Ελλάδα

Ακριβό... σπορ τα ελληνικά νησιά: Ψηφίζουν εξωτερικό πολλοί Έλληνες, πιο φθηνό το Παρίσι από την Πάρο

Ακριβό... σπορ τα ελληνικά νησιά: Ψηφίζουν εξωτερικό πολλοί Έλληνες, πιο φθηνό το Παρίσι από την Πάρο
Διακοπές στο εξωτερικό επιλέγουν αρκετοί Έλληνες για να περάσουν την καλοκαιρινή τους άδεια και ο λόγος δεν είναι άλλος από το υψηλό budget που χρειάζονται κάποιος για να ταξιδέψει σε ένα νησί.

Παρότι η χώρα μας και κυρίως τα νησιά ανήκουν στους τοπ καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως το budget των διακοπών είναι απαγορευτικό. Τα εισιτήρια ακτοπλοϊκά και αεροπορικά, τα καύσιμα, η διαμονή και η διατροφή σε συνδυασμό με τα τρέχοντα έξοδα των πολιτών καθιστούν αδύνατο στον κόσμο να ταξιδέψει.

Σε ρεπορτάζ που έχουν παρουσιάσει τα Dnews οι τιμές για τα Χανιά, την Πάρο, την Κέρκυρα και την Τήνο, ανά άτομο είναι οι εξής:

Πειραιάς - Χανιά:

Στα 101,50 ευρώ το άτομο και 159 ευρώ το όχημα είναι. Η διαμονή για τρεις διανυκτερεύσεις κοστολογείται στα 150 με 700 ευρώ. Όσον αφορά τη διατροφή το άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 80 ευρώ την ημέρα.

Πειραιάς - Τήνος:

Στα 70 ευρώ το άτομο και 134 ευρώ το όχημα. Η διαμονή για τρεις διανυκτερεύσεις στοιχίζει απο 280 ευρώ, για τα μικρότερα καταλύματα και για τα μεγαλύτερα κοστίζει πάνω απο 1.200 ευρώ. Για τη διατροφή κάθε άτομο «θέλει» 80 ευρώ την ημέρα.

Πειραιάς - Πάρος:

Στα 129 ευρώ το άτομο και 231,90 ευρώ το όχημα. Η διαμονή για τρεις διανυκτερεύσεις ξεκινά από 300 ευρώ, τιμή που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε προσφορά και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 1000 ευρώ. Για τη διατροφή ένα άτομο θα χρειαστεί να διαθέσει τουλάχιστον 100 ευρώ την ημέρα.

Αθηνα - Κέρκυρα:

Τα αεροπορικά κυμαίνονται από 250 έως 280 ευρώ, με το κτελ και το πλοίο 100 ευρώ. Η διαμονή για τρεις διανυκτερεύσεις είναι στα 300 με 600 ευρώ (Airbnb ή μικρές κατηγορίες ξενοδοχεία). Για μεγαλύτερα ξενοδοχεία ξεκινούν από τα 700 ευρώ και φτάνουν πάνω από τα 1.500 ευρώ. Στα βασικά έξοδα όπως η διατροφή ανά άτομο κοστολογείται στα 90 ευρώ την ημέρα.

Έλληνες πολίτες εξηγούν στο Dnews γιατί επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και όχι σε κάποιο νησί της χώρας μας. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η διαφορά στα κόστος είναι τεράστια και με τις τιμές του εσωτερικού για την μετακίνηση, τη διαμονή και τη διατροφή, είναι εξωφρενικές.

«Έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήσαμε με την σύντροφο μου, για να πάμε τρεις ημέρες σε κάποιο νησί στις Κυκλάδες χρειαζόμαστε τουλάχιστον 700 με 800 ευρώ το άτομο. Με αυτά τα χρήματα μπορεί να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό για περισσότερες ημέρες με ποιοτικότερες επιλογές», δηλώνει ο Κυριάκος στο Dnews.

Για ένα ταξίδι στο εξωτερικό

Ένα ταξίδι πέντε ημερών τον Ιούνιο στην Μάλτα στοιχίζει 495 ευρώ, ένα ταξίδι εννέα ημερών σε Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη, τον Ιουλίου κοστολογείται στα 930 ευρώ. Στην Ρώμη η τιμή για ένα άτομο κυμαίνεται στα 400 με 500 ευρώ. Στα 500 με 600 ευρώ θα χρειαστεί κάποιος για πέντε ημέρες για να ταξιδέψει στην πόλη του φωτός στο Παρίσι, τον Ιούλιο, όπου φέτος θα φιλοξενήσουν και τους Ολυμπιακούς αγώνες.

«Έχω κλείσει δύο ταξίδια στο εξωτερικό, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Το budget είναι στα 1.500 ευρώ, για εισιτήρια, διαμονή σε σε υψηλής ποιότητας καταλύματα και για τη διατροφή. Με 1.500 ευρώ για την Ελλάδα και 10 ημέρες θα μπορούσα να μείνω σε κάποια τρώγλη ή σε κάποια σκηνή. Είναι απαράδεκτο να μην μπορείς να ταξιδέψεις στη χώρα σου και να μπορείς σε έναν μακρινό προορισμό. Εδώ μόνο για τις παραλίες αν είναι οργανωμένες θέλεις τουλάχιστον 50 ευρώ. Είναι αδιανόητο απλά για να κάνεις ένα μπάνιο», αναφέρει στο Dnews η Κατερίνα.