ αυτό τον τρόπο είναι πιο δύσκολο να πάνε.

»Είναι μια δυναμική προσπάθεια. Εμείς αυξάνουμε τα κίνητρα, θα αλλάξουμε και άλλο το πλαίσιο σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αυτήν την εβδομάδα. Το πώς δηλαδή θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο ελκυστική την επιλογή ενός νησιού ή μιας άγονης περιοχής για έναν γιατρό να πάει. Θα αλλάξουμε τον χάρτη των άγονων περιοχών και στην ηπειρωτική χώρα καθώς υπάρχουν περιοχές με σημαντικό πρόβλημα προσέλκυσης γιατρών», πρόσθεσε.